Sunlight T69 LC: Solskenshistoria för Sunlight

Sunlight T69 LC: Solskenshistoria för Sunlight

Publicerad

2005 inleddes resan för Sunlight. Med facit i hand blev det en megasuccé. Vi är medvetna om att det är ett uttjatat uttryck, men faktum kvarstår. Mycket husbil för pengarna är verkligen synonymt med det tyska instegsmärket.

Ni som hyrt husbil för första gången under den segdragna Coronapandemin känner säkerligen igen varumärket. I varje fall om ni provade på detta via McRent. I Sverige har de två uthyrningsstationer, i Bålsta och Umeå, och totalt finns de på drygt 100 platser fördelat på Europa, Japan och Nya Zeeland.

Där utgör Sunlight en stor del av husbilsflottan även om andra varumärken från koncernen Erwin Hymer Group också finns representerade. I Sverige är det dock enbart Sunlight och Dethleffs som gäller för McRent, ett kvitto på att de båda är stryktåliga produkter.

Skön atmosfär där det praktiskt taget är omöjligt att med blotta ögat se att det är en instegshusbil.

Sunlight består, bland de fullvuxna husbilsmodellerna, av en trio alkovbilar, en kvartett helintegrerade och tio halvintegrerade fordon. Det är inom den sista grupperingen som vi har hittat vårt testobjekt – T69 LC – med planlösningen rakt kök, face-to-face, separata hygienavdelningar, nedfällbar taksäng och en 150 centimeter bred dubbelsäng. 

Priset för en Sunlight är en historia i sig. För att få bättre förståelse tar vi det från ruta ett. I prislistan ser vi att vårt testobjekt kostar en bit under 600 000 kronor i sitt grundutförande när den rullar ut från fabriken.

Fast i 99 fall av 100 gäller inte detta i Sverige eftersom ett Masterpaket brukar installeras, vilket vi har full förståelse för.

Ett kök behöver definitivt inte vara större än så här.

Utan detta paket får du nämligen försaka många användarvänliga komponenter som vi svenskar har vant oss vid. Dit räknas ESP, farthållare, klimatanläggning i bildelen, dubbla krockkuddar, duschinredning, bäddbar sittgrupp, markis, golvvärme, Truma Combi E och isolerad spillvattentank för att nämna ett axplock.

Av den anledningen börjar grundpriset på den svenska marknaden först på 676 000 kronor (Masterpaketet utgör cirka 115 000 kronor av totalsumman). I basfordonet sitter det dessutom en 120-hästarsmotor med manuell växellåda under huven.

I vår testhusbil finns det 140 kusar och den niostegade automatlådan – vilket givetvis också kostar extra.

Separata hygienutrymmen är en lyx i denna prisklass.

För att göra det än mer komplicerat bör det tilläggas att det finns en halvintegrerad syskonmodell som heter T69 L – och inte LC.

Och fast det bara skiljer en enda bokstav är de ganska olika varandra i planlösning eftersom L-modellen har vinkelkök, vanlig sittgrupp med soffa och bältade platser i fordonets färdriktning samt en spegelvänd lösning gällande toa och dusch, jämfört med vårt testobjekt.

För att vara ett instegsvarumärke känns designspråket både modernt och ungdomligt. Interiört gäller kulörkombinationen vit/grå/brun fördelat på överskåpluckor, detaljer, bord, dynor, möbelmoduler och golv. Det finns naturligtvis en mängd viktiga lösningar som ska leda till en fridfull och behaglig campingsemester.

Vänster: Gott om plats för nattbruk – 150 centimeter bred dubbelsäng.
Höger: Via duschstång och taklucka kan utrymmet även användas som torkskåp.

Dit räknas det rymliga, ramsänkta garaget där vi noterar belysning, 230-uttag, värme-utblås, surrningsöglor och lastluckor på båda sidorna. Vidare finns förstklassiga madrasser med avtag- och tvättbara överdrag. 

Vi gillar den inbyggda LED-belysningen under överskåpen som skapar hög mysfaktor. Plus även för flera USB-laddningsuttag och att det finns avfallskärl i köksavdelningen.

Att Sunlight parkerade så högt upp som på en delad tolfteplats i registreringsstatistiken för 2020 är med andra ord inte så underligt. Mycket husbil för pengarna var det visst!

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206