Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

Publicerad: 2018-09-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

Läge – 4

Vi kom på E4:an från söder och efter Uppsala tog vi av på första avfarten mot Österbybruk. Efter cirka sju mil kommer en campingskylt mot Berkinge. Du kunde också ha kommit väg 76, kustvägen mellan Gävle och Norrtälje. Från 76:an tar du in till Berkinge ungefär mitt emellan de gamla järnbruksorterna Lövstabruk och Forsmark, vilket innebär att det är cirka 1,5 mil till två fantastiska besöksmål.

När vi körde genom skogen på den smala grusvägen hade vi inga större förhoppningar om en bra campingplats, men så plötsligt kommer vi in på bygatan i Berkinge och idyllen är total. De vita låga stenhusen berättar att här också har varit någon järnindustri. Och här vid en sjö, som inte ens har ett namn på kartan, ligger den vackraste campingplats du kan tänka dig.

Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen
Minigolfanläggningen ligger onekligen i en fin miljö.
Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen
I den gamla kvarnen ryms enklare restaurang, café och pub.

Service – 3

Receptionen har bara öppet mellan klockan 10 och 18 men kommer du på annan tid finns ett telefonnummer att ringa. Då får du veta att det bara är att ta en plats och betala nästa dag. Några låsta bommar eller dörrar finns inte. Det finns kiosk och café vid receptionen men också vid sjön mellan campingen och receptionen. Den sistnämnda har öppet till klockan nio på kvällen och där finns också ett grillkök och en bar med rättigheter. 

I servicebutiken finns förutom nödvändiga livsmedel även badleksaker, souvenirer och fiskeredskap.

Standard – 2

Receptionshuset finns inrymt i ett unikt hus som byggts över ett vattendrag. Det är i receptionen som även badgästerna betalar inträde. För i en del av sjön har man gjort i ordning en riktigt fin badplats med vattenrutschbanor, sandstrand och hopptorn.

Ute på campingområdet står en rad med kornblå moduler, vilka rymmer duschar och toaletter. Utifrån ser de ganska spartanska ut, men de är funktionellt inredda. De är uppvärmda och en detalj som tvål och papper att torka sig på ger plus. Ett stycke upp i skogskanten finns en plats att tömma kassettoaletter på, men det finns ingen plats att tömma fasta husbilstankar. 

En ganska provisorisk plats att diska på har gjorts med hjälp av lite brädor och ett plasttak, men diskbänkarna är rostfria och vattnet varmt. 

Tvättstuga saknas.

Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen
Berkingedammen ligger som en vacker spegel i kvällssolen.

Tillgänglighet – 2

Campingområdet är långsmalt och ligger på sjöstranden med skogen som bakgrund. Från campingen går en gångbro ut till en liten ö, på vilken det står en vedeldad bastu som kan hyras. 

Området är plant men det finns en hel del träd att hålla koll på när man placerar sitt fritidsfordon. Vägen genom området är belagd med kraftigt grus och inte alldeles lätt att ta sig fram med rullstol på, fast dessvärre är detta ingen handikappanpassad camping över huvud taget.

Bättre är det förstås för hundägare.

Allmänt – 5

Hur kan denna camping vara en skatt när standarden är låg och tillgängligheten begränsad? Jo, det natursköna läget blir det avgörande.

Vi hade förmånen att vara gäster när sommaren bjöd på fint väder, och upplevelsen när sjön låg spegelblank i kvällssolen var otrolig. Många passade på att pröva fiskelyckan. Du köper fiskekort för 30 kronor och du kan få både abborre, gädda och öring på kroken. Fast drar du en öring får du betala 80 kronor extra.

Berkinge var ett järnbruk redan på 1600-talet och en vacker ruin från kolhuset finns ännu kvar. Den gamla kvarnen har blivit restaurang. År 1988 började Benny Djurberg schakta ur kvarndammen och det anrika området har sedan dess sakta förvandlats till ett populärt besöksområde. Badet värms lätt upp av solen och massor av folk strömmar hit. Campingen är fortfarande i utveckling, även om den är mycket väl fungerande. Ett riktigt servicehus är redan planerat och även en lekplats.

Det här är verkligen en plats att njuta på.