Polar 520 CTH: Minst i familjen

Publicerad: 2020-09-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Lite drygt sju meter lång inkluderat dragstång och ändå minst i familjen! Vi har kikat närmare på den kortaste modellserien hos Polar – 520 CTH.

I den här utgåvan av Husvagn & Camping har vi provat två storsäljande varumärken och de minsta vagnarna ur deras sortiment. 

I kapitlet Hobby (se här) kan vi verkligen prata om ett minimalt campingfordon som är både lätt och smidigt. Inkluderat dragbommen är den tyska vagnen en decimeter längre än Polars motsvarighet – fast då jämför vi med den svenska tillverkarens karosslängd. Eftersom det är som att jämföra äpplen med päron har vi valt att kika på tillverkarnas minstingar var för sig.

Polar 520 CTH: Minst i familjen
Liten vagn, men stor sittgrupp. Hörnen med nackstöd är pricken över i:et.

I den blåvita husvagnens fall är det en Original vi väljer att syna i sömmarna. Alltså en Polar som de var fram till 2017 då modellfamiljen fick tillökning i form av extrautrustade Selected och svartvita Customized.

Nu innebär inte det att den gamla trotjänaren har spelat ut sin roll och halkat efter sina syskonserier. I
originalutförandet finns fortfarande allt du behöver och lite till för att husvagnssemestern ska bli så bekväm som det bara går.

Sedan bör det väl tilläggas att vårt testobjekt ändå var extrautrustat med två paketlösningar också (se faktaruta). Om det verkligen är behövligt kan man ju alltid fråga sig? Som så mycket annat är det en smaksak. Vad som är nödvändigt för vissa är helt onödigt för andra.

Polar 520 CTH: Minst i familjen
Fransk säng kommer allt mer på den svenska marknaden.

Köper du en Polar får du en unik vagn. I deras eget snickeri bygger de inredningen själva och när allt sedan sätts samman är det en och samma person som monterar alla moduler, vilket är en kvalitetsgaranti.

Boendeytan i 520-vagnen är 12,05 kvadratmeter och lovorden är också dryga dussinet. Utseendemässigt gäller hög finish och i sedvanlig Polaranda mörkbruna möbler. Just detta exemplar hade ett tufft träliknande golv som ser ut att vara hämtat från en timmerstuga i fjällvärlden.

Polar 520 CTH: Minst i familjen
Ett kök med stort K som inkluderar bra utrymmen och smarta detaljer.
Polar 520 CTH: Minst i familjen
Smart skidförvaring för vintersportare.

Man kan även välja ett grått klinkersliknande alternativ. Redan vid entrén doftar det kvalitet lång väg med instegsgarderob som har droppskål, hatthylla och krokar. I hallen noterar vi sko- och vitrinskåp, plats för tv och lådor för diverse pryttlar.

Sittgruppen är inte bara majestätisk, den har även svankstöd deluxe och som pricken över i:et – nackstöd i hörnen. Övrig utrustning är högtalare, usb- och 230-uttag. Överskåpen har kraftiga gasdämpare och soft close-system.

Köket har bra arbetsutrymme, fläkt, fyra brännare, utdragbart skafferi med trådkorgar, stor kyl samt sopsorteringskärl. Kapitlet förvaring är i det närmaste exemplariskt. Under kylen finns en trio utdragbara trådkorgar.

Polar 520 CTH: Minst i familjen
Ordning och redo och som synes handduksvärmare.
Garderoben har både hatthylla och takventil. I detta utrymme finns även elskåpet.
Polar 520 CTH: Minst i familjen
Utdragbara trådkorgar under kylskåpet.

Linneförrådet är väl tilltaget, från golv till tak. Garderoben har belysning, droppskål, takventil och måttet 132 x 32 x 46 centimeter (höjd/bredd/djup). Utöver de skrymslen som sväljer de skrymmande persedlarna (läs under sängen och soffdynorna) finns naturligtvis ett ess i rockärmen i form av den utdragbara skidluckan.

I hygienutrymmet är det gott om plats. Förvaringsmöjligheterna är ypperliga och det finns massvis med krokar, ett stort takfönster och en handdukstork. Dock saknas duschmöjlighet. 

Att Polar bygger husvagnar för året runt-bruk är knappast någon nyhet. Isolering och värmepaket är av yppersta kaliber – vare sig det är i en biffig dubbelaxlad modell, eller i deras minsting 520. Avslutningsvis bör det även nämnas att 520 också finns som CTV där sängen och hygienutrymmet, jämfört med testad husvagn, har bytt plats med varandra.

Polar 520 CTH: Minst i familjen
Rulla till toppen