Husvagn: Solifer Artic 480

Publicerad: 2012-07-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Solifers ingenjörer har lyckats med konststycket, att på 10,3 kvadratmeter stor bostadsyta bygga in allt som behövs för en lyckad husvagnssemester. I Solifer Artic 480 finns ett praktiskt kök, här finns ett tvättrum med duschmöjlighet, en rejäl dubbelsäng och sist men inte minst, en överraskande stor garderob med tillhörande linneskåp.När man betraktar vagnen på utsidan...

Solifers ingenjörer har lyckats med konststycket, att på 10,3 kvadratmeter stor bostadsyta bygga in allt som behövs för en lyckad husvagnssemester.

I Solifer Artic 480 finns ett praktiskt kök, här finns ett tvättrum med duschmöjlighet, en rejäl dubbelsäng och sist men inte minst, en överraskande stor garderob med tillhörande linneskåp.När man betraktar vagnen på utsidan ser den liten ut, som om den helt enkelt inte kan rymma det en fullt ut fungerande husvagn bör rymma . Dock ser den harmonisk och fin ut, avrundad i frontens hörnor med gasolkofferten helt integrerad i karossformen. Den är under sju meter dragstången inkluderad, karossen är med gasolkoffert och bakljus strax under 5.5 meter. Invändigt är den nästan fem meter lång. Bredden är strax under 2.30 meter, invändigt cirka 2,1 meter. Siffror som skvallrar om att den är liten, och tjänstevikten, cirka 1 150 kilo bekräftar det ögat redan registrerat.

 Den utvändiga dekoren är ny för året men igenkänningsfaktorn är hög och trafikljusen har sett ut så här sedan 2011. Invändigt har det hänt desto mer. Framförallt är det köket som omarbetats, men också eldragningen som dels innehåller fler komponenter som till exempel indirekt belysning, och dels blivit enklare att hantera.

 Planlösningen är klassisk med sittgruppen längst fram, till höger om entrédörren. I vagnens mitt finns kök och tvättrum och bak i vagnen en dubbelbädd monterad på tvären. Vagnen kan fås med ett pelarbord fram och rundsittgrupp, tillval för 6 575 kronor. Den vagn vi presenterar här har ett vägghängt bord med två längsmonterade motstående soffor. Gruppen rymmer fyra middagsgäster och kan nedbäddad rymma en eller två sovande, en (1) enligt Solifer.

Husvagn: Solifer Artic 480
Köket har fått ny vask och inbyggda brännare. En smart platsbesparande funktion.

Köket som har två brännare och en vask dolt under två mörka glaslock är, trots det lilla formatet, funktionellt. Både vask och spis är långsmala i formen och placerade i bänkens längsled vilket ger en fri arbetsyta framför. Det finns fläkt och tre överskåp. Ett av dem har inbyggt diskställ, en traditionell ”soliferism”. I bänken ryms kylskåpet på 96 liter med 11 liters frostfack. Bänkens avsmalnande form, den är bredast över kylen närmast soffan, gör att vagnen upplevs som luftig trots den relativt smala och kompakta karossen.

Tvättrummet har mycket träkänsla. Härinne finns ingen dusch men hela golvet är på sedvanligt vis plastat. Handfatets vattenutkastare är inte utdragbar, i stället är det en fast kran där vattnet rinner ner i handfatet via ett ”halvt” rör, öppet uppåt. Här finns en galgstång i taket, smart för den som vill använda tvättrummet för att hänga in regn- eller sjöblöta kläder. Krokar för handdukar och annat finns det gott om.

Garderoberna är två varav den ena sitter direkt innanför ytterdörren. I dess botten finns en perforerad skiva där varmluften från elementet under tränger upp och torkar både kläder och skor. Här finns krokar för kläder och i stora garderoben som sitter mellan kök och sovrum finns galgstång och små trådhyllor för strumpor och småkläder. Garderoben har dubbeldörrar och bakom den högra smalare dörren finns det sex utdragbara trådbackar. I garderobens andra halva, som har full hänghöjd, finns förutom galgstången också en hatthylla. Garderoben är ventilerad i taket.

I sovrummet som helt fylls av den tvärställda sängen hittar vi överskåp på gavelväggen och öppna hyllor vid sängens huvud- och fotända. Sängen är försedd med bäddmadrass och den går enkelt att lyfta upp för att göra det stora utrymmet därunder tillgängligt för packning. Sovrummet skiljs av mot resten av vagnen med ett draperi. Vid sängens fotände sitter ett fönster med en annan soliferism, nämligen ett vädringsbeslag. Här finns också en taklucka och två läslampor. Liggkomforten är mer än godkänd men den som ligger innerst får skaffa sig en riktig festblåsa eller lära sig att ta sig ur sängen utan att störa den som ligger ytterst. Det är i så fall ett akrobatiskt konststycke i den högre skolan.

Husvagn: Solifer Artic 480
I sittgruppen sitter man bra, men närmast fönstret finns risk för gardinkänning om du är vuxen.

Tillbaks i sittgruppen konstaterar jag att sittkomforten är bra, dynorna sköna och lutningen på ryggdynorna helt okej, samt att den kombinerade instegsgarderoben och hallmöbeln också är tänkt att tjänstgöra som tv-bänk, sideboard eller ett alldeles vanligt hörnskåp. Nertill har den ett skåp med låsbar lucka, upptill tre öppna hyllplan med fallkant i rostfritt.

 Efter att ha vistats några timmar i vagnen och släpat den genom ett vårfint landskap för att känna på dess vägegenskaper, konstaterar vi att detta är en vagn som stimulerar upptäckaren i oss, och som gör det året runt. Den är lätt och smidig och har kapacitet att ta hand om oss även mitt i smällkalla vintern, men den fungerar säkerligen ännu lite bättre om sommaren, då hela Europa är den reslystnes uteplats.

 Fakta Solifer Artic 480
Chassi: BPW enkelaxel
Utvändig längd/bredd/höjd: 667/227/265 cm
Invändig längd/bredd/höjd: 488/211/195 cm
Totalvikt:1 150/1 250/1 300/1 350/1 500 kg
Tjänstevikt: 1 150kg
Antal bäddar: 3 st
Pris från: 248 100:-

Rulla till toppen