Sunlight T69 LC: Solskenshistoria för Sunlight

Sunlight T69 LC: Solskenshistoria för Sunlight

Publicerad

2005 inleddes resan för Sunlight. Med facit i hand blev det en megasuccé. Vi är medvetna om att det är ett uttjatat uttryck, men faktum kvarstår. Mycket husbil för pengarna är verkligen synonymt med det tyska instegsmärket.

Ni som hyrt husbil för första gången under den segdragna Coronapandemin känner säkerligen igen varumärket. I varje fall om ni provade på detta via McRent. I Sverige har de två uthyrningsstationer, i Bålsta och Umeå, och totalt finns de på drygt 100 platser fördelat på Europa, Japan och Nya Zeeland.

Där utgör Sunlight en stor del av husbilsflottan även om andra varumärken från koncernen Erwin Hymer Group också finns representerade. I Sverige är det dock enbart Sunlight och Dethleffs som gäller för McRent, ett kvitto på att de båda är stryktåliga produkter.

Skön atmosfär där det praktiskt taget är omöjligt att med blotta ögat se att det är en instegshusbil.

Sunlight består, bland de fullvuxna husbilsmodellerna, av en trio alkovbilar, en kvartett helintegrerade och tio halvintegrerade fordon. Det är inom den sista grupperingen som vi har hittat vårt testobjekt – T69 LC – med planlösningen rakt kök, face-to-face, separata hygienavdelningar, nedfällbar taksäng och en 150 centimeter bred dubbelsäng. 

Priset för en Sunlight är en historia i sig. För att få bättre förståelse tar vi det från ruta ett. I prislistan ser vi att vårt testobjekt kostar en bit under 600 000 kronor i sitt grundutförande när den rullar ut från fabriken.

Fast i 99 fall av 100 gäller inte detta i Sverige eftersom ett Masterpaket brukar installeras, vilket vi har full förståelse för.

Ett kök behöver definitivt inte vara större än så här.

Utan detta paket får du nämligen försaka många användarvänliga komponenter som vi svenskar har vant oss vid. Dit räknas ESP, farthållare, klimatanläggning i bildelen, dubbla krockkuddar, duschinredning, bäddbar sittgrupp, markis, golvvärme, Truma Combi E och isolerad spillvattentank för att nämna ett axplock.

Av den anledningen börjar grundpriset på den svenska marknaden först på 676 000 kronor (Masterpaketet utgör cirka 115 000 kronor av totalsumman). I basfordonet sitter det dessutom en 120-hästarsmotor med manuell växellåda under huven.

I vår testhusbil finns det 140 kusar och den niostegade automatlådan – vilket givetvis också kostar extra.

Separata hygienutrymmen är en lyx i denna prisklass.

För att göra det än mer komplicerat bör det tilläggas att det finns en halvintegrerad syskonmodell som heter T69 L – och inte LC.

Och fast det bara skiljer en enda bokstav är de ganska olika varandra i planlösning eftersom L-modellen har vinkelkök, vanlig sittgrupp med soffa och bältade platser i fordonets färdriktning samt en spegelvänd lösning gällande toa och dusch, jämfört med vårt testobjekt.

För att vara ett instegsvarumärke känns designspråket både modernt och ungdomligt. Interiört gäller kulörkombinationen vit/grå/brun fördelat på överskåpluckor, detaljer, bord, dynor, möbelmoduler och golv. Det finns naturligtvis en mängd viktiga lösningar som ska leda till en fridfull och behaglig campingsemester.

Vänster: Gott om plats för nattbruk – 150 centimeter bred dubbelsäng.
Höger: Via duschstång och taklucka kan utrymmet även användas som torkskåp.

Dit räknas det rymliga, ramsänkta garaget där vi noterar belysning, 230-uttag, värme-utblås, surrningsöglor och lastluckor på båda sidorna. Vidare finns förstklassiga madrasser med avtag- och tvättbara överdrag. 

Vi gillar den inbyggda LED-belysningen under överskåpen som skapar hög mysfaktor. Plus även för flera USB-laddningsuttag och att det finns avfallskärl i köksavdelningen.

Att Sunlight parkerade så högt upp som på en delad tolfteplats i registreringsstatistiken för 2020 är med andra ord inte så underligt. Mycket husbil för pengarna var det visst!

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

  • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206