Hobby de Luxe 515 UHL: Sov som i himmelen

Publicerad: 2021-07-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Hur kan man enklast förvandla en medelstor husvagn till att bli en familjevagn av stora mått? Jo, man applicerar en nedfällbar taksäng ovanför sittgruppen – som i Hobby De Luxe 515 UHL.

Hobby de Luxe 515 UHL: Sov som i himmelen
Syskonmodellen 515 UHK.

Bland nya husbilar på försäljningsmarknaden är det mer regel än undantag att de är utrustade med nedfällbar taksäng. Inom kategorin husvagnar är det å andra sidan bara ett fåtal som har denna fiffiga modul.

Varför? Enligt vissa husvagnstillverkare som vi har frågat påverkar taksängen vikten så pass mycket att det helt enkelt blir en alltför svår nöt att knäcka. 

Vissa fabrikörer har emellertid lyckats, exempelvis Hobby med 515 UHL och 515 UHK inom modellserien De Luxe. 

När vi slänger ett getöga på tjänstevikten visas 1 434 kg respektive 1 443 kg för ovan nämnda modeller. Tittar vi på andra syskon i samma serie, exempelvis lika långa De Luxe 560 KMFe (som saknar taksäng) väger den märkligt nog mer (1 504 kg).

Hobby de Luxe 515 UHL: Sov som i himmelen
Singelbäddar är alltjämt mycket populärt på den svenska marknaden.

I och för sig har den inte samma planlösning, men det får oss att undra om det är brist på efterfrågan som sätter stopp för fler taksängsmodeller snarare än att det är vikten som fäller avgörandet?

515-duon UHL och UHK är utan tvekan nära besläktade med varandra. Det visar sig att de är identiska till både utseende och planlösning interiört – från soffan allra längst bak till det centralt placerade hygienutrymmet.

Sedan tar likheterna slut. Medan vårt testobjekt är utrustat med singelbäddar är syskonmodellen 515 UHK försedd med en våningssäng och en dinett i vagnens frontparti. Således en barnkammarvagn som även har en ”husbilsstor” lastlucka intill våningssängen. Den nedre bädden är även uppfällbar för att kunna agera som stort packutrymme.

Hobby de Luxe 515 UHL: Sov som i himmelen
Som synes kan den stora familjen få plats i 515 UHL. Inte mindre än sex bäddplatser finns.

I och med duons olika bäddalternativ kan vi se två scenarion framför oss. 515 UHK där småttingarna tar plats i var sin våningsbädd och 515 UHL där tonårsbarnen får egna singelbäddar att knoppa i. För mamma och pappa blir det ingen skillnad alls eftersom taksängen finns i båda modellerna. Smart va?

I sedvanlig Hobby-anda handlar det om frapperande design samtidigt som vi också bjuds på en stor portion träkänsla. Hemtrevlig miljö? Jajamensan! Kombinationen av det ljusa up-to-date-utseendet och det mellanmörka och lite rustika är valt med fingertoppskänsla. Det blir varken för mycket eller för lite av det ena eller det andra.

Nu är emellertid inte utseendet allt – det måste vara användarvänligt också. I den kategorin räknar vi in den bekväma U-soffan som rymmer ett sju-mannalag, entrédörren som inkluderar fönster, papperskorg, myggnätsfunktion och två dolda fack för exempelvis nycklar eller andra småpryttlar.

Hobby de Luxe 515 UHL: Sov som i himmelen
Tryck upp sängen i taket och vips har vi tillgång till en rymlig U-soffa.

Vidare har köket Hobbys karaktäristiska bänkbreda lådor, en hög/smal och platsbesparande kyl, fläkt och dubbla 230-laddningsuttag. Förvaringsalternativen i avdelningen för hygien är närmast exemplariska (dessvärre finns det ingen dusch).

Både plus och minus noteras när vi synar garderoben. Måtten 125/63/56 centimeter (höjd/bredd/djup) är bra, däremot hade det inte varit så dumt med takventil och belysning.

Hobby de Luxe 515 UHL: Sov som i himmelen
En ljus och behaglig köksavdelning. Rymlig garderob där som synes stegen till taksängen har sin viloplats.

Exteriört har serien De Luxe uppgraderats 2021 med nya gråa dekorfält. Rangerhandtagen känns robusta och stödbensskruvarna når vi enkelt både fram och bak. Bra där! Utvändigt gasoluttag är ett tillval men likväl något vi gillar skarpt. 

Sammanfattningsvis är Hobby De Luxe 515 UHL en stor liten vagn där själva trolleritricket är den nedfällbara och platsbesparande taksängen. I den sover vi inte bara bra utan också närmare himmelen.

Hobby de Luxe 515 UHL: Sov som i himmelen
Rulla till toppen