Dragbil: Kia Cee´d

Publicerad: 2012-09-14   Uppdaterad: 2012-09-17

Den andra generationen Kia Cee´d är lite lägre, lite längre och en aning smalare än sin föregångare. Den har en också helt ny direktinsprutad bensinmotor och den drar max 1 500 kilo släp. Med den lilla 1,4-liters bensinmotorn är bilen prissatt från 164 900 kronor, och även med den större 1.6-liters dieseln och automatlåda stannar priset på...

Den andra generationen Kia Cee´d är lite lägre, lite längre och en aning smalare än sin föregångare. Den har en också helt ny direktinsprutad bensinmotor och den drar max 1 500 kilo släp.

Med den lilla 1,4-liters bensinmotorn är bilen prissatt från 164 900 kronor, och även med den större 1.6-liters dieseln och automatlåda stannar priset på rätt sida om 200 000-kronorsstrecket. Den bil vi provkörde är en så kallad hatchback, eller som vi i Sverige föredrar att säga- kombikupé. Det betyder att den har en sluttande baklucka och fällbart baksäte. Den renodlade kombimodellen kommer under sensommaren. Föregångaren har sålt i stora upplagor här i Sverige och anledningen till det är inte någon hemlighet, man får helt enkelt en mycket bra bil för pengarna. I Sverige har det sålts cirka 300 000 Kia Cee´d och i Europa är Kia det bilföretag som växer snabbast.

Den framgångsvågen rider man på med lanseringen av nya Cee´d. Den är mycket välutrustad och den känns som en betydligt dyrare bil när man kör den eller åker med som passagerare. Tack vare att den nya plattformen är betydligt styvare än den förra kan man nu bygga om i chassit och ge bilen en sportigare karaktär. Det betyder lite hårdare fjädring och därmed lite stötigare gång och en styrning som går att justera så att man kan välja mellan sportig, normal eller komfortabel. Egenskaper som uppskattas av den körglade, då kommunikationen mellan bil och förare gynnas av slikt. Det ger dock om inte direkt minus på komfortsidan, så åtminstone lite gnäll. Växlarna faller in rätt utan att spaken behöver ledsagas och en kort provtur med DCT-lådan (double clutch transmission) visar att den arbetar silkeslent och förtroendeingivande. Snabbare än en automatlåda men också med mindre motstånd vilket bidrar till att hålla ner bränsleförbrukningen.

Låg förbrukning är också något som stått i fokus när Kia byggt sin nya Cee´d. Den kommer snart med en riktig snålmaskin, en 1,6 -liters diesel modifierad för låg förbrukning och låga utsläpp. Siffrorna är imponerande; 97 gram CO2 per kilometer och en blandad förbrukning på 3,7 liter per 100 kilometer.

Motorerna är sammankopplade med drivhjulen via växellådan som finns i tre varianter, alla sexväxlade. Dels är det en automatlåda, dels en manuell men också en egenutvecklad manuell låda som växlar automatiskt, och DCT-lådan. Kiafolket själva tror att 1,6 CRDi med komfortpaket och sexväxlad manuell låda kommer att bli storsäljaren. Det är en bil med 128 hästkrafter, och som standard har den bland annat färddator, justerbar ratt, stereo med sex högtalare, eluppvärmd ratt och LED-belysning på instrumentkonsolen, ESC (antisladdsystem) och ESS (blinkande nödbromssignal) samt BAS (nödbromssystem).

När det gäller säkerheten har man som mål att nå högsta betyg när bilen skall krocktestas av EuroNcap. Därför har den bland annat fått förbättrat fotgängarskydd och nya Cee´d har sex krockkuddar. Flera förbättringar i bland annat sidokrockskyddet ingår i ambitionen att bygga en ”safety ring” runt de åkande.

Nya Kia Cee´d har goda förutsättningar att följa upp den nuvarande modellens framgångar. Till den förra generationens kvalitet kan man nu också lägga epitet som snygg och välutrustad med en del teknik som lägger bilen i framkant inom bilvärlden, till exempel DCT-lådan. En intressant bil som aspirerar på att vara en av de absolut bästa i sin klass.

Fakta:
Motorer: 1,4 l bensin 100 hk. 1,4 CRDi 90 hk. 1,6 CRDi110/128 hk.  1,6 GDI 135 hk. Senare lanseras också en 1,6 CRDi med 97g CO2/km
Max dragvikt: 1 200 -1 500 kg beroende på modell.
Längd/bredd/höjd mm: 4310/1 780/1470.
Bagageutrymme: Bakom baksäte 380 liter. Med fällt baksäte 1 310 (under fönsterraden)
Pris: från 164 900:-  (1,4 bensin) till 209 900:- 1,6 CRDi (komfortpaket och 6-växlad auto).
Årlig vägskatt: 740 – 2 443:- (2012)

Rulla till toppen