Husvagn: Weinsberg CaraOne 500 EU

Publicerad: 2013-11-06   Uppdaterad: 2023-04-18

2014 kommer husvagnarna från Weinsberg att få utökad standardutrustning, i stället för långa tillvalslistor. Detta utan att den moderata prisbilden ändras nämnvärt. Weinsbergs CaraOne finns i åtta olika modeller, från 400 LK till den nästan tio meter långa 740 UDF. Vi har tittat närmare på 500 EU, som har den populära planlösningen långbäddar och tillhör...

2014 kommer husvagnarna från Weinsberg att få utökad standardutrustning, i stället för långa tillvalslistor. Detta utan att den moderata prisbilden ändras nämnvärt.

Weinsbergs CaraOne finns i åtta olika modeller, från 400 LK till den nästan tio meter långa 740 UDF. Vi har tittat närmare på 500 EU, som har den populära planlösningen långbäddar och tillhör det storsäljande segmentet ”husvagnar runt sju meter”.

De paketlösningar som ifjol löd under benämningarna Smart-, Ljus- och Advanced är numera standard. Det innebär självklart en marginell priskorrigering men i det stora hela en bättre lösning än att kunden måste välja till var och varannan detalj, som trots allt känns viktig. Måhända är det kanske en smaksak om just AKS-säkerhetskoppling, kassettrullgardiner, 12 V varmluftfördelning, fast inbyggd färskvattentank (45 liter), LED-spotlights (i stället för standardbelysning), rullbar avloppstank (25 liter), Midi-Heki (70×50 cm), insektsdörr, Truma Therme varmvatten och duschutrustning behövs.

I gengäld kan motfrågan ställas – vilket av detta vill och kan du undvara? Det bör även tilläggas att i Sverige är bland annat elektrisk golvvärme, batteri, laddare, Truma Ultra Heat 220 V centralvärme 2, textilpaket och bäddbreddning i sittgruppen också standard.

Husvagn: Weinsberg CaraOne 500 EU
Sittgruppen är helt ok och det finns en liten antydan till svankstöd. Nytt för 2014 är hörnhyllorna.

Men det är inte bara på utrustningsnivån som det sker förändringar på 2014-modellerna. Exteriört har även husvagnarna moderniserats. Borta är exempelvis den orange dekoren på karossen. Nu är det sofistikerad grå/champagne som gäller. Kofferten är stor, vilket förenklar i- och urlastning av tunga gasolflaskor. Oömt golv i kofferten med avrinning sätter vi också på pluskontot. Stödbensskruvarna sitter bra till bak. Synd bara att man måste kröka rygg vid dess motsvarighet fram. Vi noterar även ett ”tredje bromsljus” och en-nyckelsystem.

Entrédörren är delbar och myggnät finns. Likaså tre tygfickor (entré, sittgrupp och ena långbädden) som sväljer en mängd tidningar. Sittgruppen till vänster om entrén har hårt stoppade ryggdynor med en antydan till svankstöd. Vi saknar spotlights i hörnen (taklampa gäller) men får istället glädjas åt ett 230-uttag samt alla hörn-, sidohyllor och fack som finns tillgängliga. Bordet är format som en ishockeyrink utan mittzon och har måttet 87×73 centimeter. Självklart är sittgruppen bäddbar och mäter då 199×137/127 centimeter.

Under sittgruppen och långbäddarna är det till 75 procent tomt och där får de skrymmande persedlarna plats. Precis bakom entrédörren finns den yttre lastluckan applicerad. Överskåpen är sex till antalet och de är djupa och rymliga. Och precis som bak i vagnen finns det även flertalet öppna hyllor i frontpartiet, vilket gör allt lättåtkomligt vid stillastående. Garderoben är mitt framför entrén. Den saknar belysning och ventilation men den fyller sin funktion med bravur måttmässigt sett, 135x57x55 centimeter (hänghöjd/djup/bredd).

Husvagn: Weinsberg CaraOne 500 EU
Den bäddade sängen är 213 cm lång. Här finns även 230 v-uttag och gott om plats för nattlektyr.

Håller ”måttet” med bravur gör även en av långbäddarna som mäter hela 213 centimeter, medan den andra är 198 centimeter. De båda har spotlights, rikligt med avlastningsytor och distansskivor för att undvika att man ligger i direktkontakt med väggen. Intag av ljus tillika ventilationsmöjligheter är det mer än gott om. Vi räknar in sju öppningsbara fönster med tonade dubbelglas, tre takfönster i bodelen och en i hygienutrymmet. Prima.

I hygienutrymmet finns duschmöjligheter och gott om förvaringsutrymmen. Belysningsknappen sitter på en meters höjd. Stor spegel, toalettrulleshållare och krokar ingår också i basutförandet. Toaletten är Dometic, liksom kyl/frys. Den sistnämnda rymmer 107 respektive 12 liter. Tre brännare, stänkskydd mot långbäddarna, 230-uttag, dubbla överskåp och besticklåda är ok. Däremot måste man ned på knä för att nå livsmedlen i det nedersta förvaringsskåpet, inte så lyckat. Köksbänkens arbetsyta är 60×23 centimeter utan att man behöver ta del av skyddslocket till brännarna. Helt ok. Tveklöst kommer vi då in på värmen, som levereras via en Truma S3002 med fyra luftutblås i bodelen och ett i hygienutrymmet. El-golvvärme finns också.

CaraOne 500 EU är lätt att dra och kräver ingen svulstig SUV som dragbil. Tack vare sin ringa längd är den dessutom även enkel att rangera. Kort och gott är den som klippt och skuren för de som vill resa och upptäcka med behaglig bekvämlighet utan att för den skull gräva enorma hål i plånboken.

FAKTA
Weinsberg CaraOne 500 EU
Pris: 182 400 kronor
Chassi: Enkelaxlad, BPW, WS3000
Utvändig (längd/bredd/höjd): 708/232/257 centimeter
Invändig (längd/bredd/höjd): 516/216/196 centimeter
Totalvikt: 1 200 – 1 350 kg
Tjänstevikt: 1 080 kg (vikttillägg enligt de svenska specifikationerna 96 kg)
Antal bäddar: 4

Rulla till toppen