Husvagn: Carado 550 E

Publicerad: 2012-02-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Den tyska husvagnen Carado 550 E är speciellt anpassad för nordiska förhållan. I Tyskland går den under modellnamnet C 417, vilket avser en husvagn utan elpatron, lastlucka, resårmadrasser och varmvatten. Den versionen finns även här i Sverige, och utan ovan nämnda ”nordenpaket” kostar den 199 900 kronor, en psykologisk hundralapp under 200 000-kronorsstrecket. Vi tittar in i...

Den tyska husvagnen Carado 550 E är speciellt anpassad för nordiska förhållan. I Tyskland går den under modellnamnet C 417, vilket avser en husvagn utan elpatron, lastlucka, resårmadrasser och varmvatten.

Den versionen finns även här i Sverige, och utan ovan nämnda ”nordenpaket” kostar den 199 900 kronor, en psykologisk hundralapp under 200 000-kronorsstrecket. Vi tittar in i 550 E och konstaterar direkt att vagnen fått en välbehövlig ansiktslyftning sedan förra året. Utsidans kulhamrade plåt känns igen, baklyktorna och dekoren är nya men annars är där inga jätteändringar så det är desto roligare att kliva in.

Direkt innanför dörren hittar vi en fin liten hallbyrå. Den har en byrålåda, och under den en lucka som öppnar ett skoskåp. Smart sa Bill, men ännu smartare om det också hade varit krokar eller hängare för ytterkläder ovanför, sa Bull. Nu är där i stället ett vitrinskåp. Däri lägger man inga kläder.

Husvagn: Carado 550 E
Skickliga byggare får en billig vagn att se betydligt dyrare ut. Detaljgranskning avslöjar en och annan sparåtgärd.

Till höger eller rättare sagt i vagnens främre ända, är sittgruppen placerad och här sitter man överraskande bra. Under frontfönstret löper en närmare 40 centimeter djup hylla, vilket gör att man sittandes i tvärsoffan kommer undan från gardinarrangemanget, ryggstödet avslutas mot hyllan. Bordet går att skjuta då det står löst på golvet och skivans storlek är anpassad för relativt smidig passage. Sittgruppen är omgiven av tre stora öppningsbara fönster. Det finns läslampor i de främre hörnen, mysbelysning i bakkant av kornischlisterna som döljer gardinernas uppfästningar, och i taket finns en takarmatur som ger ett rikligt allmänljus. Utöver det finns det två ljuspunkter i hörnet mellan överskåpen.

Köket ser vid första anblick ut att vara lite påvert då arbetsyta saknas och bänken är 97 centimeter hög. Det är sju centimeter över det idealmått som gäller om man följer Boverkets regler. Men, köket har några finesser som hjälper till att ge bättre funktion. Över den stora diskhon kan man lägga en speciellt utformad bricka eller skärbräda och här finns såväl kryddhylla som hållare för kökspapper och småsaker. Fläkt hittar vi också, och en bra belysning med nedåtriktade spottar, i överskåpens underkant, i taket och i fläkten. Dessutom finns det två stycken 230V-uttag och intill kylen som är monterad under köksbänken finns ett öppet skåp för allehanda saker, som ett hyllförsett brickskåp ungefär.

Mellan köksbänk och den ena sidans långbädd hittar vi garderoben. Den har dubbeldörrar, med gott om plats för två personers kläder, till och med för fyra som ryms i vagnen nattetid, om man bäddar sittgruppen. Längs ena sidan av garderoben finns en hyllrad för sänglinne och småkläder. Belysning finns också, men den lyser så svagt att den knappt gör någon nytta. Under garderoben sitter pannan, en Trumapanna med två kw elpatron.

Tvättrummet mittemot köket innehåller ett handfat och en toastol. Duschkabin finns inte men utdragbar kran vid handfatet finns, och duschdraperi kan fås mot extrapengar. Förvaringsplats finns i handfatsskåpet och i ett skåp ovanför fönstret. Ljusknappen sitter i barnvänlig höjd. Handdukshängare finns på toadörrens insida, golvet är plastat à la duschkabin.Enklare avsköljning är möjlig men lögning får ske på annan plats. Vattentanken rymmer 45 liter. Avloppstank finns inte inomhus, man får däremot med en 22-liters avloppstank att lägga under avloppsröret under vagnen.

Husvagn: Carado 550 E
Resårmadrasser och en enkel skjutdörr mellan sovrum och kök/umgängesdel skapar skön nattmiljö.

De två längsmonterade sängarna har madrasser med resårer och sängbottnar som går att resa upp. Därunder finns plats för skrymmande saker, sängkläder, bäddmadrasser eller annat och utrymmet under den ena av de två sängarna är tillgängligt även utifrån. Vid huvudändan finns det som den äldre generationen kallar pottskåp, och moderna människor kallar sideboard eller nattduksbord. Här finns två läslampor, och på kortväggen ovanför huvudet tygfickor för småsaker som till exempel klocka och läsglasögon.

Runt hela sovavdelningen löper överskåp med inte mindre än nio luckor. En liten notering med frågetecken antecknar vi kring överskåpen. Alla överskåp utom de i köket saknar nämligen lås eller spärr. Spontant känns det som om luckorna under körning inte kommer att hålla inne böcker, tidningar och liknade föremål. Däremot går det förmodligen alldeles utmärkt att förvara kläder här. Det fjäderbelastade gångjärnet kanske är mer motståndskraftigt än vad jag tror, men rekommendationen att inte lägga in saker här som kan gå sönder eller skada inredningen om de faller ut, bör tas på allvar.

 Carado 550 är en vagn som inte är ägnad åt publikfrieri. I stället finns här basfunktioner, goda förvaringsmöjligheter, skön sittgrupp och bra sovkomfort. Den pysslige kan säkert själv skapa en än mysigare atmosfär med textilier och med de rätta tillbehören. Kaffebryggare, radio och andra saker som kräver 230V kan man ha både i kök, sittgrupp och i sovrum, vi hittade fyra platser med eluttag. Intresset för Carado har ökat markant ute hos återförsäljarna och det tolkar vi som ett tecken på att vagnen är prisvärd, kanske till och med en lågt prissatt kommande storsäljare.

Fakta Carado 550E

Pris: från 199 900 kronor. Nordenpaket 9 900 kronor

Garantier: Två års nyvagnsgaranti, fem års täthetsgarantiTotallängd: 756 cm

Totalbredd: 232 cm

Totalhöjd: 260 cm

Karosslängd: i.u.

Invändig längd: 550 cm

Totalvikt: 1 300/1400/1500 kilo. . 1 400 kg std.

Antal bäddar: 4

Värmesystem: Luftburen värme Truma med 2 kw el

Rulla till toppen