Östanå camping: Sommaridyll i Småland

Publicerad: 2022-08-22   Uppdaterad: 2023-04-18

Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

Läge – 4

Vetlanda ligger i hjärtat av Småland och kommer ni från Jönköping och är på väg till Oskarshamn eller kanske Karlskrona, passerar ni staden. Ungefär fyra kilometer från centrum ligger campingen vid sjön Grumlan, granne med Vetlanda Golfklubb, ett stort friluftsområde och en badplats. Det finns cykelbana som leder till centrum.

Östanå camping: Sommaridyll i Småland
Kristina och Ingemar Nilsson är på väg från Nyköping till ett studentfirande i Trelleborg. Att mellanlanda i Vetlanda tycker de var ett bra val.

Service – 2

Detta är en liten camping och någon service kan man inte tala om. Vi fick ringa ett telefonnummer vid ankomst och fick då koden till servicehuset. Sedan betalade vi via ett angivet swish-nummer . Någon större finish vilade inte över receptionen som tydligen bara var öppen sporadiskt. Servicehuset var dock välstädat.

Östanå camping: Sommaridyll i Småland
Den stora badplatsen vid sjön Grumlan ligger bara några steg från campingen.

Standard – 3

En klassisk svensk camping där läget vid sjön är största förtjänsten. Servicehuset innehöll det nödvändigaste och rummen med duschar och toaletter var fräscha och verkade nyligen ha blivit upprustade. I köket noterade vi en kokplatta och två diskplatser. Tömningsplatsen för latrin var gjord enligt konstens alla regler och likaså servicestationen för husbilar. Enkel lekplats för de yngsta samt fotbollsplan bockade vi också av.

Östanå camping: Sommaridyll i Småland
Vetlanda Golfklubb med restaurang och golfbutik ligger strax intill.

Tillgänglighet – 3

Handikapptoaletten med dusch var låst och här måste man säga till om man vill ha tillträde. Detsamma tycktes gälla för tvättstugan. Campingområdet vid sjön är lummigt med gröna gräsmattor. De 50 tomterna är plana och lätta att rangera vid. Vägen som leder genom campingen är grusad. Vid kommunens badplats finns handkappramp.

Östanå camping: Sommaridyll i Småland
Servicehuset är enkelt men ändamålsenligt. Strax intill finns också en anläggning där gästerna kan källsortera sina sopor.

Allmänt – 3

Campinganläggningen är ganska anspråkslös men läget mitt emellan en golfklubb och en badplats ger anledning till ett besök. Tack vare golfklubben har man också nära till en restaurang som är öppen dagtid. Fina vandringsleder i omgivningen och möjlighet till en rad friluftsaktiviteter som exempelvis frisbeegolf.

Östanå camping: Sommaridyll i Småland
Trevlig lekplats intill stranden där barnen kan göra av med lite energi.
Östanå camping: Sommaridyll i Småland
Rulla till toppen