Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK

Publicerad: 2009-03-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Fakta:Fakta: Dethleffs Camper 740 TK Pris i grundutförande: 275 800 kronor. Aktuell vagn, inklusive extrautrustning och Advantage-paket: 363 800 kronor. Totallängd: 908 cm Totalbredd: 250 cm Karosslängd: 791 cm Totalhöjd: 256 cm Totalvikt: 1 850 kg Tjänstevikt: 1 708 kg Antal bäddar: 4 Den logiska planlösningen är det första man slås av. Vid närmare granskning...

Fakta:
Fakta: Dethleffs Camper 740 TK
Pris i grundutförande: 275 800 kronor. Aktuell vagn, inklusive extrautrustning och Advantage-paket: 363 800 kronor.
Totallängd: 908 cm
Totalbredd: 250 cm
Karosslängd: 791 cm
Totalhöjd: 256 cm
Totalvikt: 1 850 kg
Tjänstevikt: 1 708 kg
Antal bäddar: 4

Den logiska planlösningen är det första man slås av. Vid närmare granskning slås man av annat också. Trivselkänslan till exempel, för både stora och små. Och att det, trots detta, finns detaljer som ytterligare kunde förbättra bekvämligheten.

Det här är en präktigt stor vagn som visserligen är fullt möjlig att kroka på och dra iväg med, men ändå inte en vagn man pilar omkring med hur som helst. Den väger sina modiga 1 850 kg i totalvikt på boggiaxel, är drygt nio meter lång och 2,50 meter bred.

Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK

Vagnens storlek och design gör att den lämpar sig för barnfamiljer, men lastförmågan är klart i underkant om man vill ha den som rullande bostad. Däremot kan den ge ett mycket bekvämt boende som uppställd på säsongsplats, exempelvis.
– Den här måste vara ritad av någon som själv är förälder. Eller som har god fantasi att leva sig in i barnfamiljers önskemål och behov, var min första kommentar när vi kikat runt lite.

Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK

Vagnen är indelad i barnkammardel längst bak, föräldrasovrum i mitten, kök och sittgrupp längst fram. Alltså får barnen sitt eget kryp-in där de kan vara ostörda såväl vid lek som vid sovdags. Föräldrarna kan se på tv, fixa fika, umgås med varandra och vänner i sittgruppen, och de kan gå till sängs vid vilken tidpunkt som helst, utan att störa barnens nattsömn.

Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK

Komforten är skön för barnen i våningssängarna. Stegen kan vinklas upp så det blir fri passage.

I barnkammardelen finns två våningssängar med sköna madrasser på ribbotten. Längden är 170 centimeter, bredden 70 centimeter, avsmalnande vid fotändan, så de passar bäst innan barnen hunnit bli gängliga tonåringar. Den nedre våningssängen kan vinklas upp, och därunder kan bli en lekvrå, nästan som en koja. Eller helt enkelt fri golvyta. Varje mor och far som har trampat på vassa legobitar vet att uppskatta en särskild plats för sådana aktiviteter.

 

En garderob med riktigt bra plats skiljer sängarna från sittgruppen, som är placerad i hörnet och består av en enkel och en dubbel sittplats. Sittgruppen kan bäddas ner, så där går att skapa ytterligare sovplats.

Sofflådorna är disponibla för prylar, utan inskränkning. Bollar, bilar dockor, pussel, ute- och inneleksaker kan ligga bra där, det är en inte alltför kvalificerad gissning. Nackdelen är att alla prylarna, inklusive smutsiga uteleksaker, måste dras genom hela vagnen för att nå lådorna längst bak. Luckor även från utsidan till de här utrymmena är en av de faktorer som skulle förbättra bekvämligheten.

Två ovanskåp och ett par öppna hyllor ramar in gruppen. Tillsammans med garderoben och sofflådorna ger det mycket bra förvaringsplats för både kläder och barnens övriga förvaringsbehov.
Öppningsbara fönster på både lång- och kortsidan gör platsen ljus och trivsam. En jalusi kan dras för mot resten av bodelen.

Ett par steg framåt i vagnen, så står vi mellan hygienrummet och nästa garderob. Den här garderoben har dubbeldörrar, två hyllor i den nedre delen och den övre delen delad på längden mellan hyllor och klädstång. Mycket bra disponerat för varierad förvaring.

Spotlights i taket utanför garderoben gör att man inte behöver famla för att hitta rätt därinne.

Hygienrummets strikta linjer ger ett stilrent och propert intryck. Under tvättstället finns ett skåp med välvda luckor som kan öppnas fullt ut, och hyllorna därinne har så pass tilltagna mått att de kan passa för exempelvis reservhanddukar. Vattenutkastaren är utdragbar och duschdraperi finns, så att duscha är möjligt även om utrymmet är begränsat.

Stående armaturer på var sida om spegeln ger rummet snygg belysning, som dessutom är funktionell. Med det menas att man inte skuggar sig själv, vilket kan inträffa när armaturerna har en mer ogenomtänkt placering. Det innebär ett eliminerat irritationsmoment när pappa ska raka sig, eller mamma lägga make up.

