Husvagn: Fendt Platin Scand

Publicerad: 2012-03-21   Uppdaterad: 2023-04-18

För knappt 340 000 kronor kan du köpa dig en 1 460 kilo tung och invändigt 570 centimeter lång husvagn från Fendt. Den heter Fendt Platin Scand, vilket betyder att det är en Fendt Platin – men ändå inte. Hur kan det komma sig undrar vän av ordning? Jo, Fendt har helt enkelt lyssnat på de svenske...

För knappt 340 000 kronor kan du köpa dig en 1 460 kilo tung och invändigt 570 centimeter lång husvagn från Fendt. Den heter Fendt Platin Scand, vilket betyder att det är en Fendt Platin – men ändå inte.

Hur kan det komma sig undrar vän av ordning? Jo, Fendt har helt enkelt lyssnat på de svenske (importör och återförsäljare) och byggt en vagn man tidigare inte har haft i sin modellflora. Scand i namnet står för Scandinavia och visar att vagnen är byggd just för oss här uppe i kalla nord. Den har begåvats med sådant som vi kräsna svenskar anser nödvändigt för att kunna campa året runt, till exempel en invändigt monterad avloppstank och en garderob med uppvärmt skofack direkt vid entrédörren, för att nämna något. Dessa anpassningar har gett vagnen en egen planlösning som man inte hittar i någon annan modellserie från Fendt.  Det betyder att man går in vid den framtill monterade u-sittgruppen, att man har kök mitt i vagnen och att den franska sängen finns i vagnens högra bakre hörn. Mittemot den hittar vi dubbelgarderoben och ett rymligt tvättrum med separat duschkabin.

 

Husvagn: Fendt Platin Scand
Nytt friktionsdrag från Alko och kultrycksvåg i stödhjulen.

Utvändigt finns också en del tilltalande nyheter, till exempel noshjul med inbyggd kultrycksvåg, gasolkoffert med hållare för reservhjul, stoppklossar och två gasflaskor av typen P 11. Tältservice hittar vi i den lilla lucka som sitter framför entrédörren, där man kopplar in starkströmmen. Däri finns nämligen uttag för 230- och 12V, där finns antennuttag för tv och ingång för kabel-tv. Längst fram på högersidan sitter det en lastlucka som döljer en utdragbar hållare lämplig för till exempel skidor eller golfutrustning. På vagnens vänstersida hittar vi två mindre luckor men bara den ena kommer att finnas kvar när vagnen levereras till kund. Det var nämligen tänkt att man skulle kunna lyfta ut den invändigt monterade vattentanken för enklare tömning, men det projektet lades ner. Den andra luckan är den som man använder för att komma åt toalettens avloppstank.

Bakstammen är precis som fronten gjord i glasfiber och håller ett högt placerat extra bromsljus. I fronten sitter det LED-lampor i trafikljusen, bak är det traditionella lampor som gäller.

Husvagn: Fendt Platin Scand
Sovrummet är förvånande fritt från finesser. Inga hyllor och inga eluttag.

Invändigt finner man sig snart tillrätta även om mittplatsen i gavelsoffan inte har helt idealiskt sittdjup. Men hörnorna är sköna, försedda med läslampor och på den gemensamma garderob/vitrinskåp/tv-bänkmöbeln har platt-tv:n sin givna plats.

Köket är imponerande med fyrlågig spis med ugn och grill, gott om plats för att knåda en deg eller skära en sockerkaka och bakom ryggen har kocken ett 190 liters kylskåp med frysfack. Fläkt ovanför spisen och öppningsbart fönster och en ljusramp i överskåpens underkant bidrar till trivseln.

Garderoben som står mellan köket och tvättrummet är bred, öppnas med två dörrar och har slitsar i botten för att effektivare torka ur eventuell fukt ur kläderna och för att ta vara på värmen från pannan som sitter under garderoben.

I tvättrummet finns en separat duschkabin och ett öppet linneskåp utöver det hörnmonterade handfatet med skåp under. Speglarna är skjutbara och döljer ett par smärre hyllor för allehanda hygienartiklar.

Sovrummet är inte lika färdigarbetat eller påkostat som resten av vagnen. Här finns visserligen en liten hylla vid fotändan där man kan placera klockradio, telefoner, tv eller boken, men visst vore det bättre om det fanns motsvarande vid huvudändan. Man saknar helt enkelt ett hyllplan och kanske också ett eluttag. Man kan inte heller släcka hela vagnens belysning från sängen, en detalj som annars börjar bli vanligt bland premiumvagnar.

Totalvikten 1600 eller 1 700 kilo gör att vagnen bara kan dras av förare med BE-körkort, och den kan lastas med 140 eller 240 kilo. Den höga tjänstevikten beror på att all utrustning, som normalt läggs i lastvikten, ingår i tjänstevikten.

Fendt Platin Scand är en välutrustad husvagn med bra finesser och funktionell utrustning. Priset för en motsvarande svenskbyggd husvagn ligger betydligt högre. Vagnen har vattenburen värme från Alde och den kan säkert klara en sträng vinterkyla. En fläck på vinteromdömet är frånvaron av riktiga luftspalter i överskåpen. Det hittar vi bara i ett av dem men uppvärmd garderob direkt vid entrédörren, kultrycksvåg, frostsäkert monterad avloppstank och en elegans i såväl den yttre som inre designen gör vagnen riktigt begärlig. Mer information hittar man på internet, på www.fendt-caravan.se

 FAKTA
Fendt Platin Scand
Utvändiga mått: L/B/H 759/250/260 cm
Invändiga mått: L/B/H 570/ca 240/195
Totalvikt: 1 600/1 700 kg
Tjänstevikt: 1 460 kg
Antal bäddar: Fyra
Pris: 338 500:-

Rulla till toppen