Husvagn: Polar 620 CTX

Publicerad: 2010-03-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Det råder stor bostadsbrist i Sverige samtidigt som lägenhetspriserna skjuter i höjden. Vi har hittat en trivsam trerummare med kök under 400 000 kronor och dessutom är den flyttbar.

Fakta:
Pris: 387 600:-
Garantier: 2 års nyvagnsgaranti, 7 års täthet
Totallängd: 824 cm
Totalbredd: 254 cm
Totalhöjd: 265 cm
Karosslängd: 619 cm
Totalvikt: 1 650, 1 800 kg
Tjänstevikt: 1 510 kg
Antal bäddar: 2-5
Värmesystem: Vattenburen

Vi kliver in i Polars 620 CTX och jag får direkt en varm och mysig känsla. Det känns ombonat, det känns trevligt, det känns lite som hemma. Två sittgrupper, fräscha sittdynor, träpanel utan vare sig knoppar eller handtag – det här börjar härligt.

Direkt innanför ytterdörren kan man båda sparka av sig skorna och hänga av sig ytterkläderna i den genomtänkta hallen för att på så vis undvika att fukt hamnar långt in i vagnen.

Jag bestämmer mig för att börja genomgången allra längst bak där vi har toalett och säng. När det gäller sängen är det inte så mycket att orda om, både bredd (147 centimeter) och längd (199 centimeter) klarar godkänt betyg och i konsolen ovanför sängen sitter två vridbara läslampor som är bra placerade för en avkopplande stund med en god bok.

Vid fotändan sitter ett tv-uttag som dock kräver att själva tv-skärmen appliceras på väggen. Sängen är omgiven av fem rejäla skåp vars innanmäte har en extra rygg (gäller samtliga skåp i hela vagnen) som hindrar att exempelvis tröjor inte hamnar i direktkontakt med husvagnens yttervägg. Om jag plussar för detta blir jag däremot desto mer konfunderad när jag lyfter på sängen och märker att den bara går att fälla halvvägs – sedan tar det stopp när konsolen möter upp.

Ok, jag är medveten om att det är från utsidan av husvagnen som det är tänkt att man ska öppna denna förvaringsplats för att exempelvis plocka fram golfbagen, men när denna lucka nu inte finns på utsidan – vad göra?

Husvagn: Polar 620 CTX

Ena väggen i toalettutrymmet ser ut att vara kaklad och ger hemtrevlig badrumskänsla.

Toalettutrymmet är riktigt bra med plus i kanten åt både förvaringsutrymmen och finessen med eluppvärmda handdukshållare. Att ena väggen ser kaklad ut ger dessutom lite hemtrevlig badrumskänsla. På minussidan – dusch saknas.

 

Då denna vagn har tre rum – sovrum, matrum och vardagsrum – har jag bara två skåp kvar att kontrollera innan jag kan dra för ett draperi och en lucka för att på så vis lämna sovrummet bakom mig.

Men det är nu jag verkligen börjar klia mig i huvudet. Så här i efterhand hoppas jag att jag sprang på ett ”måndagsexemplar”, för utan att ta i med hårdhandskarna gick det inte att stänga vare sig garderoben eller dess granne linneskåpet.

Dörrarna sviktar runt själva låsanordningen och den konstruktionen kan jag köpa, men inte att man ska tvingas använda sin kroppstyngd för att trycka till dörren ordentligt för att få den i rätt läge samtidigt som man ska trycka på knappen för att låsa. Här är jag övertygad om att både minstingen i familjen eller gammelmormor skulle gå bet i uppdraget att låsa, så knixigt och krävande blev det.

Nåja, vidare till kök och matplats vars utseende troligtvis skulle få arga kocken Gordon Ramsey att dra på smilbanden. Köksdelen är ljus och trevlig med både bra belysning och köksfönster. Dessutom sitter vägguttaget med dubbla 230-voltsuttag och ett 12-voltsuttag bra till.

Husvagn: Polar 620 CTX

Kök och matplats skulle troligtvis till och med få godkänt av arga kocken Gordon Ramsey.

 

Platsen framför den trelågiga spisen lämnar kanske en del övrigt att önska. I och för sig finns det två skärbrädor men dessa kompenserar inte riktigt bristen på utrymme. Kyl och frys är väl tilltaget (179 liter) och går inte på några villkor av för hackor.

De tre övre skåpendiggar jag skarpt, det finns mellanväggar som håller grejerna på plats och handtagen känns robusta. Underskåpen som är sex till antalet har så kallad ”self-lock” och allra längst ner kan man dra sitt strå till miljön genom att sortera skräp i två behållare. Däremot undrar jag varför man slår på gasen nere vid golvet. Egendomlig placering då ingen önskar krypa mer än behövligt.

Husvagn: Polar 620 CTX

Uttrycket ”finns det hjärterum så finns det stjärterum” kan i viss mån spegla sittgruppen vid matbordet. Visst, man kan sitta fyra personer men knappast en kvartett vuxna om man ska kunna hantera kniv och gaffel som en gentleman. Dessutom får de som sitter närmast väggen lite ont om plats för fossingarna då hjulhuset stjäl lite plats.

Vitrinskåpet som angränsar till vardagsrummet skapar ett luftigt intryck men i sanningens namn är magnetlåset för tunt för att man ska kunna ha någonting i skåpet när vagnen är ute och rullar.

Vardagsrummet är så härligt att jag genast sparkar av mig skorna och såväl sitter som ligger in mig. Och tro mig, jag gör det med en stor portion njutning. Dynorna är så sköna att här skulle jag plättlätt kunna somna framför dumburken till flickvännens förtret utan att behöva göra om sittgruppen till en dubbelsäng.

Samma sköna känsla får jag även när jag lämnar mitt närapå vågräta läge från halvliggandes till sittande. Hela jag sprudlar och framför mig ser jag stearinljus, ett glas rött och en avkopplande afton. Det enda jag retar mig på är gardinkappan som gör sig påmind i mitt huvud gång efter annan. Fast det är klart, syr man på två bitar kardborrband på kappan och applicerar dito på väggen så råder man bot mot irritationen.

Husvagn: Polar 620 CTX

Trivsam vardagsrumsdel med plts för flera gäster.

 

Jag har fasansfullt svårt att slita mig från vardagsrummet men nöden har ingen lag, ett jobb ska utföras och jag måste även kika på utsidan.

Polars 620 CTX-modell är byggd på ett BPW-chassi och är en ”riktig” boggi, det vill säga med utjämningsstag. Den är även utrustad med en stabiliseringskoppling som nyper fast kulan. De fyra hjulen är utrustade med c-däck från Hankook och har dimensionen 165/13.

Någon lastlucka finns inte, den enda förvaringen som öppnas från utsidan är en upplyst så kallad skidlucka som är placerad under den främre sittgruppen.

Summa summarum: bra förvaringsmöjligheter, gott om plats för en större familj, och såväl dag- som nattgäster. Men bäst av allt – denna trerummare känns oerhört trivsam och mysig.

Husvagn: Polar 620 CTX
Husvagn: Polar 620 CTX
Husvagn: Polar 620 CTX

Husvagn: Polar 620 CTX
Husvagn: Polar 620 CTX

Rulla till toppen