Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!

Publicerad: 2021-08-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Anser man att en plåtis är för liten och en vanlig husbil är något för stor? Då kan möjligtvis behändiga Knaus Van TI Vansation 550 MF vara något att kika närmare på.

Känns namnet igen? Jodå, versionen Vansation har funnits tidigare på husbilsmarknaden. Närmare bestämt för sex år sedan. Med andra ord har vi med en comeback att göra.

Serien består av en duo som byggnadstekniskt är baserad på Knaus Van TI och det handlar om 550 MF och dess storasyskon 650 MEG, som är en meter längre och har singelbäddar.

Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!
Skön och harmonisk miljö, trots dess ringa storlek.

Justerar förarsätet och sedan bär det iväg på en provtur. Det blir både landsvägs- och stadskörning. Jösses, den känns lika smidig som en plåtis. Eftersom 550 MF är både smal och kort blir det enkelt att parkera och rangera, samtidigt som den tuffar på som tåget när det nalkas högre farter.

Vi uppskattar head up-displayen som gör att man får upp både hastighetsmätaren och navigatorn i vindrutan. Vi bockar även av säkerhetskomponenterna ESP, startspärr, farthållare, dubbla krockkuddar, Hill Holder och backkamera. Pst! Navigatorn inkluderar för övrigt både campingkartor och tre års fri uppdatering.

Vi drar åt handbromsen intill kanalen i Kristinehamn. Börjar med ett varv runt fordonet. I en separat servicelucka finns bland annat vattenpåfyllning och vattenreningssystemet BWT.

Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!
Fransk säng som 137 centimeter, där den är som bredast.
Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!
Ett tämligen litet, men likväl ett praktiskt kök.

Innan vi kliver in noterar vi att paraplyställ, tygväska och fönster är integrerade i entrédörren, och ovanför densamma finns naturligtvis en markis. Det bör poängteras att avloppstanken är isolerad, med möjlighet att få den i uppvärmd version (tillval).

Nu till den svåra nöten att knäcka – boendeytan i ett sex meter kort fordon! Ingenjörerna har emellertid tänkt till och utrustat Vansation med den innovativa bakgavelkonstruktionen FoldXpand som trollar fram en decimeter extra boytelängd.

Interiören är förresten mycket behaglig. Husvagn & Camping fastnade framför allt för de mattvita överskåpen och dess borstade aluminiumbeslag. Sofistikerat med stort S!

Det här är tveklöst en husbil som är ämnad för en eller två personer. Det finns nämligen bara en fast säng – en fransk variant – som är försedd med en tjock EvoPore HRC-madrass.

I sängkammaren finns även 230- och USB-laddningsuttag samt ett takfönster. Under bädden når man enkelt packningen som inte behöver vara framme dygnet runt.

Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!
Hastighetsmätare och GPS-visning i vindrutan, det gillar vi.
Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!
Hygientänk à la Knaus, det vill säga handfatet är i bodelen.

De allra största persedlarna tar givetvis plats i garaget (ej genomgående) där även el-centralen har sitt bo. Garderoben mäter 95 x 65 x 45 centimeter (höjd/bredd/djup) och har belysning.

Jämte den franska sängen finns den tyska tillverkarens typiska hygienlösning där tvättstället har separerats från toalett/dusch. Ett stort plus är att duschutrymmet även kan användas som ett praktiskt torkrum för våta ytterplagg.

Köksavdelningen är av förståeliga skäl tämligen liten. Två brännare räcker emellertid gott då ytterst få använder fler kastruller än så samtidigt.

Har ni tänkt bunkra mat över lång tid i frysen? Glöm det! Här har vi med ett litet frysfack att göra och där finns det bara plats för några paket grillkorv och ett par svalkande glassar.

Samtidigt bör det understrykas att husbilen är så liten och behändig att man med lätthet kan parkera vid centralt belägna livsmedelsbutiker. Du behöver alltså inte besöka ett stort köpcentrum för att greja biffen.

Sittgruppen då? Komforten är faktiskt riktigt bra i den bältade soffan, som även inkluderar ett IsoFix-fäste för barnstol. Glädjande då det kan vara skönt att skifta plats efter många timmar vid ratten. Bra ljusinsläpp får man via ett takfönster (70 x 50 centimeter), och sky roof.

Frågorna vi ställer oss när vi återlämnar husbilen: Är Vansation en sensation och kan den nå succéstatus? Vi tror det, men ni avgör!

Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!
Rulla till toppen