Husvagn: T.E.C. Travel King 473 TE

Publicerad: 2013-02-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Tyska T.E.C. har 55 års erfarenhet av husvagnsbyggande. Vi har tittat närmare på deras jubileumsmodell Travel King 473 TE – Energy 55 Year Edition. Från och med hösten 2012 har SoliferPolar klivit in som generalagent för T.E.C. husvagnar och det ska bli spännande att se om T.E.C. därmed får ett uppsving på försäljningslistorna. Spännande är...

Tyska T.E.C. har 55 års erfarenhet av husvagnsbyggande. Vi har tittat närmare på deras jubileumsmodell Travel King 473 TE – Energy 55 Year Edition.

Från och med hösten 2012 har SoliferPolar klivit in som generalagent för T.E.C. husvagnar och det ska bli spännande att se om T.E.C. därmed får ett uppsving på försäljningslistorna.

Spännande är även karosserna som deras husvagnar är utrustade med. De består nämligen av glasfiberarmerad plast (tak, fram- och bakstam) som garanterar lång livslängd och skyddar effektivt mot exempelvis hagel. Det bör dock poängteras att det inte handlar om LLT-tekniken (Long Life Technology) som T.E.C. husbilarna är försedda med.

Mer om konstruktionen – stödbensskruvarna sitter så bra till att vi skulle kunna utnämna dem till bäst i klassen. Här finns även Alko stabiliseringskoppling och en rymlig gasolkoffert med plats för reservhjul, stoppklossar, den rullbara avloppstanken etcetera. Kofferten är dessutom försedd med räfflad aluminium som tål stötar och smuts.

Är insidan lika utmärkt som utsidan? Vi ska inte gå händelserna i förväg men vi bjuds i alla fall på en del trevliga överraskningar. En av dem direkt innanför dörren, där sitter nämligen en brandvarnare, bra! Bra är också sittgruppen till vänster om den myggnätsförsedda ytterdörren. Det är bra med plats i sofforna (112 respektive 127 centimeter breda) och dessutom är sittkomforten riktigt hygglig. Sittgruppen är naturligtvis bäddbar och mäter då 201 x 127/112 centimeter. Bordet mäter 109 x 70 centimeter så fyra vuxna kan spisa måltider utan bekymmer. Ett 230-uttag finns tillgängligt. Belysning finns i båda hörnen. Övrigt ljus, och för den delen luft, får vi annars via tre öppningsbara fönster och en stor taklucka.

Husvagn: T.E.C. Travel King 473 TE
Den rymliga sittgruppen känns som en självklar träffpunkt i den här husvagnen.

Mitt framför ingången finns spegel och krokar för ytterkläder samt en garderob med automatiskt lyse. Garderoben mäter 130/56/56 centimeter (höjd/bredd/djup) och där sitter elskåpet som inkluderar jordfelsbrytare. Det finns 13 rymliga överskåp som har luftspalter men inga distansskivor. Under sängarna och sofforna ryms de mest skrymmande persedlarna, och från utsidan når vi packningen från två lastluckor (båda på högra sidan).

I köket hittar vi lådor med self lock, trelågig spis, dubbla 230-uttag, 110 liters kyl, två överskåp (en med mellanhylla), besticklåda, skåp, sopkärl vid diskhon samt skjutbart fönster. Vi störs lite av höjden upp till köksbänken som är 95 centimeter. Det är fem centimeter mer än det funktionsnormerande måttet. Bra var istället elektrisk tändning av spisen som gör påslagning säker och riskfri.

Värmen ska vi inte glömma bort – Truma 3002, luftburen via fyra strategiskt placerade utblås. Toalettutrymmet har handdukshängare, ett knippe krokar, 230-uttag, taklucka/ventil och lampknapp i barnhöjd. Bra med förvaringsalternativ finns men bäst av allt är dörren. Robust var ordet.

I husvagnens framkant har vi långbäddarna som har 5-zonskallskummadrasser, vilket innebär ergonomiskt avstämda zoner i madrassen med olika stödkraft för hög komfort. Måtten på långbäddarna är 200 x 88 centimeter. Det finns även en praktisk, utdragbar skiva (se bilden) som med en extradyna förvandlar enkelbäddarna till en dubbelsäng. Bra avlastningsyta för nattlektyr finns bakom huvudkudden plus tygfickor vid ena fotändan på sängen. Läslamporna är vrid- och skjutbara (löper på skena). Vädring sker via taklucka och två öppningsbara fönster medan vi avskiljer sovrummet med övrig bodel via jalusidörr.

Husvagn: T.E.C. Travel King 473 TE
Långbäddarna kan enkelt förvandlas till en dubbelsäng.

Hur summerar vi då T.E.C. jubileumsmodell? Jo, det är en glad överraskning som säkerligen kommer att göra det surt för konkurrerande märken i prisklassen för instegsmodeller. Det ska bli intressant att se om den ljusa inredningen attraherar köparna. Trenden såg vi på mässan i Düsseldorf, men huruvida den slår väl ut återstår att se.

FAKTA
T.E.C. Travel King 473 TE – Energy 55 Year Edition
Pris: 209 900:-
Chassi: Alko enkelaxlad
Utvändiga mått (L/H/B): 697/258/233 cm
Invändiga mått (L/H/B): 506/195/218 cm
Totalvikt: 1 500 kg
Tjänstevikt: 1 185 kg
Antal bäddar: 4

Rulla till toppen