Husbil: Nordic Explore

Publicerad: 2011-08-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Om man som husbilskund vill påverka utrustning och detaljer, då är det svenskbyggda Nordic man ska vända sig till. Vi tittar på alkovmodellen Explore, som är byggd i samråd med kunderna. Det är i husbils- och husvagnsmeckat Kristinehamn som Nordic bygger skräddarsydda husbilar anpassade efter kundernas önskemål. Nordic har genom årens lopp plockat fram ett...

Om man som husbilskund vill påverka utrustning och detaljer, då är det svenskbyggda Nordic man ska vända sig till. Vi tittar på alkovmodellen Explore, som är byggd i samråd med kunderna.

Det är i husbils- och husvagnsmeckat Kristinehamn som Nordic bygger skräddarsydda husbilar anpassade efter kundernas önskemål. Nordic har genom årens lopp plockat fram ett antal modeller och lösningar i samarbete direkt med sina kunder.

Förarhytten är lite av Nordics signum. De isolerade skjutdörrarna gör att man inte behöver elda för kråkorna nattetid. Samtidigt drar man nytta av bonusvärmen från hytten under färd. AC i hytten, dieselvärmare, värmeväxlare, fönsterhissar, elbackspeglar och centrallås är standardutrustning liksom ESP (antisladd) och ASR (antispinn). Andra praktiska detaljer som är standard i Explore är jordfelsbrytare, slangbrottsventil och sist men inte minst brandsläckare.

Bakom ratten mår vi prima. Under huven sitter en Mercedesmotor på 163 hästkrafter, och den är närapå tyst som en mus att styra bland gator och torg. Här andas husbilen kvalitet rakt igenom. Dessutom känns inte Explore gigantisk fast den mäter 7,5 meter. Nordic har utrustat sina fordon med kraftig isolering och vattenburen värme från Alde.  Här har vi med andra ord ett rullande hem som klarar det bistra, nordiska klimatet.

Vi kliver in i bodelen och möts av en exemplarisk instegsgarderob med plats för både ytterkläder och skor. I garderoben finns också värme och ventilation, vilket är en stor fördel vid regn och rusk.  Hatthyllan får vi inte heller glömma bort, den är en praktisk detalj.

Husbil: Nordic Explore
Med alkovsängen inskjuten är det enkelt att komma åt hyttstolarna och det blir mer utrymme vid sittgruppen.

Nu till toalett- och duschutrymmet. Det är både snyggt och funktionellt. Golvvärme, våtrumsmatta, handdukstork och en kraftig värmefläkt, mycket bra. Själva duschutrymmet är dessutom tämligen stort, något som inte tillhör vanligheterna i campingfordon. Ett mindre fönster ovanför toasitsen vet vi av erfarenhet att vissa tycker lite si och så om. Ur ventilationssynpunkt är det riktigt bra tillsammans med takfönstret, när det gäller insyn är det kanske mindre praktiskt.  

Mitt emot toalett- och duschutrymmet har vi köket som är ganska litet men väldisponerat och funktionellt. Fläkt, fönster och stor taklucka ger i det närmaste optimal ventilation vid den trelågiga spisen. Stor kyl, separat frys och ugn ger samma känsla som hemma och förvaringsutrymmen med luftspalter är också mycket bra.

Då detta är en alkovmodell (går även att få som halvintegrerad) finns det sovrum i var sin ända av husbilen. Längst bak i bilen fanns det långbäddar, men det bör påpekas att planlösningar kan ändras efter kundens önskemål.  I alkoven ovanför hytten har Nordic valt en lösning med en skjutbar säng som ger luftig atmosfär när sängen inte är utfälld. Samtliga sovplatser är utrustade med en vridbar spotlight. Fönstren är fyra till antalet, vilket ger bra vädring.

Det är skinnmöbler som gäller i samvarodelen och där sitter vi riktigt komfortabelt. En smula trångt runt bordet är det, framförallt när den fiffiga förlängningsskivan är utdragen maximalt. Då sitter man där man sitter, utan någon som helst chans till rokad. Sex personer kan ta plats runt bordet om man även utnyttjar hyttstolarna, men då har bara hälften första parkett runt tv:n.

Öppnar vi den utvändiga lastluckan lägger vi märke till både lyse och värme och att alla kablar är fiffigt inbyggda. Vi noterar även klädhängare och frikostigt med utrymme, det finns inget vi kan anmärka på. Inne finns det två garderober, en mellan de båda långbäddarna och en mellan sov- och bodelen samt ett stort skåp under ena sängen.

Rent byggnadstekniskt handlar det om ett gediget hantverk och helt klart sätter Nordic funktion i fokus. Ska vi anmärka på något, är det kanske priset. Men man ska ha i åtanke att det många andra märken har som tillval, har Nordic som standard.

 

Fakta Nordic Explore

Pris: 1 215 000 kronor

Garantier: Två års nybilsgaranti, fem års täthetsgaranti

Utvändiga mått: L/B/H: 750 cm/242 cm/290 cm

Totalvikt: 4 200 kg

Tjänstevikt: 3 500 kg

Antal trepunktsbälten: 3

Antal bäddar: 4

Värme: Vattenburen

Rulla till toppen