Sikfors camping: Här hoppar laxen

Publicerad: 2022-07-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

Läge – 4

Sikforsen ligger mellan Piteå och Älvsbyn längs väg 374. Den norrbottniska platsen är känd för sitt kraftverk vid Pite älv. Campingens läge, på en sluttning ner mot älven, talar sitt tydliga språk – det är
otroligt vackert.

Service – 3

Campingen är öppen hela året. Under sommarlovet finns personal på plats klockan 9–19 alla
dagar. Vi upplever anläggningen som välskött. Det finns lanthandel på gångavstånd och på området, som också har hotellrörelse, noterar vi en egen restaurang. I receptionen finns det glass, godis och lite andra nödvändigheter köpa – och de har även en hjärtstartare.

Sikfors camping: Här hoppar laxen
Grillplatsen har förstås placerats vid älven.

Standard – 3

Campingen har tre servicehus av lite olika kvalitet. I två av dem är det duschar och toaletter och dessa är riktigt fina. Alla servicehusen har enkla kök, men de fyller sin funktion.

Latrintömning finns på ett par ställen, egen sopstation med källsortering och tömningsplats för fasta tankar är också på plats. Fri bastu och hunddusch bockas av men någon lekplats syntes inte till, däremot ett litet poolområde som dock var tillfälligt stängt vid vårt besök.

Sikfors camping: Här hoppar laxen
Minigolf är väl campinggästernas förströelse nummer ett.

Tillgänglighet – 4

Anläggningen ligger på en sluttning, men det betyder inte att det är svårt att hitta plana och lättillgängliga platser. En del körvägar är asfalterade, andra är grusade. Det finns handikapptoalett med dusch och det är ramp som gäller till såväl reception som restaurang.

Sikfors camping: Här hoppar laxen
Konstnären Arne Bäckströms målning i Kåtan har till och med varit med i Guinness Rekordbok tack vare sin storlek, 110 kvadratmeter.

Allmänt – 4

När kvällen kommer här på strandkanten vid Piteälven är det nog bara björkarnas sus som hörs. Men visst kan det bli lite livat ibland. Har du tur kommer du när det är pubkväll i Kåtan. Då vankas inte bara öl och en sprakande lägereld, du får också ta del av den fantastiska väggmålningen ”Från hav till hav”.

Fiska kan man göra rakt nedanför campingen, glöm dock inte fiskekort. Du kan också titta på fisk, för vid laxtrappan ovanför anläggningen kan man vissa tider se de stora laxarna hoppa och leka. Laxtrappan har för övrigt anlagts av kraftverket som finns här i Sikfors. Det är den enda i Piteälven. Att fortsätta norrut längs älven och besöka Storforsen är något som campinggästerna rekommenderas att göra. 

Vill man stanna kvar och bara ta det lugnt kanske en 18-hålsrunda på minigolfbanan lockar. 

Sikfors camping: Här hoppar laxen
Rulla till toppen