Husvagn: Adria Adora 512 UL

Publicerad: 2009-08-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Fakta:Adria Adora 512 UL Pris: Från 214 900:- Garantier: 2 års nyvagnsgaranti, 5 års täthetsgaranti. Totallängd: 703 cm Totalbredd: 230 cm Karosslängd: 562 cm Totalhöjd: 2 580 cm Totalvikt från: 1 290 – 1 370 – 1 500 kg. Tjänstevikt: 1 210kg Antal bäddar: 4 Värmesystem: Vattenburet Alde   Adrias Adoraserie erbjuds i sex olika...

Fakta:
Adria Adora 512 UL
Pris: Från 214 900:-
Garantier: 2 års nyvagnsgaranti, 5 års täthetsgaranti.
Totallängd: 703 cm
Totalbredd: 230 cm
Karosslängd: 562 cm
Totalhöjd: 2 580 cm
Totalvikt från: 1 290 – 1 370 – 1 500 kg.
Tjänstevikt: 1 210kg
Antal bäddar: 4
Värmesystem: Vattenburet Alde

 

Adrias Adoraserie erbjuds i sex olika modeller, från 462 PU till 613 HT. Vi har tittat närmare på Adora 512 UL. En lättdragen och resvänlig vagn med rund sittgrupp och långbäddar.

Adora 512 UL väger 1 210 kilo i tjänsteviktsutförande, det vill säga med fylld vattentank, en till 90 procent fylld gasolflaska och med fem kilo övrigt, bland annat elsladd och stödhjulsvev. Husvagnen går att få med olika totalvikter, från 1 290 kilo med låga 80 kilo lastförmåga till 1 500 kilo och anständiga 220 kilos lastförmåga.

Vagnen rullar på ett bredspårigt chassi från Alko med stödbenen fastbultade i rambalken, och vår vagn hade en stabiliseringskoppling AKS 2004. Takrailsen, aluminiumfälgarna liksom takfönstret (Heki II) ligger också i tillvalspaketet (F) som man begär 9 000 kronor extra för, utöver grundpriset 214 900 kronor.

Husvagn: Adria Adora 512 UL

Husvagnen har stora öppningsbara fönster och ett takfönster.

 Exteriört är det de svarttonade fönstren som tillsammans med aluminiumfälgarna och takrailsen drar till sig uppmärksamhet. Väl på väg uppskattar jag den modesta bredden, 230 centimeter, och den sluttande fronten, detaljer som sammantaget håller luftmotståndet och därmed bränsleförbrukningen på överkomliga nivåer.

Vår dragbil klarade 28,5 husvagnsmil med täta stopp för fotografering och fotoresearch på 25,8 liter diesel. En attraktivt låg siffra som med jämnare körning och lugnare tempo troligen lätt går att justera neråt.

Vagnen har stora öppningsbara fönster och ett takfönster. Detaljer som denna högsommarvarma dag uppskattades lika mycket som det vattenburna värmesystemet från Alde kommer att gillas en råkall höst- eller vårdag. Insidan har en klassisk lösning med U-soffa närmast till höger om dörren. I vagnens mittparti finns köket, och bakom ryggen på den som jobbar i köket ligger tvättrummet.

Husvagn: Adria Adora 512 UL

Avkoppling med fötterna under en av två hängande garderober.

 Längst bak i vagnen finns sovutrymmet med två längsgående sängar och ett litet skåp/nattduksbord mellan sängarna vid gaveln/huvudänden. Madrasserna har resårfyllning och är 85 centimeter breda. De är inte lika långa, den ena är 193 den andra 205 centimeter. Vid sängarnas fotände sitter det två väggmonterade hängskåp som tjänstgör som garderober.

Visserligen inte full hänghöjd, men utrymmet ovanför fötterna är på det här sättet utnyttjat väl och man har frigjort den yta vid sittgruppen som annars skulle ha tagits i anspråk av en stående garderob, till en yta för sideboard och ett vitrinskåp. Vid sängarnas huvudända sitter det två annorlunda utformade läslampor och under överskåpen löper en öppen hylla med fallkant.

Vid den ena sängens fotände siter Aldes manövercentral, där kan man reglera bland annat temperaturen en egenhet som säkert kommer att uppskattas den dag man vaknar för att det är för varmt -eller för kallt!

Husvagn: Adria Adora 512 UL

I vagnens mittdel finns köket med tvättrummet mittemot. Kylen är golvmonterad under köksbänken. Diskhon och de två brännarna på spisen finns under nydesignade glaslock som enligt Adria skapar mer arbetsutrymme på bänken.

Det finns två överskåp i köket, ett av dem inrymmer fläktslangen och är därmed begränsat. Två lådor utöver kylen finns i köksbänken och under dem ett skåp vars golvyta begränsas av hjulhuset. Ett lysrör ombesörjer arbetsbelysningen i köket.

Tvättrummet innehåller förutom toastol och handfat en handukstorkare och ett duschdraperi. Det är övervägande plast i tvättrummet, en eftergift för att slippa undan vattenskador. Det går nämligen att duscha, det finns ett duschdraperi.

Tvättrumsgolvet är gjutet i plast, man står alltså på en duschkarsbotten även om man bara skall kamma sig framför spegeln. Ett väggfönster och en takventil står för ventilationen.

Husvagn: Adria Adora 512 UL

Sittgruppen är bekväm – men inte för alla.

Sittgruppen ser inbjudande och bekväm ut, och det är den. Men, inte för den eller de som hamnar på tvärsoffan under frontfönstret. Sittdjupet här är nämligen alldeles för kort. Två barn kan nog få det bekvämt men inte vuxna.

 

Soffhörnorna har begåvats med riktigt sköna vinkeldynor, mycket lämpliga att krypa upp mot för en stunds avkoppling eller avspänt umgänge. Den vaniljfärgade kontrastfärgen löper genom hela skåparrangemanget i vagnen.

Den skapar dynamik och kontrast och tillsammans med en del aluminiumlister, färgade 230V-uttag, fallkanter och annat smått och gott känns designen i vagnen sobert modern.

Det stora takfönstret ovanför sittgruppen bidrar till att skapa en känsla av rymd och luft i vagnens umgängesdel, vid köket och sittgruppen.

Sammanfattningen blir att det känns som om Adria har gjort det igen – byggt en vagn som ger mycket för pengarna!

Av: Ingela Svenson

Husvagn: Adria Adora 512 UL
Husvagn: Adria Adora 512 UL
Husvagn: Adria Adora 512 UL

Husvagn: Adria Adora 512 UL
Husvagn: Adria Adora 512 UL

Rulla till toppen