Husvagn: Polar 620 DBD Svit

Publicerad: 2013-07-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Många drömmer om det lilla extra, det som förgyller vår vardag. Husvagn & Camping har tittat på Polar 620 DBD Svit, där tillvalspaketet ger lite extra guldkant. Polar har sedan 2010 erbjudit sina kunder uppgraderingen Svit. Ett tillvalspaket som i stora drag innebär en utrustningsnivå där det inte tummas på livets goda. Där ingår 25...

Många drömmer om det lilla extra, det som förgyller vår vardag. Husvagn & Camping har tittat på Polar 620 DBD Svit, där tillvalspaketet ger lite extra guldkant.

Polar har sedan 2010 erbjudit sina kunder uppgraderingen Svit. Ett tillvalspaket som i stora drag innebär en utrustningsnivå där det inte tummas på livets goda. Där ingår 25 detaljförbättringar, bland annat två års gratis wifi, subwoofer, Thetford 190 liter kyl/35 liter frys, Heki de Luxe, frostvakt, stereo/DVD, vädringsluckor, belastningsvakt, nackkuddar på sänggaveln, två svankkuddar till sittgruppen, högtalare bak, ljuslister och mikrovågsugn.

På 2013-modellerna finns det en mängd nya godsaker, och det gäller för samtliga Polarvagnar, vare sig det är Svit eller inte. En del nyheter är stora, andra är mindre korrigeringar. Utvändigt handlar det om en ny färgsättning av den nedre sidoplåten, mörkare och numera mellantonade rutor, nydesignad ljusramp där back- och dimljus har bytt plats samt en gasolkoppling i kofferten som är avsedd för utegrillen. Även inne finns det drygt en handfull nyheter.  Det egenutvecklade elsystemet (kan styras av en app med en smartphone i Svitpaketet) är en av dem. Så kallade tysta luckor med gångjärnsdämpare, 230-uttag vid sängen, utdragbar skiva i köket, belysning i skåp ovanför byrå och under diskbänksskivan och en färgskärm till Aldedisplayen är andra uppdateringar.

Entrén är ett av Polars kännetecken. Ytterdörren har ett inbyggt luftskikt i karmen som motverkar kallras och frostbildning. Här finns instegsgarderob med droppskåp, skoskåp och en hallmöbel med två utdragbara lådor. En annan styrka hos Polar är värmepaketet och sjuårig täthetsgaranti. Vi noterar 44 millimeter ESP-isolering i golvet och 37 millimeter i taket. En Alde 3010 Compact med el-patron (3kW) är på plats och det finns såväl vattenburen golvvärme som vinterkopplingsfunktion. Vill man exempelvis ha det lite svalare i sovrummet går det att stänga av elementen bak med hjälp av en manuell shunt. Allra längst bak i husvagnen finns det även dubbla vädringsluckor och takventiler.

Husvagn: Polar 620 DBD Svit
En sittgrupp gjord för ett större sällskap. Dessutom är komforten mer än ok.

Stenklinkers på golvet i 620 DBD! Självklart är det inte ett riktigt stengolv utan en tålig plastkonstruktion. Det finns t andra golvalternativ – antikt trägolv och parkett med ekutseende.

Från entrén på 620 DBD hittar vi köket rakt fram och sittgruppen direkt till höger. Köket är stilrent med vita skåpluckor och lådor. De sistnämnda har soft-close-funktion. Samma lyx som hemma kan man säga om fyra brännare och ugn. Bakom ryggen sitter mikrovågsugnen under kylskåpet. Plus i kanten för kryddhylla, dubba 230-uttag (det finns totalt sju 230-uttag), stänkskydd, fläkt och ett utdragbart skåp med trådback som förlänger avställningsytan rejält.

Vi slår oss ned i U-gruppen och bekvämligheten är god. Utrymmet är väl tilltaget och en medelstor familj får plats utan bekymmer. Vill man kanske vara för sig själv en stund finns även en dinett att tillgå. När det gäller nattronden finns det tre sovplatser men det är bara dubbelsängen (198 x 135/120 centimeter) som är en fast säng. Den stora sittgruppen blir i bäddat skick 225 x 160 centimeter medan dinetten mäter 198 x 64 centimeter.  Utrymmet för packning, utan att man behöver lyfta på vare sig säng eller sittdynor, består av tvåsiffrigt antal överskåp med luftspalter och distansskivor, hurts mellan dubbelsäng och dinett, dubbla garderober (båda med hatthylla, den ena med korgar och takventil) och den tidigare nämnda hallmöbeln. Hygienavdelningen är till belåtenhet även om detta utrymme inte briljerar på samma sätt som övrig bodel. Här finns bra förvaringsutrymmen plus handdukstork, krokar och taklucka.

Husvagn: Polar 620 DBD Svit
Det finns tre sovplatser men det är bara dubbelsängen längst bak som är en fast säng.

När vi letar efter säkerhetsdetaljer får vi nöja oss med läckindikator (standard i Polarvagnar sedan 1976) och jordfelsbrytare. Ett säkerhetspaket med gasvarnare, brandvarnare, lås till kulkoplingen, IDC-stabiliseringssystem, Alde-gasolomkopplare och myggnätsdörr finns att köpa till för 14 900 kronor.

Men smakar det så kostar det, för det krävs nästan en halv miljon kronor för att Polar 620 DBD Svit ska bli din. Till sist: väljer du till Svit-paketet, som i detta fall, ökar dessutom tjänstvikten med cirka 50 kilo.

 FAKTA
Polar 620 DBD Svit
Pris:
Från 429 500 kronor. (Denna husvagn 474 400 kronor med Svit-paketet: belastningsvakt, belysning i sänglåda, lyxigare bordsskiva med utdragsskiva, multimediaenhet med sjutums touchskärm, frostvakt, fälgar med svart dekor, gasolugn, gasoluttag i koffert, handdukstork, Heki de Luxe, 190-literskyl, lastlucka bak, ljushylla barskåp, tre ljuslister i fönster fram, nackkuddar för sänggaveln, prydnadskuddar, router, subwoofer, Super de luxe bäddmadrasser, svankkuddar, vädringsluckor, två års fri wi-fi, högtalare bak.
Chassi:
BPW-boggie, WS3000 friktionskoppling
Utvändig längd/bredd/höjd:
680/254/265 cm (824 cm inkl. dragbom)
Invändig längd/bredd/höjd
: 619/236/195 cm
Totalvikt:
2 000 kilo
Tjänstevikt:
1 485 – 1 585 kilo
Antal bäddar
: Fem

Rulla till toppen