Bra ljus och mycket god sittkomfort är det i Trend. Något som är nog så viktigt i husbilens själva hjärta.

Dethleffs Trend T7017 EB: En trendig tysk

Publicerad: 2019-07-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Sportig, attraktiv och prisvänlig. Tre ledord som alla passar in på Dethleffs instegsserie Trend. Ett varumärke och en modellserie som även har ett utmärkt andrahandsvärde.

Dethleffs Trend T7017 EB: En trendig tysk
Trend finns i nio olika halvintegrerade modeller.

TREND HANDLAR till stor del om två saker. Bra prisbild och stor flexibilitet. Utöver en trio alkover finns nio halv- och lika många helintegrerade hus- bilsvarianter. Under hösten 2018 lanserades tre nya planlösningar: I/T6557 DBM (queenbed), I/T7057 DBL (queenbed) och I/T7057 EBL (höga långbäddar) och strax efter nyår tillkom I/T6617 EB, även den med höga långbäddar.

Samtliga halvintegrerade modeller/planlösningar finns även som helintegrerade. Vi tittade dock inte närmare på någon av ovan nämnda, utan på T7017 EB. Det är en ytterst populär modell, framför allt bland pensionärer eftersom den är försedd med låga långbäddar och fordonsbrett hygienutrymme allra längst bak.

Nu behöver man givetvis inte vara plus 65 för att attraheras av den här husbilen. Det är många som gillar planlösningen och den har även nedfällbar taksäng, vilket öppnar upp för fler än två.

Dethleffs Trend T7017 EB: En trendig tysk
Det allra bästa med köket är inte synligt på bilden (slim-tower-kyl och gasolugn).

Bakom ratten finns det inte så mycket att orda om. Jo, att de tvådelade ytterspeglarna är vibrationsfria, elektriskt justerbara och uppvärmda. Sådant tycker vi om.

Innan vi gör husesyn bör det poängteras att vårt testobjekt visar sig vara utrustat med ett designpaket som utöver grundutrustningen omfattar vit laminat på bord och i kök, bakgrundsbelyning och kromat handtag i entrén, duschkonsol i svart, toalettdetaljer som tandbortmugg, tvålkopp, toapappershållare, extra eluttag i kök/sittgrupp samt belyst bakvägg i köket.

Dethleffs Trend T7017 EB: En trendig tysk
Låga långbäddar och toan bak är en populär planlösning.

FÄRGERNA PÅ INREDNINGEN går i grått/vitt/brunt gällande möbelmodulerna. De vita skåpluckorna är högblanka med grått inslag och kromdetalj. Golvet är gråspräckligt i det främre partiet. Bakre delen har ett ljusbrunt träliknande golv. Om vi ska summera inredningen blir bedömningen lugn och harmonisk.

Tar med block och penna till akterpartiet. Noterar att garderoben är placerad bakom toalettstolen. Där är utrymmet 117 x 74 x 42 centimeter (hänghöjd/bredd/djup). Dessvärre finns ingen tillgång till garderoben via en skåplucka från enkelsängen, så ombyten kan man bara nå från hygienavdelningen. Då är det bättre med packutrymmet under sängarna som vi har tillgång till både från in- och utsidan.

Väl positionerad i horisontellt läge önskar vi bättre läsbelysning. Att rikta boken efter en fast ljuspunkt, och inte en vridbar läslampa, är inte optimalt. Finns det något annat vi tycker mindre bra om? Det ska i sådana fall vara nivåskillnaden från kök till sittgrupp och kök till sovrum. Plant golv vinner en sådan betygsrond alla dagar i veckan.

Om vi återgår till avdelningen för nattbruk är det emellertid inget fel på komforten då sängarna är utrustade med sjuzonersmadrasser som är tillverkade av ett klimatreglerande material.

Dethleffs Trend T7017 EB: En trendig tysk
Duschutrymmet kan även användas som torkskåp. Höger: Garderoben kan ni bara nå från hygienutrymmet, bakom toaletten.

VINKELKÖKET HAR SOFT CLOSE och stort, djupt skafferi med skräpkorg fastsatt på skåpdör- ren. Mitt emot köksbänken finns ett platsbesparande slim-tower-kylskåp och gasolugn. Stort plus för gångjärnen på överskåpen. Det är rejäla doningar som håller skåpluckorna maximalt uppfällda och som sedan stänger mjukt med funktionen soft close. Prima!

Om belysningen var sisådär vid långbäddarna är ljuset i gengäld förträfflig i i husbilens hjärta – sittgruppen, och det via skyroof och punktbelysning i taksängen underrede. Dessutom är sittkomforten bättre än bra med gott svankstöd. Något som inte är en självklarhet i många husbilar.

Dethleffs Trend T7017 EB: En trendig tysk