Husbil: Dethleffs Magic Edition I EB

Publicerad: 2013-11-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Att många husbilscampare väljer Dethleffs är ingen tillfällighet. Företaget har 30 års erfarenhet av husbilsbyggande, och bilarna har ett fräckt utseende. Ögat säger en sak, magkänslan ibland något helt annat. Hittar man mixen mellan hjärta och hjärna, ja då kan man bjudas på en rent magisk färd. Det gjorde i varje fall vi i Magic...

Att många husbilscampare väljer Dethleffs är ingen tillfällighet. Företaget har 30 års erfarenhet av husbilsbyggande, och bilarna har ett fräckt utseende.

Ögat säger en sak, magkänslan ibland något helt annat. Hittar man mixen mellan hjärta och hjärna, ja då kan man bjudas på en rent magisk färd. Det gjorde i varje fall vi i Magic Edition I EB. Komfort och utrustning i förarhytten är utmärkt. Pilotstolarna har både höjd- och lutningsjustering, och under huven finns 177 vältrimmade hästar, vilket är en uppgradering från de 130 som är original. Vi tackar och tar emot.

Vi noterar att ABS, EBD, ASR, ESP och Hill Holder ingår. Dubbla airbags finns, liksom eluppvärmda speglar, startspärr och en kartläsarlampa för passageraren. Ska vi vara lite kinkiga (och det ska vi) är sikten till höger, i den så kallade döda vinkeln, långt ifrån optimal då det är flera meter till närmaste fönster bakom passageraren.

Den provade husbilen var utrustad med ett vinterkomfortpaket, bra nu när höstrusket har tagit över. Detta innebär i tur och ordning: isolerad spillvattenbehållare, isolerade ledningar i underredet, brytare för vattenpump, XPS-ISO och varmvattenvärme i förarhytten. Lägg sedan till att Aldepannan även levererar golvvärme, har en värmeväxlare samt är utrustad med en extrapump.

Husbil: Dethleffs Magic Edition I EB
Dethleffs har länge haft en fräck front, vilket även den nya är.

Exteriört sätter vi stora plustecken för förstärkt glasfibertak (GFK), ledvarselljus som är integrerade i kjolpaketet, hög bakljusramp, stege, takräcke, markis, myggnätsdörr och cykelhållare för tre hojar. Inte illa!

Interiört inleder vi i sittgruppen. Den är i äkta läder och fem personer får plats runt bordet. Vi slår oss ned och noterar något ovanligt i bältessoffan – vi har nämligen ett mycket behagligt svankstöd. Vi gläds även åt den luftiga passagen mellan hytt och bodel och att bordet kunde förlängas med nästan tre decimeter (se foto). Även ljuset är till belåtenhet. Dubbla spotlights, plus Heki-tackluckan som dels släpper in ljus och dels har integrerad belysning.

Köksbänken har god arbetsyta då skyddslocket till brännarna är delbar. Dock är det lite onödigt högt upp till köksbänken, närmare bestämt en halv decimeter högre än det funktionsnormerade måttet 90 centimeter. Selflock, köksfläkt, dubbla 230-uttag, tre lådor, stort skafferi, rymliga överskåp med skyddskant och stänkskydd är på plats, liksom extraskåp både över och under 190-literskylen.

Hygienutrymmet i Magic Edition är ett nästan magiskt kapitel i sig, då väggen med tvätthon är svängbar. Vi hakar loss låsningen, vrider väggen maximalt och vips trollas ett rymligt duschutrymme fram från ingenstans. När duschandet är klart vrids väggen tillbaka igen och låses med en knapp. Busenkelt. När hygienutrymmet är i så kallat toalettläge är benutrymmet mer än väl tilltaget. Utrustningsmässigt skriver vi dit element, trätrall, taklucka och krokar samt noterar att belysningsknappen sitter på en meters höjd.

Husbil: Dethleffs Magic Edition I EB
Långbäddarna mäter 215 respektive 210 centimeter.

Långbäddar och taksäng är det som gäller vid nattbruk. De förstnämnda mäter 215 respektive 210×75 centimeter medan taksängens mått är 195X150/135 centimeter. Hyllor för exempelvis nattlektyr eller mobiltelefon finns centrerade mellan de båda långbäddarna som förövrigt har justerbar huvudända. Vi noterar att vridbara spotlights löper på en skena och att det finns 230-uttag, tak- och ventilationslucka samt mysbelysning.

Till sist in- och utvändiga lastutrymmen. Garderober finns det två av och de är närmast identiska gällande storlek, 80x50x60 och 80x45x55 (höjd/bredd/djup) samt har automatisk belysning. Det finns nio rymliga överskåp med distansskivor och Dethleffs eget AirPlus-system med ventilation baktill i skåpen för att förhindra kondensbildning. Vid entrén sitter ett skoskåp som för tankarna till Ikea och runt hallmöbelns hörn finns krokar. Lastlucka till garaget finns på båda sidorna av fordonet. Här finns dubbelgolv där den nedre avdelningen ger plats för exempelvis skidor och andra produkter som är skrymmande på längden men inte på höjden. Garageutrymmet är uppvärmt, har 230-uttag och automatisk belysning.

Finns det då detaljer eller lösningar som vi inte har nämnt? Jodå, passagerardörr saknas men bakre stödben finns. En detalj som tillhör avdelningen ”blickfång” är armaturen för kontrollpanelen. Här har inspiration hämtats från den marina världen, Detleffs vågar vägra digitalisering.

FAKTA
Magic Edition I EB
Pris: Från 819 000 kronor, testad husbil 883 000 kronor inkluderat 177 hästkrafter, maxichassi, Black Paket, Vinterkomfort Paket Alde, markis och cykelhållare.
Motor: Fiat 3-liters, 177 hästkrafter
Totallängd/Bredd/Höjd: 735/233/272 centimeter
Totalvikt: 3 500 kg (testad husbil med 4 250 kg maxichassi)
Tjänstevikt: 3 080 kg (testad husbil 3 376 kg)
Antal passagerare: 4
Antal bäddar: 4

Rulla till toppen