Husvagn: Weinsberg CaraOne 550 QDK

Publicerad: 2012-05-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Knausgruppen har bestämt sig för att satsa på barnfamiljerna. Man har tagit fram en prispressad husvagn med sex bäddar, stort kylskåp och en planlösning där barnens sängar är placerade långt från entrédörren. Priset för den här vagnen är 199 900 kronor, och då ingår ett tre meter djupt förtält. Om man börjar med att gå...

Knausgruppen har bestämt sig för att satsa på barnfamiljerna. Man har tagit fram en prispressad husvagn med sex bäddar, stort kylskåp och en planlösning där barnens sängar är placerade långt från entrédörren. Priset för den här vagnen är 199 900 kronor, och då ingår ett tre meter djupt förtält.

Om man börjar med att gå ett varv runt vagnen innan man kliver in lägger man märke till att vagnen kopplas till bilen med ett så kallat antislingerdrag eller friktionskoppling, att den har en i karossen integrerad gasolkoffert och att det finns små hål i plastkjolarna baktill som styr stödbensveven rätt. Man ser också att här inte finns LED-belysning i trafikljusen men väl en 13-polig kontakt som distribuerar dragbilens 12-voltström ut till vagnens olika förbrukare.

Vagnen är lätt för sin storlek och den går att få i olika totalvikter, från 1 250 via 1 350 kilo till 1 500. Tjänstevikten är 1 200 kilo och den som vill ha med sig packning och utrustning för en längre sommarsemester bör välja så hög totalvikt som möjligt, eller med så hög totalvikt som dragbil och körkort tillåter.

Den är drygt 7,5 meter lång, dragbommen inkluderad och 2,32 meter bred. Den rullar på 14-tumshjul som sitter på en ett chassi från Alko. Karossen är 568 centimeter lång och vagnens totala höjd är 257 centimeter, invändigt är den 196 centimeter.

Innan jag kliver in läser jag på hur den är utrustad och blir smått imponerad. Man får nämligen förutom ovan nämnda förtält också golvvärme, avloppstank, separat dusch, LED-belysning invändigt, värmepanna med elpatron, utvändig lastlucka och extra stort badrum. Utrustning och lösningar som varken känns påvra eller omoderna.

Husvagn: Weinsberg CaraOne 550 QDK
I köket finns ett generöst kylskåp på totalt 189 liter.

Direkt innanför dörren står man nästan i sovrummet, för längst fram finns vagnens dubbelsäng. Den går att skärma av med ett draperi men lär nog komma att fungera ungefär som min hallmöbel hemma, som något bra att lägga kläder och allehanda prylar på. Till vänster mot vagnens mitt har man placerat köket som mittemot har en sittgrupp i dinettform.

Efter köket kommer garderoben ochd därefter tvättrummet, vars dörr finns mellan garderob och våningssäng. Väl där ser vi först handfatet som sitter på bakgaveln, men till vänster hittar vi duschutrymmet och själva toaletten. Över och under handfatet hittar vi skåp för hygienartiklar och i toalettrummet finns krokar för handdukar och annat. I duschtaket sitter det en LED-lampa och en takventil att vädra ut fukt och aromatiska kolväten med.

Husvagn: Weinsberg CaraOne 550 QDK
Våningss’nen är placerad längst bak i husvagnen.

Vagnen är bara 216 centimeter bred invändigt men den känns rymlig, kanske mycket tack vare stort fönster i sittgruppen och ett takfönster ovanför. Våningssängen som har begåvats med var sitt fönster har under den nedre sängen ett utrymme som kan användas för packning, eller om man så önskar, förvandlas till en tredje sovplats. Man kan nämligen välja våningssäng för tre om man hellre vill det. Gott om plats således, och förvaringsutrymmen finns det gott om både i säng- och sofflådor men också i de generöst stora överskåpen ovanför dubbelsängen i vagnens främre ända.

Sittgruppen är inte jättegenerös, men man sitter fyra till bords och man sitter ganska bra. Tanken är att man kan härbärgera än fler om man nyttjar förtältet, och det kan nog vara bra att göra det. Till exempel till att hänga av sig ytterkläder och ställa skor och stövlar i eftersom det saknas sådan lämplig plats innanför dörren.  Efter att ha ögnat igenom vagnen ägnar jag en stund åt köket och hittar det som krävs. Besticklåda, skåp för grytor och karotter och överskåp nog att rymma servis, och två öppna hyllor för lättare skafferivaror. Under kylskåpet hittar vi ett litet skåp lämplig för tyngre saker som drickaback eller potatissäck. Ovanför kylen ett skåp som kan komma att rymma till exempel en mikro. Belysningen ombesörjs av två LED-lampor infällda i överskåpens undersida, och en takplafond ovanför sittgruppen. Fläkt saknas, men öppningsbart köksfönster och takfönster finns.

Under garderoben sitter en luftvärmepanna från Truma med inbyggt elektriskt element. Den värmer garderoben som därigenom kan fungera ungefär som ett torkskåp. Från pannan har det dragits luftslangar till vagnens övriga delar. Vattenförrådet återfinns under dubbelsängen och är på 45 liter. Vagnen har sex öppningsbara fönster, två självventilerande takluckor och ett Heki-takfönster. Vagnens front saknar fönster, baktill finns ett relativt litet fönster ovanför handfatet.

Efter ett fullbordat varv i vagnen konstaterar vi att det är en smart konstruerad vagn. Vi känner igen oss från en tidigare modell som hette Eifelland 560 TK. Det gör inte vagnen sämre, snarare tvärtom eftersom detta bevisligen lockar barnfamiljer som söker en lätt, modern och funktionell vagn till ett bra pris. Här fås en barnkammarvagn med förtält, sex bäddar, dusch och stort kylskåp till ett modest pris under 200 000 kronor, ett pris som ges under vårens kampanj eller så länge lagret räcker. Ordinarie pris är 232 500 kronor.

Den som vill ha ett liknande koncept men vill kunna använda vagnen fullt ut året runt kan kanske titta på en annan vagn från Knausgruppen, nämligen Knaus 580 FDK eller UK. De kostar visserligen mer men är ritade och byggda med samma intentioner som CaraOne 550 QDK – att passa barnfamiljer.

Fakta:
Modell:
Weinsberg CaraOne 550 QDK
Pris:
199 900 kronor (2012)
Utvändig längd/bredd/höjd:
7,49/2,32/2,57 m
Chassi
: Enkelaxel Alko
Totalvikt:
1 250 – 1 350 – 1 500 kg
Tjänstevikt
: 1 200 kg
Antal bäddar
: 6

Rulla till toppen