Husvagn: Solifer Artic 560 MH

Publicerad: 2009-02-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Fakta:Solifer Artic 560 MH Pris: Från 264 500 kronor Denna vagn: + 10 480 kronor (resårmadrasser, handdukstork, rundsittgrupp)Tjänstevikt kg: 1 240 Totalvikt kg: 1300/1400/1450/1500Kultryck kg: 85 Totallängd: 627 cmTotalbredd: 227 cmTotal höjd: 265 cmAntal bäddar 2 +2 Med ny front, ny trafikbelysning och ny gasolkoffert är Solifer Artic 560 MH en husvagn som borde locka...

Fakta:
Solifer Artic 560 MH
Pris: Från 264 500 kronor Denna vagn: + 10 480 kronor (resårmadrasser, handdukstork, rundsittgrupp)Tjänstevikt kg: 1 240 Totalvikt kg: 1300/1400/1450/1500Kultryck kg: 85 Totallängd: 627 cmTotalbredd: 227 cmTotal höjd: 265 cmAntal bäddar 2 +2

Med ny front, ny trafikbelysning och ny gasolkoffert är Solifer Artic 560 MH en husvagn som borde locka många. De fem 560-modellerna har länge varit märkets bästsäljare, och en snabbtitt är allt som behövs för att vi ska förstå varför.

Vagnarna är kända ända sedan 1984, då Articserien först dök upp, för att vara lättdragna och stabila på vägen. Vi har all anledning att tro att Artic 560 av årgång 2009, med sin än rundare front och sina lättmetallfälgar och 14 tums däck, också är både lätt och stabil att dra. Vi konstaterar att vagnen har ett kultryck som i tjänsteviktsutförande är 85 kilo.

Winterhoff WS 3000 friktionsdrag och den i pivothjulet inbyggda kultrycksvågen (tillval Artic) bidrar till att göra det enkelt för föraren att hålla koll på ekipagets säkerhetsmarginal vad gäller last och placering.

Vagnen har en lastlucka framtill, en så kallad skidlucka, och den har en lastlucka som ger tillgång till utrymmet i den ena långbädden, tillval på Artic, i Finlandia är den bakre luckan tillval. Den tredje luckan på vagnens högra sida döljer den så kallade förtältsservicen. Här finns 12V/230V/TVantenn in-/uttag. Gasolkofferten som är helt ny öppnas genom att dras framt uppåt och i helt uppfällt läge ställer sig luckan framför vagnens framfönster.

Husvagn: Solifer Artic 560 MH

Trafikljusen har fått en modernare utformning.

Den nya kofferten har en lasttröskel som gör att man vid byte av gasolflaska måste lära sig att lyfta i flaskan med botten först. Luckan kan stängas respektive öppnas med en hand.

 

När den väl är öppnad står den kvar där, man behöver inte krypa in under en utstående lucka. Mindre gap men bättre lucka kan man sammanfatta förändringen sett ur användarens praktiska vinkel. Elegantare sett ur användarens fåfänga vinkel.

Trafikbelysningen på vagnens bakstam är modernare, har formmässigt tagit intryck från större personbilar och från husbilar. Det högt placerade extra bromsljuset finns kvar i listen som sammanbinder den kulhamrade bakre väggplåten och den släta takplåten.

Invändigt har det inte hänt lika mycket som på utsidan, men 560 finns i fem olika planlösningar och var och en av dessa går att få med rundsittgrupp eller tvärsoffor.

Husvagn: Solifer Artic 560 MH

Mest avvikande är 560 E med dubbelsängen framtill och sittgruppen bak, ett arrangemang som ger bättre sittkomfort på gavelsoffan. Den sluttande fronten gör att fullvuxna som sitter i gavelsoffa där gruppen är placerad i vagnens främre ända, får gardiner i håret.

Husvagn: Solifer Artic 560 MH

Direkt innanför entrédörren finns en garderob. I botten, som är upphöjd och perforerad för att släppa igenom värmen från varmvattenrören, finns torkplats för skor. I garderobstaket sitter en galgstång och på motstående skåpgavel finns ytterligare två krokar för gångkläder.

