Husvagn: Hymer Eriba Nova L470

Publicerad: 2014-12-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Söker du en resevagn för två, med smal lätthanterlig kaross och rejäl lastvikt? Titta då närmare på denna husvagn. Den är 217 centimeter bred och har upp till 435 kilos lastvikt. Eriba Nova Light är en komfortabel vagn vars begränsade storlek inte är framtagen för att erbjuda marknaden en billig eller enkel vagn. Nej, den...

Söker du en resevagn för två, med smal lätthanterlig kaross och rejäl lastvikt? Titta då närmare på denna husvagn. Den är 217 centimeter bred och har upp till 435 kilos lastvikt.

Eriba Nova Light är en komfortabel vagn vars begränsade storlek inte är framtagen för att erbjuda marknaden en billig eller enkel vagn. Nej, den är framtagen för att stimulera och underlätta upptäckarglädjen och nyfikenheten. Vagnen rullar på ett chassi från Alko med 14-tumshjul med aluminiumfälgar, och den har även luftfyllt gummihjul i dragets stödhjul.

Den är som nämnts smal, den yttre totala bredden är bara drygt 210 centimeter exklusive lister och positionsljus. Invändigt är den exakt 200 centimeter, vilket gör den trängre än de mer vanliga 230- respektive 250 centimeter breda vagnar som på senare år blivit allt populärare. Men, den smala karossen följer med på ett ovanligt smidigt och överblickbart sätt efter bilen, och den i sammanhanget lilla och relativt lätta vagnen kan dras av många olika bilar.

Utsidan är av slät aluminium, sammanfogningen mellan de olika delarna vägg, tak och front respektive bakstam är gjord på ett sätt som förhindrar läckor. Gasolkofferten är integrerad i vagnens front och rymmer två gasolflaskor P11, plus reservhjul och en del annat, till exempel utemöbler. På vagnens vänstra sida finns en lastlucka som ger tillträde till utrymmet under den ena sängen, baktill finns ett vagnsbrett rangerhandtag och på vagnens högra sida finns luckan till toaletten.
Entrédörren sitter långt bak och när man väl klivit in har man en sittgrupp till vänster, rakt fram köket och till höger tvättrummet. Mellan köket och sovrummet finns det en rejäl garderob med pannan i botten. Själva sovrummet består av två enkelsängar som är möjliga att koppla samman med en extraskiva, och därigenom skapa en stor dubbelsäng med måtten 2×2 meter.

Husvagn: Hymer Eriba Nova L470
Sittgruppen ger sken av att vara en rund sittgrupp, men det är den inte. Sittdynan mot gavelväggen saknar ryggstöd.

Sittgruppen är placerad bak och ger sken av att vara en rundsittgrupp med en sittdyna längs kortväggen men där finns ingen ryggdyna. Istället finns det en inklädd distansskiva som skapar en luftspalt mellan sittgrupp och yttervägg. Det går att sitta på tvärsoffans dyna, men den är bättre lämpad att slänga upp fötterna på för att sträcka ut benen när man väl krupit upp i hörnet. Gruppen omges av tre fönster. I underkant av de runtom löpande överskåpen finns två spottar och stereons högtalare. Sittkomforten är helt okej med anständigt svankstöd. Dynornas stoppning är åt det fasta hållet, en smaksak kanske men personligen föredrar jag mjukare stoppning. Under sittgruppen finns stuvutrymmen.

Köket har en köksbänk med trelågig spis, rund vask och två överskåp. Två spotlights svarar för belysningen, ett takfönster bidrar till effektiv vädring och bra dagsljusinsläpp. I köksbänken står kylen och här finns förutom besticklådan också ett större bänkskåp med ett hyllplan som ser ut att utan vidare rymma både pastakastruller och andra skrymmande köksutensilier. I de flesta moderna vagnar finns i dag lådor i stället för skåp med hyllor, vilket fungerar bättre, om inte annat för att få bättre överblick. Ett öppningsbart fönster och ett 230-uttag kompletterar bilden av ett bra, fungerande kök.
Garderoben är riktigt fin med en galgstång, en hatthylla och tillräcklig både hängbredd och djup (60×60 centimeter). Hänghöjden är 110 centimeter.

Husvagn: Hymer Eriba Nova L470
De två sängarna har olika mått, 186 respektive 205 centimeter.

Sängarna är olika långa, madrassen i den vänstra är bara 186 centimeter, den högra är 205 centimeter. På den långa sängens gavel sitter knappen som aktiverar den elektriska golvvärmen.

Mellan sängarnas huvudändar finns en byrå, vars front går att dra ut och därigenom sammankoppla de bägge singelbäddarna till en jättesäng. Frontväggen på husvagnen sluttar en del så det finns plats för ett djupt hyllplan vid sängarnas huvudända, ett hyllplan som mycket väl kan fungera som avlastningsyta för nattlektyr och annat. Vid den korta sängens fotända sitter reglagen för värmen och det kan ju vara skönt att från sängen justera rumstemperaturen. Även här löper det överskåp runt om och även i sovrummet finns det spottar och en öppen hylla under överskåpen. I taket finns ett öppningsbart fönster.

Tvättrummet är litet men ombonat. Träkänslan är påtaglig och golvet är plastat på sedvanligt manér. Vi mäter upp cirka 65 x 90 centimeter och konstaterar att man inte får vara alltför omfångsrik om man skall trivas härinne. Däremot finns det man kan begära av förvaringsskåp, hyllor, krokar, handdukshållare, belysning och ventilation. Det som fattas är rymdkänsla och duschmöjlighet. Handfatet sitter lite förskjutet mot spegelväggens hörna, men är inte hörnmonterat. Istället sitter det ovanför den av hjulhuset förhöjda delen av golvet.

Priset och utseendet vittnar om att detta inte är en vagn med pris eller enkelhet som lockbete, tvärtom. Oblyga 270 000 kronor för en 470-vagn är väl närmast att jämföra med en sportbil av något sydtyskt märke. Inte heller en sådan är billig men förmå ge sina ägare det där lilla extra. Det extra här är byggkvaliteten, funktionerna och resevänligheten.

FAKTA
Eriba Nova L 470
Pris: 270 000 kronor ????
Total Längd/bredd/ höjd cm: 647/217/257
Invändig L/b/h: 470/200/198
Tjänstevikt kg: 1 040
Totalvikt kg: 1 300 – 1 500
Antal bäddar 3

Rulla till toppen