Husvagn: Eriba Touring Troll 540

Publicerad: 2012-09-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Kulthusvagnen Eriba Touring är en udda konstruktion som har mer än 50 år på nacken.  Än idag anses den vara en häftig resevagn, förknippad med en stor portion retrocharm. Puck, Faun och Troll hette de första husvagnarna som utvecklades av ingenjörerna Erich Bachem och Erwin Hymer. Idéerna tog de med sig från flyg- och bilindustrin...

Kulthusvagnen Eriba Touring är en udda konstruktion som har mer än 50 år på nacken.  Än idag anses den vara en häftig resevagn, förknippad med en stor portion retrocharm.

Puck, Faun och Troll hette de första husvagnarna som utvecklades av ingenjörerna Erich Bachem och Erwin Hymer. Idéerna tog de med sig från flyg- och bilindustrin och i slutet på 1950-talet påbörjades serietillverkningen. Ingen kunde väl då ens drömma om att de än idag skulle vara populära och finnas kvar på produktionslinan.

Smidig att handskas med på dragkroken och enkel att förvara under vintern (med taket nedfälld är den bara 226 centimeter hög). Men hur står det till med utrustningsnivån, och utrymmena? För att räta ut frågetecknen tittade vi närmare på modellen Troll 540.

Först ett varv på utsidan. Den legendariska stålrörsramen är kvar. Den lätta, självbärande och korrosionssäkra konstruktionen ger ekipaget både stabilitet och lång livslängd. Ytterväggarna består av brännlackerat aluminium medan det uppfällbara taket är av glasfiberförstärkt plats. Alko har levererat det helförzinkade chassit. Någon vintervagn är det inte. I gengäld är ”trollet” magnifik varma sommardagar, med sex öppningsbara fönster, ventilationslucka och tre öppningar i tygtaket.

Väl inne kan vi direkt vid myggnätsdörren hänga av oss ytterkläder på en krok och placera skorna i ett skåp. Från ”hallen” är det dessutom inte långt till ett skåp och två rymliga fack vid den närliggande och bäddbara dinetten (198 x 73 centimeter). Gott så långt.

Husvagn: Eriba Touring Troll 540
Ett tämligen enkelt kök som är mycket funktionsdugligt. Framförallt gladde det rymliga skafferiet.

Inte heller köket gör oss besvikna. Köksbänken prickar funktionsnormen 90 centimeter. Spisen är trelågig, triangelformad och utrustad med tändsäkring och flamskydd. Här sitter även ett stänkskydd som förhindrar att fettfläckar hamnar på soffdynorna. Kylen är på 70 liter medan frysfacket inte är mycket mer än vad namnet avslöjar. Skafferiet under köksbänken har både sopstation och trådback. De är rymliga, skrymmande livsmedelsförpackningar får plats. Överskåpen öppnas en smula besynnerligt nedåt. Ett 230-uttag är i minsta laget (det finns totalt tre i husvagnen). Ett annat, men väntat minus, är att fläkt saknas. Här får vi förlita oss på fönstret.

Mitt emot köket har vi hygienavdelningen. Vi hade nästan förväntat oss att få cellskräck, men även här överraskar ”trollet” positivt med duschutrustning (extra tillägg) och ett skåp under tvättstället som rymmer allt och lite till. Handdukarna har sin plats på dörren och själva utrymmet på toa känns helt ok. Ska vi anmärka på något är lysknappen märkligt högt placerad och närmast oåtkomlig för barn.

Husvagn: Eriba Touring Troll 540
Sittgruppen erbjuder gott om plats men ingen större komfort.

Sittgruppen andas inte direkt komfort. Vi sitter extremt rakryggade men i gengäld får halva kompisgänget plats då sofforna är generöst tilltagna. Vi räknar till sex vuxna i sofforna bak och lägger till ytterligare två i dinetten. Några ”riktiga” sängar finns inte utan här handlar det om att vardagsrumsbordet läggs på en skena som vi sedan placerar ryggdynorna på och vips har vi en vagnsbred dubbelsäng (198 x 190 centimeter). Önskar man bädda dem var för sig är de 75 centimeter breda.

Till sist har vi då in- och utvändiga lastutrymmen. Garderoben delar plats med elcentralen och mäter 102/47/55 centimeter (h/b/d) vilket är sådär. Framförallt hade vi önskat något bättre hänghöjd. Under ena dinetten och ena långbädden är det tomt och dessa två platser sväljer de mera skrymmande persedlarna. Det sistnämnda utrymmet kan även nås från den yttre lastluckan. Ett par av överskåpen är dessutom försedda med ventilation, dock inte alla.

Hur summerar vi Eriba Touring Troll 540? Det är en husvagn som inte lämnar någon oberörd. Dess form och design är som klippt och skuren för den som vågar sticka ut hakan och förbli retro. Den känns dock ganska spartanskt med tanke på det väl tilltagna priset.

FAKTA
Eriba Touring Troll 540
Pris: Från 213 400:- (denna vagn kostade 245 000:- och var extrautrustad med matta, servicelucka, myggdörr, reservhjul (under golv), aluminiumfälgar, autark-paket (80 Ah Gel-batteri, laddare samt förberedd för laddning från bil och solceller), Truma Therme inkl 40 liters vattentank, stänkskydd, sittgruppsdynor med resårbotten bak och duschutrustning).
Antal bäddar: 3
Garantier: Nyvagnsgaranti 2 år, täthetsgaranti 5 år
Totallängd: 576 cm
Totalbredd: 210 cm
Karosslängd: 471 cm
Invändig längd: 466 cm
Totalvikt: 970-1300 kg (standard 1 300)
Värme: Luftburen

Rulla till toppen