Husvagn: Knaus Südwind Plus + 690 UDF

Publicerad: 2010-05-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Fakta:Pris: 329 900:-Garantier: 2 år nyvagnsgaranti, 5 år täthetsgarantiTotallängd: 854 cmTotalbredd: 248 cmTotalhöjd: 257 cmKarosslängd: 660 cmTotalvikt: 1 600 – 1 800 kgTjänstevikt: 1 513 kgAntal bäddar: 6Värmesystem: Vattenburen Knaus har länge varit kända i Sverige. Men, Knaus har inte fått den framgång man hoppas på och kämpat för, trots väl utbyggt nät av återförsäljare...

Fakta:
Pris: 329 900:-
Garantier: 2 år nyvagnsgaranti, 5 år täthetsgaranti
Totallängd: 854 cm
Totalbredd: 248 cm
Totalhöjd: 257 cm
Karosslängd: 660 cm
Totalvikt: 1 600 – 1 800 kg
Tjänstevikt: 1 513 kg
Antal bäddar: 6
Värmesystem: Vattenburen

Knaus har länge varit kända i Sverige. Men, Knaus har inte fått den framgång man hoppas på och kämpat för, trots väl utbyggt nät av återförsäljare och fina produkter. Nu har man tagit ett ordentligt tag i situationen och byggt en vagn lämplig för det nordiska klimatet.

En av detaljerna i den ”nordiskt” byggda Knausvagnen är den uppvärmda garderoben som välkomnar oss direkt innanför den delbara stalldörren. Att kunna hänga upp ytterkläder redan i tamburen är mer än välkommet.

Dessutom finns det, direkt till höger, ett utrymme under sittgruppen där man också kan placera skor. Detta arrangemang besparar oss en del städande långt in i vagnen.

Husvagn: Knaus Südwind Plus + 690 UDF

När vi väl är inne i vagnen är det nästan slående hur mycket golvyta det finns i denna specialmodell. Vi kan nästan se framför oss hur ett handfull ungar kan leka fritt på golvet utan att risk att deras små, sköra kroppsdelar krockar med hård och vass inredning.

Vi kliver längst in i vagnen och till höger finns toalett och dusch som broderligt får dela på utrymmet – som känns helt okej.

Duscha kan man göra utan att det känns trångt, och det finns gott om utrymme för benen när man sitter på porslinstoaltten.

Själva toarullshållaren är lite finurligt undangömd i ett skåp, två små krokar för handdukar känns i minsta laget. Annars känns utrymmet ljust och fräscht med ett mindre takfönster, två lampor och dubbla speglar – en stor ovanför toalettstolen och en tredelad vid själva tvättstället.

Den 150 centimeter breda dubbelsängen, med bra packutrymme inunder, delar på platsen längst bak i vagnen. Packningsutrymmet ovanför sängen finns i fem rymliga överskåp vilka i sin tur är försedda med distansskivor så att värmen, via luftspalter, fritt kan cirkulera bakom och i skåpen.

Husvagn: Knaus Südwind Plus + 690 UDF

I vagnens bakre del finns hörnmonterad dubbelsäng och tvättrum.

En taklampa, ett stort takfönster och två rejäla sidofönster ger mer än bra ljus. Ska man vara lite petig kan man invända mot att läslamporna inte är justerbara, men i gengäld finns det en kontakt vid huvudändan där man kan släcka all belysning i vagnen utan att behöva röra sig ur fläcken. En liten tygficka på vardera sida om sängen är lämplig för mobiltelefonen eller kvällens lektyr.

På väg mot köket är en rymlig garderob belägen. Väl i köket är det bara att inse faktum, här pratar vi om utrymme som imponerar. Dels frigörs det yta då tillverkarna har varit smarta och lagt de tre brännarna på rad, dels är utrymmet intill diskhon och en väl tilltagen skärbräda mycket bra.

 

Inte heller förvaringsutrymmena går av för hackor. Centrerat under diskbänken finns här tre lådor där de två nedersta är försedda med galler. På var sin sida av lådorna finns det två rejält tilltagna skåp och ovan diskbänken finns det fyra skåp, där ett är öppet utan luckor. Som om detta inte vore nog har man dessutom tagit vara på utrymmet både ovan- och nedanför kyl och frys. Lägg sedan till kryddhylla och utrymme för andra små pryttlar vid angränsningen till den stora sittgruppen. Man kan inte klaga på dåligt utrymme för köksattiraljer. Det enda lilla minuset i kanten får vagnen för att köksfläkt saknas.

Husvagn: Knaus Südwind Plus + 690 UDF

Rymlig sittgrupp för trevliga stunder året om.

 

Vi nämnde precis den stora sittgruppen, för det finns faktiskt en liten också. Den är placerad mitt emot köket och den får som sagt lyda under benämningen ”lilla sittgruppen” eller dinette som platsen för utspisning för två allmänt kallas. Ovanför detta utrymme finns ett bäddbart överskåp som på tio sekunder förvandlas till en säng som är ämnad för någon i den yngre generationen.

Den stora sittgruppen gör verkligen skäl för sitt namn, för här kan många samsas utan att man behöver sitta på varandra. Med tanke på sittgruppens utformning (som ett U) får de allra flesta även första parkett när det är dags för tv-tittande – exemplariskt.

Sex överskåp ger bra med plats för diverse packning men till skillnad från överskåpen i sovdelen finns här inte några distansskivor som skiljer packningen från vagnens yttervägg. En takarmatur, fyra mindre spotlights, en stor taklucka och tre väl tilltagna fönster ger bra ljus som i sin tur ger ett imponerande djup i hela vagnen.

På vagnens utsida, som är i vitlackad kulhamrad aluminium, hittar vi lastlucka för utrymmet under sängen och på vagnens vänstersida vattenpåfyllning och elanslutning.

På vagnens högersida finns tre stora svarttonade fönster, på vänstersidan två fönster. Det tredje fönstret finns inte, i stället ombesörjs ljuset i toautrymmet av en taklucka. Ett grått fält som ramar in fönstren går runt hela vagnen.

Knaus Südwind Plus rullar på ett chassi från Alko, har tandemaxlar och en så kallad antislingerkoppling, AKS. Dragbalkarna är täckta av en plastkåpa vilket ger en viss elegans men det döljer också stödhjulet, så man får vara vaken när man vevar upp det och se till att det kommer rätt.

Utrymmet i gasolkofferten som öppnas genom att locket dras utåt/framåt är inte helt lätt att komma åt. För att göra det måste man böja både knän och rygg och när man skall byta gasolflaska eller lasta/lossa något tungt önskar man nog att locket vore mer ur vägen.

Sammantaget är detta en mycket fint utrustad vagn till ett mycket attraktivt pris. Luftspalter i överskåp, distansskivor i sofflådorna, garderob och skofack vid entrédörren, skärbräda i köket och taklucka i stället för väggfönster i toautrymmet, ja det är detaljer som passar den riktigt kräsne husvagnsägaren, och oss på H&C. Vagnen är cirka 100 000 kronor lägre prissatt än motsvarande nordiskbyggda vagnar. Ett pangpris vars knall borde höras från Tenhult via Kristinehamn och vidare ända upp till Dorotea.

 

Av: Anders Wallsten och Torbjörn Stålenhag

Husvagn: Knaus Südwind Plus + 690 UDF
Husvagn: Knaus Südwind Plus + 690 UDF
Husvagn: Knaus Südwind Plus + 690 UDF

Husvagn: Knaus Südwind Plus + 690 UDF