Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

Publicerad: 2018-09-07   Uppdaterad: 2023-04-18

Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

Läge – 5

Om du kommer E4:an från söder skall du ta avfart 246 direkt efter Högakustenbron. Sedan tar du sikte på Nordingrå kyrka och vidare mot Mjällom och Norrfällsviken.

Fast innan du lämnar det här området rekommenderar jag en tur till hamnarna i Barsta och Bönhamn. Detta världsarvområde med sina skogbeklädda höjder, sjöar och små gårdar är en mäktig naturupplevelse. Naturreservatet Norrfällsviken, med klapperstensfält och strand med utsikt över skogklädda berg och Bottenhavet, har du till skänks, för här ligger Norrfällsvikens Camping.

Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming
Husvagnsplats De Luxe kallar man ett nytt område vid havet där alla har både vatten och avlopp på tomten.

Service – 3

I receptionen kunde vi ta en bra översiktskarta och information om anläggningen.

Det finns butik, men försäljning av nybakat bröd efter klockan nio är i senaste laget för undertecknad. Du har nära till två fina restauranger, och det finns även frukostbuffé på den ena.

Standard – 4

Det är beräknat att cirka 200 ekipage kan få plats på campingen, sedan finns det ett åttiotal stugor. Fyra servicehus är jämnt fördelade över området och alla, utom ett lite äldre, håller riktigt god standard. Köken är särskilt fina. Trevlig detalj är att det finns papper att torka händerna på vid handfaten, likaså vid latrintömningsplatserna., Det är heller inga låsta dörrar och allt varmvatten är fritt.

Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming
Stranden vid campingen ligger i kanten på nationalparken där du finner gott om så kallade klapperstenar.

Tömningsplatsen för husbilar är optimalt arrangerad med ett rejält avstånd mellan vattenslangen för rengöring och slangen man tar färskvatten från. Det känns generellt att campingen är mån om att tillgodose camparnas behov. En sprillans ny lekplats hittar vi på stranden i byn. Där finns också bordtennisbord och nät för beachvolley. Barnvänligt bad. Barnrum med TV men även TV i köken.

Tillgänglighet – 4

Merparten av campingen består av en stor öppen tallskog och av naturliga skäl finns inga platser markerade, du får själv försöka hitta en plats mellan träden där inte trädrötterna är alltför tokiga att stå på. Vid havet och därmed också med havsutsikt, har man gjort 35 riktigt fina platser på gräs med avlopp, vatten och kabel-TV-uttag. För den lyxen betalar du en femtiolapp mera per natt.

Det här är en drömplats för hundägare, för det finns rösade promenadleder åt flera håll direkt från campingen.

Vägen genom hela anläggningen är asfalterad och har man rullstol eller rullator, så gäller det att parkera så nära denna väg som möjligt. För ute på campingen är det inte lätt att ta sig fram med något som har hjul. Möjligen på de nämnda, lite dyrare platserna. Handikappramper och fina handikapptoaletter med dusch finns vid servicehusen. I servicehuset närmast byn finns ett riktigt fint familjerum med skötbord och dusch och toalett anpassad för små besökare.

Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming
– Trevligare än så här kan det väl inte bli, säger vi när vi går förbi Sune och Carola Näslund från Malå.

Allmänt – 5

Campingen säger sig vara fyrstjärnig, och det kan den med gott samvete göra. Den vackra naturen och goda sanitära standarden är huvudorsaken. Vi tog en morgonpromenad längs havet och utsikten är mäktig. På stranden finns en vedeldad bastu som är gratis att använda, och frågan är om det går att hitta en vackrare plats för ett bastubad. Vill du inte springa ut i havet så kan du hyra en badtunna. 

Varje dag på semesterperioden anordnas gratis program för barnen och filmvisning på kvällarna.

Det finns minigolf och ett stycke därifrån en 18-håls golfbana. Även tennisbanor går att hyra.

Du kan boka plats på en båtresa till den kända surströmmingsön, Ulvön. Det går även dagliga turer till den anrika fyren Högbonden.

Vill du bada i poolen vid lekplatsen tar man en liten avgift. Extra avgift för wifi.

Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming
Rulla till toppen