Insidan av dörren har två tvärgående beslag att hänga handdukar på. Det finns också ett par småkrokar på väggen, strategiskt placerade ovanför handdukstorken. Ovanför toalettstolen finns ett skåp som också rymmer en del av det man vill ha tillgängligt här inne.

– Väck mig när jag blir törstig, uppmanade jag maken när jag provlåg dubbelbädden. Inte enbart för den sköna liggkomfortens skull, utan också för den härliga rymden som omger bädden.

Den är placerad längs ena långsidan, och på motstående sida finns en låg bänk med högt fönster ovanför. Fönstret är givetvis fördraget nattetid så det innebär ingen nackdel vid bädden, men fördelen av rymdkänslan kring bädden består även med fördraget fönster. Bänken är nästan 120 centimeter lång, och kan användas att ställa prydnader på, eller som en extra plats att lägga ifrån sig saker på när man donar i vagnen. Under bänken finns fyra byrålådor, säg den som inte applåderar sånt!

Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK

Bädden är smart konstruerad. Ribbottnen är utdragbar, så att bredden blir hela 145 centimeter (130 vid fotändan). När bädden är inskjuten breddas passagen med 25 centimeter. Dagtid: rymligt och lättpasserat. Nattetid: gott om svängrum för två i den gemensamma sovplatsen. Det är den fördelaktiga kontentan.

Fem ovanskåp plus öppna hyllor kompletterar sovplatsen med förvaringsmöjligheter.

Vid bäddens fotända sitter ett stativ för tv:n. Det är vridbart och kan vinklas fram emot sittgruppen också, så det finns viss flexibilitet i val av plats för tv-tittande.

Hela utrymmet under bädden är fritt disponibelt för packning. Här, liksom i alla övriga sofflådor, ligger skivor på distans från golvet. Det är utmärkt med tanke på luftcirkulationen, i synnerhet som det också finns luftspalter mot ytterväggarna. Däremot är det inte lyckat att skivorna är fastskruvade i golvet. Ur städsynpunkt är det bättre med lösa skivor som kan lyftas upp.

Med risk att bli tjatig, så något steg ytterligare framåt finner vi nästa garderob, den tredje i ordningen. Den har samma mått och funktion som den förra med dubbla luckor, och ger därmed fördubblad kapacitet.

Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK

Köket är förvånande litet i relation till vagnens storlek, och barnfamiljer som tänkta målgrupper. Köksbänken rymmer trelågig spis och diskho, men obetydliga avställningsytor. Med tanke på spagettikastrullen eller fatet med pannkakshögen, så kommer bordet med nödvändighet att få tjänstgöra som kockens avställningsplats. Bättre resurser i det avseendet hade uppskattats. Däremot uppskattas inte köksbänkens höjd på 95 centimeter, eftersom de fem centimeterna över normhöjd kan göra köksarbetet onödigt tröttsamt.

Två ovanskåp och en öppen hylla räcker inte långt för den stora familjens köks- och matlagningsresurser. Där får man räkna med de sju ovanskåpen runt sittgruppen som förvaringskomplement till köket. Å andra sidan – vagnen har i övrigt gott om förvaringsplats, så dessa skåp bör kunna tas i anspråk utan stora uppoffringar.

I köksbänkens underdel finns fyra lådor, varav en med bestickinrede. Ugn finns i vagnen vi tittar på, men är inte standard. Stor kyl och frys, 175/31 liter, finns bakom ryggen från köket sett, tacknämliga resurser för barnfamiljer.

Sittgruppen är placerad längst fram i vagnen. Den ger bra sittplats för en fyrapersonersfamilj, men har också viss marginal för eventuella gäster. Fönster på tre sidor plus stor taklucka gör platsen ljus och luftig. Belysningen består av både spotlights och läslampor.

Sofflådan på höger sida kan nyttjas för packning, och här hittar vi vagnens enda utvändiga lastlucka. Det finns också en lucka på soffgaveln vid dörren, så att där blir ett lämpligt fack för skor. En liten fadäs är att luckan inte kan öppnas helt när ytterdörren är stängd, eftersom avfallsspannen – placerad på dörrens insida – sitter i vägen. Ska man komma åt skorna i skofacket får man alltså öppna ytterdörren först. En liten miss, men en bagatell som lätt kan åtgärdas. Tvärsoffans låda kan också användas till att lägga grejor i. Sofflådan på vänster sida rymmer vattentank och batteri, så där är stuvutrymmet begränsat.

Exemplaret vi har tittat på är extrautrustat med bland annat Alde vattenburen värme, el-patron, elektrisk golvvärme och Truma Therme varmvattenberedare. I den meningen alltså bra utrustad för användning året om. Trots det är den inte helt idealisk för rent vinterbruk, till exempel genom att avloppet ligger utvändigt under vagnen. Luftspalterna runt väggarna bidrar till god luftcirkulation, men ryggarna i skåpen har alltför små distanser mot yttervägg för att ge full effekt i det avseendet. Från tidig vår till sen höst kan den däremot ge ett mycket rymligt, ombonat och gott boende, även när temperatur och väderlek inte lockar till utomhusaktiviteter.

 

 

Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK
Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK
Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK

Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK
Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK
Husvagn: Dethleffs Camper 740 TK

Rulla till toppen