Husbil: Frankia FF2

Publicerad: 2010-03-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Tidiga idéer omsatta med ny teknik i sena modeller, det kan bli en riktig fullträff. Precis det har Frankia gjort i den här bilen, som är en riktig liten goding för två personer.

Fakta:
Chassi: Fiat Ducato, 130 hk. Fler alternativ på chassi och motoreffekt finns mot pristillägg.
Utvändiga mått: L 648 cm, B 230 cm, H 302 cm
Totalvikt: 4 000 kg
Tjänstevikt: 3 500 kg
Antal passagerare: 2
Antal bäddar: 2
Pris: Grundpris 790 000 kronor.
Testbilen extrautrustad med Heavychassi, 120 liters dieseltank, AC i bildel, ASR (antispinn), cykelställ, markis med mera
Pris totalt: 879 000 kronor.

Gillar man sällskap vill man ha en stor sittgrupp med plats för många gäster. Är man ett livsnjutande par vill man ha en stor sittgrupp för att kura i soffan, läsa bok och äta praliner. Är man bekväm av sig vill man dessutom ha rejäla sängar. Så långt är det inga problem att hitta husbilar som fyller önskemålen.

Men när allt detta ska finnas, samtidigt som bilen ska vara så liten att den kan ta sig fram på trånga ställen och parkeras nästan var som helst, då det kör ihop sig. Frankia har i den här modellen gjort en tulipanaros och lyckats kombinera alla önskemål.

Husbil: Frankia FF2

Sittgruppen tillåter många till bords. När bara två använder den är det gott om plats.

 

Lösningen är givetvis att sittgruppen inte enbart är sittgrupp utan också får tjäna som bädd. En nygammal lösning som kommit tillbaka. Så här såg det ut för decennier sedan i många av våra campingfordon.

På senare år har fasta bäddar närmast tagit över planlösningarna. Visst är det bekvämt med fasta sängar men priset för det har i många fall varit att man fått pruta på umgängesutrymmena, i varje fall i modeller i de mindre och medelstora klasserna.

I den här bilen har Frankia på nytt tagit upp idén med att sittgruppen får bli bädd när det är läggdags. Den nya soffkonstruktionen gör den manövern barnsligt enkel. Med ett enda handgrepp lyfter man ryggstöden rakt upp och på ett ögonblick har sofforna förvandlats till bekväma långbäddar.

Föredrar man dubbelbädd, så är det också lätt ordnat. En utdragbar ribbotten finns mellan sofforna, och extra dynor finns att lägga på den. Då blir där en bädd som är 190 centimeter lång och lika bred som bilen invändigt, drygt 200 centimeter. Långa personer kan bädda tvärs bilen istället, det går lika lätt.

Omaket man får kosta på sig är att dagtid förvara sängkläderna i utdragbara lådor under sofforna, bädda på kvällen och bädda upp på morgonen. Proceduren kan inte ta många minuter. Det får anses som en human insats för det man vinner i utrymme i samvarodelen med den här lösningen.

Under arbetets gång blev vi fikasugna förstås, så vi dukade upp åt oss vid bordet. Ett snabbt överslag visade att vi skulle fått plats att bjuda in både barn och barnbarn vad sittplatserna anbelangade. Däremot skulle det bli trångt på bordet om det var middag som vankades för många, även om man fäller ut de två vikbara skivorna.

Mätta och belåtna lutade vi oss tillbaka i var sitt soffhörn, och prövade att se på tv. Nåja, någon tv hade vi inte, men vi kollade där tv:n ska vara. Det är i ett utdragbart skåp vid köket, och vi kunde ändå konstatera att man har fri sikt till tv:n från soffhörnen.

Husbil: Frankia FF2

Köket är inget ”wow liksom” men har det som behövs. Tre lågor på spisen, fläkt med belysning, diskho, delad lucka över den som kan sättas upp i en skena på väggen och bli avlastningsplats. I underbänken finns kylskåp av golvmodell, låda med bestickinrede och en större låda med trådhyllor.

