Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!

En ljus och synnerligen behaglig hytt- och sittgruppsmiljö. Infälld: Vansation 550 MF är endast 599 centimeter lång.

Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!

Publicerad

Anser man att en plåtis är för liten och en vanlig husbil är något för stor? Då kan möjligtvis behändiga Knaus Van TI Vansation 550 MF vara något att kika närmare på.

Känns namnet igen? Jodå, versionen Vansation har funnits tidigare på husbilsmarknaden. Närmare bestämt för sex år sedan. Med andra ord har vi med en comeback att göra.

Serien består av en duo som byggnadstekniskt är baserad på Knaus Van TI och det handlar om 550 MF och dess storasyskon 650 MEG, som är en meter längre och har singelbäddar.

Skön och harmonisk miljö, trots dess ringa storlek.

Justerar förarsätet och sedan bär det iväg på en provtur. Det blir både landsvägs- och stadskörning. Jösses, den känns lika smidig som en plåtis. Eftersom 550 MF är både smal och kort blir det enkelt att parkera och rangera, samtidigt som den tuffar på som tåget när det nalkas högre farter.

Vi uppskattar head up-displayen som gör att man får upp både hastighetsmätaren och navigatorn i vindrutan. Vi bockar även av säkerhetskomponenterna ESP, startspärr, farthållare, dubbla krockkuddar, Hill Holder och backkamera. Pst! Navigatorn inkluderar för övrigt både campingkartor och tre års fri uppdatering.

Vi drar åt handbromsen intill kanalen i Kristinehamn. Börjar med ett varv runt fordonet. I en separat servicelucka finns bland annat vattenpåfyllning och vattenreningssystemet BWT.

Fransk säng som 137 centimeter, där den är som bredast.

Ett tämligen litet, men likväl ett praktiskt kök.

Innan vi kliver in noterar vi att paraplyställ, tygväska och fönster är integrerade i entrédörren, och ovanför densamma finns naturligtvis en markis. Det bör poängteras att avloppstanken är isolerad, med möjlighet att få den i uppvärmd version (tillval).

Nu till den svåra nöten att knäcka – boendeytan i ett sex meter kort fordon! Ingenjörerna har emellertid tänkt till och utrustat Vansation med den innovativa bakgavelkonstruktionen FoldXpand som trollar fram en decimeter extra boytelängd.

Interiören är förresten mycket behaglig. Husvagn & Camping fastnade framför allt för de mattvita överskåpen och dess borstade aluminiumbeslag. Sofistikerat med stort S!

Det här är tveklöst en husbil som är ämnad för en eller två personer. Det finns nämligen bara en fast säng – en fransk variant – som är försedd med en tjock EvoPore HRC-madrass.

I sängkammaren finns även 230- och USB-laddningsuttag samt ett takfönster. Under bädden når man enkelt packningen som inte behöver vara framme dygnet runt.

Hastighetsmätare och GPS-visning i vindrutan, det gillar vi.

Hygientänk à la Knaus, det vill säga handfatet är i bodelen.

De allra största persedlarna tar givetvis plats i garaget (ej genomgående) där även el-centralen har sitt bo. Garderoben mäter 95 x 65 x 45 centimeter (höjd/bredd/djup) och har belysning.

Jämte den franska sängen finns den tyska tillverkarens typiska hygienlösning där tvättstället har separerats från toalett/dusch. Ett stort plus är att duschutrymmet även kan användas som ett praktiskt torkrum för våta ytterplagg.

Köksavdelningen är av förståeliga skäl tämligen liten. Två brännare räcker emellertid gott då ytterst få använder fler kastruller än så samtidigt.

Har ni tänkt bunkra mat över lång tid i frysen? Glöm det! Här har vi med ett litet frysfack att göra och där finns det bara plats för några paket grillkorv och ett par svalkande glassar.

Samtidigt bör det understrykas att husbilen är så liten och behändig att man med lätthet kan parkera vid centralt belägna livsmedelsbutiker. Du behöver alltså inte besöka ett stort köpcentrum för att greja biffen.

Sittgruppen då? Komforten är faktiskt riktigt bra i den bältade soffan, som även inkluderar ett IsoFix-fäste för barnstol. Glädjande då det kan vara skönt att skifta plats efter många timmar vid ratten. Bra ljusinsläpp får man via ett takfönster (70 x 50 centimeter), och sky roof.

Frågorna vi ställer oss när vi återlämnar husbilen: Är Vansation en sensation och kan den nå succéstatus? Vi tror det, men ni avgör!

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206