Polar 520 CTH: Minst i familjen

Polar 520 CTH: Minst i familjen

Publicerad

Lite drygt sju meter lång inkluderat dragstång och ändå minst i familjen! Vi har kikat närmare på den kortaste modellserien hos Polar – 520 CTH.

I den här utgåvan av Husvagn & Camping har vi provat två storsäljande varumärken och de minsta vagnarna ur deras sortiment. 

I kapitlet Hobby (se här) kan vi verkligen prata om ett minimalt campingfordon som är både lätt och smidigt. Inkluderat dragbommen är den tyska vagnen en decimeter längre än Polars motsvarighet – fast då jämför vi med den svenska tillverkarens karosslängd. Eftersom det är som att jämföra äpplen med päron har vi valt att kika på tillverkarnas minstingar var för sig.

Liten vagn, men stor sittgrupp. Hörnen med nackstöd är pricken över i:et.

I den blåvita husvagnens fall är det en Original vi väljer att syna i sömmarna. Alltså en Polar som de var fram till 2017 då modellfamiljen fick tillökning i form av extrautrustade Selected och svartvita Customized.

Nu innebär inte det att den gamla trotjänaren har spelat ut sin roll och halkat efter sina syskonserier. I
originalutförandet finns fortfarande allt du behöver och lite till för att husvagnssemestern ska bli så bekväm som det bara går.

Sedan bör det väl tilläggas att vårt testobjekt ändå var extrautrustat med två paketlösningar också (se faktaruta). Om det verkligen är behövligt kan man ju alltid fråga sig? Som så mycket annat är det en smaksak. Vad som är nödvändigt för vissa är helt onödigt för andra.

Fransk säng kommer allt mer på den svenska marknaden.

Köper du en Polar får du en unik vagn. I deras eget snickeri bygger de inredningen själva och när allt sedan sätts samman är det en och samma person som monterar alla moduler, vilket är en kvalitetsgaranti.

Boendeytan i 520-vagnen är 12,05 kvadratmeter och lovorden är också dryga dussinet. Utseendemässigt gäller hög finish och i sedvanlig Polaranda mörkbruna möbler. Just detta exemplar hade ett tufft träliknande golv som ser ut att vara hämtat från en timmerstuga i fjällvärlden.

Ett kök med stort K som inkluderar bra utrymmen och smarta detaljer.

Smart skidförvaring för vintersportare.

Man kan även välja ett grått klinkersliknande alternativ. Redan vid entrén doftar det kvalitet lång väg med instegsgarderob som har droppskål, hatthylla och krokar. I hallen noterar vi sko- och vitrinskåp, plats för tv och lådor för diverse pryttlar.

Sittgruppen är inte bara majestätisk, den har även svankstöd deluxe och som pricken över i:et – nackstöd i hörnen. Övrig utrustning är högtalare, usb- och 230-uttag. Överskåpen har kraftiga gasdämpare och soft close-system.

Köket har bra arbetsutrymme, fläkt, fyra brännare, utdragbart skafferi med trådkorgar, stor kyl samt sopsorteringskärl. Kapitlet förvaring är i det närmaste exemplariskt. Under kylen finns en trio utdragbara trådkorgar.

Ordning och redo och som synes handduksvärmare.
Garderoben har både hatthylla och takventil. I detta utrymme finns även elskåpet.

Utdragbara trådkorgar under kylskåpet.

Linneförrådet är väl tilltaget, från golv till tak. Garderoben har belysning, droppskål, takventil och måttet 132 x 32 x 46 centimeter (höjd/bredd/djup). Utöver de skrymslen som sväljer de skrymmande persedlarna (läs under sängen och soffdynorna) finns naturligtvis ett ess i rockärmen i form av den utdragbara skidluckan.

I hygienutrymmet är det gott om plats. Förvaringsmöjligheterna är ypperliga och det finns massvis med krokar, ett stort takfönster och en handdukstork. Dock saknas duschmöjlighet. 

Att Polar bygger husvagnar för året runt-bruk är knappast någon nyhet. Isolering och värmepaket är av yppersta kaliber – vare sig det är i en biffig dubbelaxlad modell, eller i deras minsting 520. Avslutningsvis bör det även nämnas att 520 också finns som CTV där sängen och hygienutrymmet, jämfört med testad husvagn, har bytt plats med varandra.

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206