Husvagn: Hobby De Luxe Easy 460 LU

Publicerad: 2013-12-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Att resa enkelt och okomplicerat under campingsemestern är viktigt för många. Att kunna göra det utan att ge avkall på komforten är en bonus vi gärna tar med oss på resan. Den nya husvagnsserien från Hobby med inriktning resevagnar, heter De Luxe Easy och består av totalt 16 olika modeller. Hela De Luxe Easy-serien är...

Att resa enkelt och okomplicerat under campingsemestern är viktigt för många. Att kunna göra det utan att ge avkall på komforten är en bonus vi gärna tar med oss på resan.

Den nya husvagnsserien från Hobby med inriktning resevagnar, heter De Luxe Easy och består av totalt 16 olika modeller. Hela De Luxe Easy-serien är cirka 100 kilo lättare än sina syskon i motsvarande storlek, så här talas det verkligen om resevagnar med stort R.

Detta märktes tydligt när vi hakade 460 LU på kroken. Nu är i och för sig Landrover Freelander II en mycket potent dragbil. Men när man knappt känner att husvagnen är på kroken, då blir betyget gott. Lite värre var det vid rangering. Dels sitter stödbensskruvarna inte optimalt till, dels måste rangerhandtagen användas. Plasten i karossen är så tunn att skador kan uppstå om rangering sker utan att man använder handtagen. Skulle någon hjälpa till att skjuta på, och då råka buckla till karossen, gäller inte garantin då det anses som felaktigt handhavande. Något som tål att tänka på.

Innan vi går in åker papper och penna fram för att vi ska kunna notera några detaljer gällande det exteriöra. Däcklufttrycket finns angivet på hjulhuskåporna. Gasolkofferten innehåller däckstoppskilar och gråvattentank på hjul, samt har låg lastkant. På flaskan sitter gasolregulator med övertryckssäkring. På dragbommen noteras en Winterhoff WS 3000 med antislingerfunktion och påskjutsbroms. På stödhjulet är dessutom kultrycksindikatorn integrerad. Det tredje bromsljuset är monterat på den bakre markisskenan, vilket gör att inbromsning syns på långt håll. Två dimljus har integrerats och ger lite extra säkerhet. Något reservhjul finns inte, däremot ett däckreparationsset. Ytterdörren är delbar med myggnät, fönster, sopkorg och små fack.

Husvagn: Hobby De Luxe Easy 460 LU
Hårda dynor i sittgruppen, men helt okej ergonomi. Även belysningen får godkänt.

Inredningen är en blandning av ljust och mörkt träslag, medan tygen har en dragning åt det marina hållet. Instegsgarderob finns inte men två krokar finner vi metern rakt fram innanför dörren. Vi slår oss ned i sittgruppen. Komforten är helt okej. Såväl sitt- som ryggdynorna är hårda men med godkänd ergonomi och ett visst svankstöd. Extra plus blir det då sittdjupet prickar normen perfekt (45 centimeter). Dubbla 230-uttag noteras i ena hörnet och bra med utrymme för diverse pryttlar finns mellan den tvärstående soffan och det främre fönstret. Ljuset går inte att klaga på.

Vridbara spotlights i hörnen och taklampa med en trio integrerade, vridbara spottar gör susen. Ljuskällorna i husvagnen är för övrigt uteslutande av LED-modell. Tv-hållare med svängarm finns också nära sittgruppen.

Köket är av modellen kompakt sidokök med trelågig spis och Dometics kyl/frysfack på 110 liter. Besticklåda plus ytterligare två lådor för livsmedel finns, likaså dubbla överskåp med löstagbara hyllor. Vi sätter plus för dubbla 230-uttag, central gasfördelare, fläkt och att arbetshöjden prickar det funktionsnormerade måttet 90 centimeter. Däremot är det lite si och så med avställnings- och arbetsytor. Här behöver vi ta hjälp av täckkåporna från både brännarna och diskhon, och då blir problemet inte av större art.

Hygienutrymmet är placerat mitt emot köket. Här finns det gott om speglar och förvaringsutrymmen i form av skåp och lådor. Vi plussar för att belysningsknappen sitter på barnvänlig höjd och att det är gott om benutrymme när man sitter på toa. 230-uttag, taklucka och krokar finns. På minussidan noteras att det är 92 centimeter upp till handfatskanten, vilket är sju centimeter mer än funktionsmåttet. Dusch saknas.

I avdelningen värme noteras en Truma S 3004 med tre strategiskt placerade utblås. Sex öppningsbara fönster och en taklucka ger god komfort i avdelningen luftcirkulation. Tittar vi till förvaring är garderoben placerad mellan de båda långbäddarna och den mäter 130/55/50 centimeter (höjd/bredd/djup). Det finns åtta överskåp, inget av dem har distansskivor. Även hyllor löper längs med överskåpen och långbäddarna. Yttre lastlucka finns på höger sida. De fasta sängarna har fjädermadrasser och mäter 199×76 och 180×76 centimeter. Här finns distansskivor runt om, ett 230-uttag samt ett draperi som rumsavskiljare. Den bäddbara sittgruppen blir 195×140/105 centimeter.

Vad blir nu slutomdömet för De Luxe Easy 460 LU? I registreringsstatistiken toppar Hobby husvagnsförsäljningen i Sverige. Troligtvis kommer 460 LU och dess syskon inom konceptet resevagnar att förstärka Hobbys position som herre på täppan.

FAKTA
Hobby De Luxe Easy 460 LU
Pris: 187 800:-
Chassi: Enaxlad med Winterhoff antislingerfunktion
Utvändig (längd/bredd/höjd): 660/220/259 cm
Invändig (längd/bredd/höjd): ???/207/195 cm (fråga mailad till Hobby 30/9)
Totalvikt: 1 350 kg
Tjänstevikt: 1 090 kg
Antal bäddar: 4

Rulla till toppen