Husvagn: Knaus Südwind 580 QS

Publicerad: 2013-12-27   Uppdaterad: 2023-04-18

En välutrustad och praktisk husvagn med barnkammare, mittdinett och rejäl dubbelsäng. Vattenburen värme, 45 liters färskvattentank, köksfläkt och med gasol- och brandvarnare ingår som standard. Knaus Südwind 580 QS är ganska exakt 782 centimeter lång, inklusive dragstång och kulhandske, 568 centimeter invändigt. Inre bredd är 234, inre höjd 196 centimeter. Det ger en golvyta på...

En välutrustad och praktisk husvagn med barnkammare, mittdinett och rejäl dubbelsäng. Vattenburen värme, 45 liters färskvattentank, köksfläkt och med gasol- och brandvarnare ingår som standard.

Knaus Südwind 580 QS är ganska exakt 782 centimeter lång, inklusive dragstång och kulhandske, 568 centimeter invändigt. Inre bredd är 234, inre höjd 196 centimeter. Det ger en golvyta på drygt 13 kvadratmeter tänkt att disponeras av barnfamiljer. Vagnen har sex bäddplatser fördelade på två fasta våningssängar, bäddbar dinett och en fast dubbelsäng. Nu behöver man inte ha fyra barn för att ha glädje av vagnen, men om så är fallet så kan det vara gott att veta att vagnen kan härbärgera alla. Bäst fungerar den dock för tvåbarnsfamiljen. Då slipper man nämligen bädda ner sittgruppen i mitten, ett moment som kräver sin man då dynorna är formskurna så att soffan bildar en halvcirkel.

 

Husvagn: Knaus Südwind 580 QS
Rymligt och praktiskt kök med bra arbetsytor.kök

 Entrén sker via en tvådelad dörr långt fram i vagnen. Till höger finns den tvärställda dubbelsängen, (ett arrangemang som vi känner igen från koncernsyskonet Weinsberg CaraOne) och till vänster hittar vi det välutrustade och sett till volymen generösa köket. Själva köksbänken är 155 centimeter bred Vasken, en rund rostfri sak tronar i blankt majestät på den gråa bänkskivan och tar onödigt stor plats, men det finns utrymmen tillräckligt kvar, både för disk på tork och för allmän matberedning. I köksbänken hittar vi tre lådor, ett skåp med löstagbara och flyttbara hyllor plus en utdragbar lådfront med tre trådbackar innanför. Tre överskåp varav det närmast entrédörren är av vitrintyp.

Under det en praktisk träinklädnad av väggen – lister på trädetaljen är anpassade för att sätta fast olika köksutensilier som till exempel kryddhylla eller hushållsrulle. En smal ljusramp under skåpen plus spotlights i takkornischen bidrar till arbetsljus. Det stora takfönstret mitt i taket, mellan kök och sittgrupp bidrar till allmänbelysning. Ovanför kyl/frys, mellan kök och tvättrum, finns ett skåp där det nu sitter en tv-hållare. Alternativt kan det användas för en ugn, mikro eller gasol.

Sittgruppen som alltså är monterad mittemot köket ger plats för fyra (återigen en påminnelse om att vagnen funkar bäst för fyra) men det blir inte bekvämt om alla fyra är vuxna. De svängda ryggdynorna är sköna att se på och att luta sig mot, men inte riktigt lika bra på att ge utrymme. Den halvvända sittpositionen stjäl helt enkelt knäutrymme.

Tvättrummet är stort och rymligt, här finns en separat duschkabin, ett hörnmonterat handfat och en elspolande Thetfordtoalett. Krokar för handdukar och annat finns, liksom skåp för förvaring. Här finns också ett 230-uttag, ett frostat väggfönster och en takventil.

Mellan tvättrumsdörr och de längsmonterade våningssängarna hittar vi garderoben. Den är monterad ovanpå Trumavärmaren. Hänghöjden är väl tilltagen och tillsammans med utrymmet i sofflådor och under sängarna finns det gott om plats för packning och den som väljer 1 700 kilo totalvikt får drygt 300 kilos lastförmåga. Totalvikten är valbar mellan 1 450, 1 500, 1 600 och 1 700 kilo.

Tillbaka till den tvärställda dubbelsängen längst fram i vagnen, direkt till höger om entrédörren. Här finns en möjlighet att med en plissédörr skärma av mot resten av vagnen, och här finns vid sängens fotända en bänk med lock. Lämplig att lägga ifrån sig kläder på, men framför allt täcker bänken hela det stora utrymmet under sängen som man också kommer åt utifrån. Tre djupa överskåp finns ovanför sängen monterade på gavelväggen. Under dem finns i huvudändan två justerbara sänglampor. Runt sängens huvudgavel och långsida löper tygklädda distansskivor som skapar en luftspalt mellan säng och yttervägg.

Husvagn: Knaus Südwind 580 QS
Här är det mysigt med eget fönster och lampa.

Priset, ganska exakt en kvarts miljon, känns lockande. Jämfört med vagnar producerade i Sverige känns priset som ett fynd. Planlösningen, med tvärställd dubbelsäng längst fram, är praktiskt men känns lite annorlunda, här har funktion gått före form. Detta genomsyrar egentligen hela vagnen, se bara på lastvikten som går att få mellan 80 och 330 kilo. Undantaget då den halvcirkelformade soffan som skapar någon liten känsla av flärd åt denna praktiska barnvagn.

FAKTA
Knaus Südwind 580 QS
Pris: Från: 251 700:-
Ingår : Truma 5004 S, överkast, kuddar och textilfickor
Utvändiga mått: Längd/bredd/höjd cm. 782/250/257
Invändiga mått: 568/234/196
Tjänstevikt kilo: 1 370 Totalvikt: 1 450/1 500/1600/ 1700
Antal bäddar: 6

Rulla till toppen