Arbetsytorna är små, men bordet finns på en armlängds avstånd. En finess med bordet är att det går på en skena i golvet, och kan skjutas ända fram till hytten. Alltså kan man flytta bordet intill sig vid köksbänken, om man vill det.

Två ovanskåp finns över köksbänken, men de räcker inte för både mat och husgeråd. Då behöver man ta några av de andra överskåpen i anspråk också.

Framför köket finns hygienavdelningen. Jo, det är rätt benämning, för det går att ställa i ordning så att man får både toalett och dusch som i ett privat rum tvärs bilens bredd. En skjutdörr avgränsar mot bodelen och en storleksanpassad dörr – med stor spegel på insidan – kan ställas upp mot hytten. En överraskande tillgång i en så här liten bil.

Husbil: Frankia FF2

Toaletten har också en egenhet. Tvättstället är flyttbart i höjdled. Nedfällt sitter det på normal höjd. Med ett enkelt vred av samma sort som finns på toadörrar, lossar man tvättstället och kan skjuta upp det mot taket. Därunder finns toastolen. Man använder ju inte toastolen och tvättstället samtidigt, så det här är en smart lösning när det gäller att spara utrymme.

Så vill man ha plats för alla prylar också. Runt sittgruppen finns åtta rejäla ovanskåp. Där finns plats för privata ägodelar, även om en del av skåpen används för hushållet. Sofflådor i campingfordon har ofta plats för en del packning, men med den här bäddlösningen får dessa lådor användas för sängkläder.

Garderoben är 50 centimeter bred, så den räcker med råge för två personer. Långklänningen bör man dock lämna hemma, för hänghöjden till hyllan stannar på 90 centimeter. Därunder finns ytterligare hyllor, lämpade exempelvis för kläder som kan vikas ihop.

En lucka i golvet innanför entrén kan fungera som förvaring för några par skor, men det är inte otänkbart att lite mer utrymme kan behövas för det. Då är en av hyllorna i garderoben lämplig för uppgiften.

Ett par ovanskåp hittar vi också i hytten. Dels ovanför vindrutan, dels vid sidorna. Sidoskåpen är praktiskt djupa, och tack vare belysningen därinne går det lätt att hitta även prylarna som hamnar längst in.

Ett utvändigt, genomgående stuvutrymme finns för mer skrymmande saker, nåbart via luckor på båda sidor om bilen.

Värmen är luftburen, men luftspalter mot ytterväggar eller inne i skåp finns inte. Det gör bilen mest lämpad när det inte är som kallast. Det går att få vattenburen värme också, mot pristillägg. Vatten och avlopp ligger i uppvärmda utrymmen i mellangolvet.

Husbil: Frankia FF2

Det var en gråtråkig, moddig, halkig januaridag vi lånade husbilen för att få våra intryck av den. Halkan rådde den förstås inte på, men att bilen är så lättman��vrerad och smidig var egenskaper vi uppskattade extra mycket då.

Å andra sidan – är man på resa under andra årstider, ränner runt i små trånga städer eller på smala vägar ner till lilla badviken, så är framkomligheten välsignad då också. Liksom lättheten att parkera bilen, som är knappt 6,5 meter i totallängd.

Det hann bli kväll innan vi hade klämt och känt färdigt på den här nya bekantskapen. En rastplats lyste frestande i mörkret. Vi körde in för att samla ihop intrycken innan vi återlämnade bilen till dess rätta ägare. Satt tysta i var sin soffhörna och lät blickarna fara runt både högt och lågt.

– Du som är paradoxernas förkämpe, som vill ha randiga gardiner med lite rutigt i mönstret, som älskar högsommarsol men söker svalka i skuggan, som uppskattar varma bär till glassen – vad är din känsla för den här bilen, undrade maken.

– En liten bil med stora tillgångar, vad kan den annat än falla mig i smaken, motfrågade jag.

Av: Ingela Svenson

Husbil: Frankia FF2
Husbil: Frankia FF2
Husbil: Frankia FF2

Husbil: Frankia FF2
Husbil: Frankia FF2
Husbil: Frankia FF2

Rulla till toppen