Tostarpsgårdens camping: Mys vid Finjasjön

Publicerad: 2020-05-11   Uppdaterad: 2023-04-18

En läsare tyckte att ska skriva om små campingar, och visst, det gör vi gärna. Här kommer ett utlåtande om en mindre anläggning, som ligger utanför Hässleholm.

Läge – 3

Elva kilometer söder om Hässleholm, 500 meter från Finjasjön och tre kilometer från Hovdala Slott. Ja, så kan man förklara var denna camping ligger. Anläggningen som kommit till på 2000-talet är en ungdom i denna annars så anrika bygd. 

Campingen ligger i Hovdala Naturområde nära Skåneleden och en mängd andra vandrings- och cykelleder.

Tostarpsgårdens camping: Mys vid Finjasjön
På våren blommar vitsipporna fint vid campingens egen lilla badsjö.

Service – 2

Det här är en helårsöppen plats men mest livaktigt är det nog på sommaren. Restaurangverksamheten var inte öppen under påsken förra året men skulle enligt campingvärden öppnas till 1 maj. Inte heller var receptionen bemannad som angavs på dörren, men detta menade värden också var en tillfällighet. 

Städningen verkade ordinär och några krukor med vårblommor var välkomnande. Mindre trevligt var alla
handskrivna lappar om skötsel i servicehuset. Sådana får ofta motsatt effekt.

Tostarpsgårdens camping: Mys vid Finjasjön
I servicehuset finns möjlighet att umgås på lite större yta.

Standard – 4

Reception, servering och serviceavdelning ryms i samma hus. Det finns fyra stora badrum med dusch och toalett. I ett pentry har man en diskbänk, spis och mikro. Bredvid är ett samlingsrum med matbord och soffgrupp samt ett litet ”bibliotek” och tv. Bastu-tunnan utanför huset får användas gratis. I ett lite mindre servicehus närmare sjön hittar du tvättmaskin och torktumlare samt fler toaletter och duschar.

Du kan tömma latrinkärl men vid vårt besök fanns inte tömningsplats för fasta tankar men också detta skulle snart åtgärdas, enligt värden.

Lekplatsen bestod av en gungställning och ett litet fotbollsmål.

Tostarpsgårdens camping: Mys vid Finjasjön
Receptionens entré och i bakgrunden bastutunnan.

Tillgänglighet – 3

Campingen ligger mycket naturskönt på en sluttning ner mot Finjasjön. Tomterna är plana eftersom man terrasserat hela området. Alla platser har tillgång till el, 16 ampere.

Vägarna på campingen är grusade och det är stora nivåskillnader, så det är nog inte helt lätt med exempelvis rullstol. 

Handikapptoaletten med dusch är dock fullt ändamålsenlig och det är också lätt att komma in i restaurangen.

Tostarpsgårdens camping: Mys vid Finjasjön
Peter och Manne från Jönköping cyklar gärna mountainbike i Hovdala Naturområde.

Allmänt – 4

Det bästa med campingen måste vara naturen. Utsikten över sjön och det kuperade naturområdet runt omkring gör platsen ovanligt vacker.

Hovdala slott, tre kilometer bort, är en verklig skånsk turistmagnet. Det stora antalet vandrings- och cykelleder kan ta sin början både vid campingen och vid slottet. Det finns bra kartor.

På campingen finns två minisjöar med rent vatten och här kan man bada. Särskilt barnen badar lika gärna i campingens egna sjöar som i Finjasjön.

Längst ner på campingens sluttning ligger ett stort ”event-tält” där musikgrupper sporadiskt uppträder och det anordnas dans lite då och då.

Tostarpsgårdens camping: Mys vid Finjasjön
Rulla till toppen