Husvagn: Bürstner Averso 465 TS

Publicerad: 2012-09-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Bürstner Averso 465 TS är inte som alla andra husvagnar. Det här är en tuff tysk med sportigt utseende som drar blickarna till sig. Bürstner är en av Europas största husvagnstillverkare där cirka 7 000 exemplar passerar produktionsbandet. Med detta som bakgrund blir vi lite förbryllade när vi tittar på statistiken över nyregistreringar i Sverige. Där...

Bürstner Averso 465 TS är inte som alla andra husvagnar. Det här är en tuff tysk med sportigt utseende som drar blickarna till sig.

Bürstner är en av Europas största husvagnstillverkare där cirka 7 000 exemplar passerar produktionsbandet. Med detta som bakgrund blir vi lite förbryllade när vi tittar på statistiken över nyregistreringar i Sverige. Där nosar Bürstner på topplaceringen för husbilar, men när det gäller husvagnar är det precis tvärt om.
Med det inte sagt att deras husvagnar inte håller samma höga standard som deras husbilar, tvärtom. Vårt testobjekt, Bürstner Averso 465 TS, är en tuff liten rackare. Den släta, silverfärgade karossen och de fräcka aluminiumfälgarna ger en sportig framtoning. Man flirtar kanske i första hand med den nya generationen husvagnsköpare.

När vi kopplar vagnen på kroken får vi dessvärre kröka rygg rejält för att komma åt att veva in de främre stödbenen. Inte bra. Desto bättre blir det när vi rullar iväg. Den är stadig och lätt att dra, och även när vi kopplar ifrån friktionskopplingen känns det stabilt även på slingriga småvägar. En annan ljusglimt är den rymliga gasolkofferten där nivåklossarna har sina egna fack plus plats för reservhjulet. Vid närmare besiktning noterar vi även en slangbrottsventil.

När vi kliver in lägger vi först märke till den ljusa och fräscha dekoren i päronträ, som gör att Averso inte bara utvändigt utan även invändigt skiljer sig en hel del från sina något mer konservativa konkurrenter. Det finns ingen instegsgarderob, däremot en liten hall-/tv-möbel i anslutning till ytterdörren. Där kan vi placera ett par skor i ett skåp, men då måste dessa dela utrymme med hjulhuset. Plats för diverse klädesplagg och andra attiraljer finns det annars gott om då både garderob och linneskåp är stora och rymliga. Lägg till lastutrymmen under säng och sittgrupp samt dryga dussinet överskåp. Prima.

Husvagn: Bürstner Averso 465 TS
Med extraskivan på (se bordets vänstra kant) får hela tjocka släkten plats i sittgruppen.

Bordet vid sittgruppen kan byggas till med en extra bordsskiva så att hela tjocka släkten får plats lagom till midsommarfirandet. En liknande modul ser vi även i kökets vinkeldel och vips trollas det fram betydligt mer arbetsyta. Sittgruppen har två nackstöd (tillbehör) och sitt/ryggdynor av skinn och tyg. Det ser lite gemytligare ut än vad det är, vi sitter nämligen lite väl rakryggade för att avdelningen ergonomi ska få bra betyg.

Köket ser inte ut som hos konkurrenterna. Här dominerar stil och design, men lik väl är det funktionellt. Vi noterar en stor fläkt i taket, en fristående ljusramp och tre spislågor på rad. Kyl och frys har automatisk gasolomkopplare samt rymmer 154 respektive 26 liter.  Gott om plats finns det i lådor och skafferi. Men många av dem är rymliga i överkant och saknar hyllor eller fack som håller hushållsartiklarna på plats under färd. Mindre bra.

Duschutrymmet imponerar. Här kan till och med en bredaxlad brottare få plats. Krokar för handdukar och toalettrulleshållare är andra små plus i kanten. Vid sängen, som är avsmalnande vid fotändan, finns det två fönster (både bakom och bredvid huvudkuddarna), vridbara spotlights och en tygpåse för exempelvis tidningar. Dock ingen hylla där vi kan lägga glasögon eller mobiltelefon.

Distansskivor är det runt om sängen och det är i övrigt gott om ventilation på alla platser i husvagnen, utom i överskåpen och linneförrådet. Annat som man inte ser med blotta ögat men som är värt att nämna är golvvärme, vattenburen värme från Alde, 40 liters isolerad vattentank, isolerade och uppvärmda spillvattenrör samt central manövrering för invändig belysning.

Vad gav då Bürstner Averso 465 TS för intryck? Den är sportig, fräck och smakfull utan att tappa funktionsdugligheten. Att den drar blickarna till sig råder inga tvivel om. Om den drar köparna till sig återstår att se.

 

FAKTA
Bürstner Averso 465 TS
Pris: 269 000:- (testad modell var utrustad med Avero Fifty-paketet, 2012)
Antal bäddar: 4
Utvändig längd/höjd/bredd: 722/254/230 cm
Invändig längd/höjd/bredd: 525/192/220 cm
A-mått: 978 cm
Totalvikt: 1 370 – 1 500 kg
Tjänstevikt: 1 150 kg