Längre in i vagnen, som rumsdelare mellan kök och sovrum, finns en till garderob. Den har ventil i taket, belysning och små trådhyllor längs ena väggen. Bakom en tunn skiva sitter den vattenburna centralvärmens expansionskärl. Här är således både varmt och torrt.

Husvagn: Solifer Artic 560 MH

Köket är fint med rejäl arbetsbänk, spisfläkt, bra arbetsbelysning och gott om skåp och förvaringsutrymmen. Kylskåpet sitter dock på golvet och här finns skåp i stället för lådor. Köket är alltså inte helt modernt men det har trots det bra funktion, undantaget då kylens golvplacering.

Här finns en ”soliferism”, nämligen diskställ inbyggt i ett skåp ovanför diskhon i köksbänken. Överskåpen har sammanlagt fem luckor, två av dem i mörkt glas, alltså ett vitrinskåp vars eleganta yttre torde vara en vägledning om att detta också är tänkt att fungera som ”salongsskåp”.

Tvättrummet ligger mittemot köket. Belysningen härinne kommer från tre spotlights monterade i kornischen ovanför speglarna och ljus kommer naturligtvis också in via takluckan under dagtid.

Handfatet sitter i hörnet under speglarna försänkt i bänkskivan som avsmalnad sträcker sig längs ytterväggen, lämplig för schampoflaskor och dylikt. Här finns en 230V handdukstorkare som är utvikbar och därmed lämplig att också använda som allmän klädtork, en härlig tillgång under vintern. Toaletten är elspolande och vridbar för bättre plats för knäna när man sitter där. Här finns ingen separat dusch, kranen i handfatet är utdragbar och golvet plastat. Det finns alltså möjlighet att hänga upp ett duschdraperi men att säga att man har dusch i vagnen är att ta i.

Husvagn: Solifer Artic 560 MH

I vagnens bakre tredjedel finns sovrummet med de båda separat längsmonterade sängarna. Bottnarna är lätta att lyfta upp och de stannar i uppfällt läge vilket underlättar för såväl packning som städning.

Mellan sängarnas huvudände finns en liten byrå med en låda och därunder ett ”pottskåp”. Den andra ”soliferismen” hittar vi här i sovrummet. På båda långväggar finns vädringsbeslag, en detalj som Solifer haft ända sedan 1984.

I övrigt är sovrummet bekvämt och funktionellt med bra belysning, med öppet hyllplan under hela överskåpsraden som sträcker sig runt hela sovrummet.

I alla överskåp finns det en distansskiva mot ytterväggen som effektivt hindrar kläder från att frysa fast i ytterväggen eller daggpunkten från att krypa inåt vid kall väderlek. Mellan sängar och yttervägg finns också en distansskiva, klädd i samma tygkvalitet som soffgruppen framtill i vagnen.

I golvet mellan sängarna går också den slinga med varmvatten som ingår i värmesystemet och i sängbottnarna ligger det distansskivor som även där bidrar till effektiv ventilation.

Summan av kardemumman är att detta är en mycket duglig vagn med beprövade och förfinade lösningar snarare än förföriskt bländverk. Kylen på golvet och hela 85 kilos kultryck, utan last i den främre lastluckan, är de två plumparna i protokollet.

Med sin höga vinterduglighet, smidighet och den enkla och självklara framtoningen är det lätt att begripa att vagnen är populär. Den fungerar i det mesta mycket bra. Svårare är det inte!

Husvagn: Solifer Artic 560 MH

Husvagn: Solifer Artic 560 MH
Husvagn: Solifer Artic 560 MH
Husvagn: Solifer Artic 560 MH

Husvagn: Solifer Artic 560 MH
Husvagn: Solifer Artic 560 MH
Husvagn: Solifer Artic 560 MH
Husvagn: Solifer Artic 560 MH

Rulla till toppen