Husbil: Knaus Sky Wave 650 MF

Publicerad: 2012-02-06   Uppdaterad: 2023-04-18

Fiffiga lösningar, bra förvaringsutrymmen och en säng från ovan gjorde det enkelt att dela ut en mängd plus till Knaus Sky Wave 650 MF. Splitternya modellen Sky Wave finns med tre olika planlösningar. Den som vi synade lite närmare i sömmarna hade en längsgående dubbelsäng i den bakre delen av bilen. Men det är inte...

Fiffiga lösningar, bra förvaringsutrymmen och en säng från ovan gjorde det enkelt att dela ut en mängd plus till Knaus Sky Wave 650 MF.

Splitternya modellen Sky Wave finns med tre olika planlösningar. Den som vi synade lite närmare i sömmarna hade en längsgående dubbelsäng i den bakre delen av bilen. Men det är inte där vi inleder genomgången, det gör vi allra längst fram i position bakom ratten.

Där gläds vi åt innerbackspegeln och det goda utrymme för kartor och andra så kallade ”vägprylar” som man gärna önskar ha nära till hands. Reglagen sitter bra till och det är bra knuff under huven då 2,3 liters motorn ger 30 hästkrafter mer än vad originalmotorn presterar. Däremot är vi fortfarande lite förbryllade över att det inte ingår radio/stereo och backvarnare i ett ekipage som kostar nästan trekvarts miljon.

Nåja, vi svänger runt förarstolen ett halvt varv och hamnar i samvarogruppen. Den utdragbara bordsskivan är prima och väl lämplig om fler än två eller tre sitter till bords. På tal om att sitta så gör man det behagligast i antingen förarstolen eller tvåsitssoffan längs med bilen. Däremot är det lite halvdan komfort vid bältesplatserna då ryggstödet är aningen för upprätt. Samlar på sig pluspoäng gör samvarogruppen ändå i form av god belysning. Här finns riktbara spotlights av typ halogen plus fyra LED-lampor, och som ett extra ess i rockärmen ger takfönstret god assistans.

Husbil: Knaus Sky Wave 650 MF
Här kan man vara sex personer till bords. Lägg märke till det båtinspirerade golvet med ”nåtade” brädor.

Mitt i vagnen är köket beläget. Den är av vinkelmodell med trelågig längsmonterad spis, vilket ger bra arbetsyta. Skafferi och porslinsskåp håller hög klass, och det gör också kylskåpet och den utdragbara frysluckan, vilka rymmer 145 respektive 19 liter. Avsaknaden av fläkt hamnar dock på minuskontot.

När det gäller förvaring finns det en stor, präktig garderob och ett stort skåp för exempelvis sänglinne med mera. Därutöver finns en djup låda under ena soffan plus plats under sängen som man dock enklast kommer åt via den stora lastluckan från utsidan. Två mindre skåp under loftsängen samt ett brett skåp ovanför sängen allra längst bak gör till slut alla nöjda och belåtna.


Husbil: Knaus Sky Wave 650 MF
Den sänkbara sängen styrs elektroniskt och ger en skön skarvfri bädd – som alltid är bäddad.

Per automatik kommer vi in på sovplatser och det finns faktiskt två dubbelsängar att använda sig av. Ovanför sittgruppen finns en el-loftsäng och med ett enkelt tryck på kontrollpanelen förvandlas taket till en sovplats på 200 x 140 centimeter. Under loftsängen finns det dessutom utrymme för ännu en sovplats. Loftsängens mått är faktiskt biffigare än den längsgående sängen med avsmalnande fotända i bakre delen av bilen. Den mäter 196 x 132 centimeter och har ett litet aber då madrassen är delbar, för vem vill hamna i skarven?

Plus i kanten ger vi i gengäld för den tygklädda distansskivan som dels ger bra luftgenomströmning och dels gör att man inte behöver ligga mot en kylig yttervägg. Textilfickorna på den bakre väggen känns som en fiffig lösning och lamporna är lämpligt placerade för kvällsläsning. I den här delen av husbilen finns även en taklucka samt ett draperi som separerar denna yta från kök och sittgrupp.

Utrymmet i hygienavdelningen är inte det största vi har klivit in i, men det ryms ändå en duschkabin vilket är gynnsamt. Väl tilltagen är i gengäld plasthandfatet som påminner om storleken hemma. Toaletten kommer från Dometic och ska vi vara petiga är sitthöjden i högsta laget. Förvaringsplats finns såväl under som över handfatet. Utöver fönstret ger en spotlight i duschkabinen och lampan vid spegeln det ljus som är behövligt för detta utrymme.

Värmen är luftburen och utblåsen sitter på strategiska ställen, detsamma gäller för 230-uttagen som vi finner i köket, soffan och sovrummet. Ska vi kort sammanfatta Knaus Sky Wave 650 MF så ger den ett helhetsintryck som bör kunna leda till succé. Visst finns det några detaljer som är sisådär, men överlag är det mestadels noteringar på pluskontot.

Fakta Knaus Sky Wave 650 MF
Pris: Från 589 000:-, visad bil 703 550:-
Chassi: Fiat Multijet 2.3 liters, 130 hk
Garantier: 2 år nybilsgaranti, 5 år täthetsgaranti
Utvändiga mått: L/B/H: 703cm/230cm/290cm
Totaltvikt: 3 500 kg
Tjänstevikt:Antal trepunktsbälten: 4

Antal bäddar: 5
Värme: Luftburen
Extrautrustning: Visad husbil var extrautrustad med Sky Wave paket – isoleringsjalusier, isolerad och uppvärmd avloppstank, insektsdörr, radioförberedning, överdragskläder på förarstolarna, öppningsbart takfönster. Fiat paket – AC, airbag passagerarsidan, ASR, farthållare, el-backspeglar. 2,3 liters Multijet 130 hk, lackerad front, Truma Combi EH, golvvärme, alupanel, tv-hållare, textilpaket, 145 liters kylskåp, markis

Film och redigering: Alje van Dam
(Ur H&C 8/2010)

Husbil: Knaus Sky Wave 650 MF
Välkänd förarmiljö som Knaus Sky Wave delar med alla andra Fiatbaserade delintegrerade husbilar.