Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende

Publicerad: 2021-09-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Da Vinci. Bara namnet i sig förpliktar. Nu har vi emellertid inte med den italienske allkonstnären Leonardo att göra. Nej, vi har kikat på en av Tabberts versioner av Da Vinci – nämligen husvagnsmodellen 490 TD.

Döper man någon eller något till Da Vinci får man nog vara beredd på att den första reflektionen inte är kopplad till husvagnar.

För de allra flesta är det nog praktiskt taget omöjligt att inte tänka på klostret i Milano (Santa Maria delle Grazie) eller konstmuseet Louvren i Paris, där man kan se originalen av Nattvarden, Madonnan i grottan och Mona Lisa. Det vill säga, de mest odödliga målningarna som den extraordinära talangen Leonardo da Vinci skapade i slutet av 1400- och i början av 1500-talet.

Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende
Tidigare skulle ”alla” ha singelbäddar i Sverige. Nu har franskbädden seglat upp som en utmanare om titeln – det populäraste sängalternativet.
Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende
Mikrovågsugnen är på sin plats.

Han hamnade på nytt i fokus 2003. Då lanserade nämligen författaren Dan Brown en monumental bestseller i sin fiktiva thriller Da Vinci-koden.

I ett avsnitt i boken spelar muralmålningen Nattvarden en viktig roll, då Brown, via föga tillförlitlig information, menar på att det inte är lärjungen Johannes som sitter till vänster om Jesus, utan Maria Magdalena. 

Nog om detta. Vi lägger de drygt 500 år gamla målningarna bakom oss och sänder istället blickarna mot en annan skönhet utöver det vanliga – den tyska husvagnstillverkaren Tabberts Da Vinci-serie.

En hyllad husvagnserie som finns i åtta olika skepnader – från lilla resevänliga 390 QD med tvärställd dubbelsäng, till barnkammarvagnen 700 KD som har våningssäng för de allra yngsta. Storleksmässigt har vi med vårt testobjekt 490 TD lagt oss någonstans mitt emellan ovan nämnda syskonvagnar.

Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende
U-soffa, och ändå inte. Bäst komfort är det i de båda långsofforna och allra helst i hörnen.

Vi inleder med ett utomhusvarv.

I och med AL-KO-chassit får man tillverkarens kraftiga premiumstödben på köpet. Vi sätter även plus för dragstångstäckning samt stödhjul med en praktisk, integrerad kultrycksindikator. Rangeringshandtagen känns robusta och det gäller såväl bak som fram.

Gasolkofferten har oömt aluminiumgolv och gasfjäderdämpad lucka. Förtältsbelysning med rörelsedetektor (Xenon), ett glasfiberförstärkt tak med förnämliga ljud- och isoleringsvärden samt vattenreningssystemet BWT Best Camp Mini finns också. Vi bör heller inte glömma bort entrén med insektsdörr, isolerat och integrerat insteg samt ett en-nyckelsystem.

Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende
Traditionsenligt har handfat och toautrymmet separerats från varandra.

Interiört känns varenda komponent genomtänkt, samtidigt som textilier/kulörer har valts med omsorg. Det blir som en blandning av en mysig ”etta” och en timmerstuga, mycket tack vare möbeldekoren Camargue Ek.

Visst, alla kan vi tycka olika men ingen kan komma och säga annat än att Tabbert tänkt på det mesta. Planlösningen är ljus och öppen. U-sittgruppen (med lägre ryggstöd i mittdelen) visar sig ha högkvalitativ sittkomfort och det finns plats för sex sittande. I hörnen noterar vi högtalare och justerbara spotlights. 

Jodå, USB-uttag finns det med för laddning av elektroniska prylar. Samma höga betyg tilldelar vi sängen som har tjock bäddmadrass (WaterGEL) och fjädrande lamellbotten för bästa möjliga komfort. Det är dessutom tomt under bädden, vilket ger ett stort och behändigt stuvutrymme för eventuellt skrymmande persedlar.

Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende
Hygienutrymmet kan också användas som torkrum för våta plagg. / Vid entrén är tv:n applicerad.

I köket finner vi Dometics nya kyl/frys i en smal, slimmad version. Låsningssystemet Safetylock har applicerats och detsamma gäller givetvis funktionen soft close. Mikrovågsugnen hamnar avslutningsvis på pluskontot även den. Precis som vi skrev i föregående utgåva (7/2021) är Tabbert fortfarande en symbol för kompromisslös kvalitet och mottot ”det bästa eller inget” placerar dem som husvagnarnas Mercedes. 

I Sverige har varumärket dessvärre förblivit ett något udda inslag trots att merparten av alla förståsigpåare anser dem vara både vackra och ytterst högkvalitativa.

Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende
Rulla till toppen