Etrusco är ett italienskt varumärke som tillhör den tyska Hymergruppen där delar av deras husbilsflotta tillverkas av Laika. Hängde ni med?
Att låta passion och kunskap samsas är utan tvekan ett vinnande koncept där tysk konstruktionsprecision kombineras med italiensk design.
Att det i grund och botten är en ”italienare” märks tydligt på färgharmonin. Här gäller en sofistikerad mix av vitt (övre partier), brunt (golv och möbelmoduler) och grått (klädsel) i en ytterst modern miljö. Som bekant får man nästan alltid elegans när det romansktalande folkslaget är involverat i husbilsbyggen – Etrusco är som synes inget undantag.
Att hela deras fullvuxna husbilsflotta har 3 500 kilo totalvikt (3 650 kg som tillval) gör inte saken sämre, tvärtom. Detta bör göra Etrusco till ett hett villebråd för alla som tog körkortet efter 1 juli 1996 och bara har körkortsbehörighet B. Samtidigt får man hålla koll på att tjänstevikt och totalvikt harmonierar så att det inte blir övervikt.
Totalt omfattas deras serieproduktion av två alkover, nio halvintegrerade och en kvartett helintegrerade modeller. Det är inom den sistnämnda grupperingen som vi, hos importören Lindströms Husbilar & Husvagnar, har tagit sittning bakom ratten i en I 7400 QB.
Är man inte förälskad i lösningen med dubbelsäng finns även alternativet rejält tilltagna långbäddar (215 respektive 210 centimeter långa), och tycker man att 7400-duon är för stor kan man välja någon av de två olika 6900 istället. De har samma planlösning som sina storasyskon men är 43 centimeter kortare. Således är de något smidigare att handskas med i såväl trafik som vid rangering.
Vi inleder rundvandringen med ett litet frågetecken som måste klargöras. I faktarutan har vi kritat dit siffrorna 212 centimeter invändig höjd.
Det är en sanning med viss modifikation, ty detta gäller i köksutrymmet. Det finns nämligen tre olika takhöjder, vilket i sin tur avslöjar att golvet är i olika nivåer.
Vid sittgruppen är det två meter medan 194 centimeter gäller i sovrummet och i de sanitära avdelningarna. Det finns emellertid en träskiva i duschen som kan lyftas bort så att det blir två meter från golv till tak även här.
Den breda dubbelbädden visar sig vara utrustad med komforthöjande, fjädrande tallriksplattor istället för en vanlig ribbotten. Det finns olika namn för denna typ av system, den italienska tillverkaren kallar det för Clima-Plux.
Garderober är placerade på var sin sida om sängen. I denna avdelning gör vi även tummen upp för att det finns både ett takfönster och en takventil samt att läslamporna har integrerade USB-laddningsuttag.
De skrymmande persedlarna tar givetvis plats i garaget som har lastluckor på båda karossidorna (105 x 90 respektive 65 x 90 centimeter). I lastutrymmet noterar vi belysning, 230-uttag och lastöglor att säkra grejerna i.
Bra detaljrikedom gäller i båda hygienutrymmena. Även om det handlar om småsaker som tvålpump, toalettrulleshållare och handduksstång i duschen, för att nämna ett axplock, känns det genomtänkt. Ingen åverkan behöver således göras på väggarna på egen hand.
Vinkelköket är inte det största på marknaden, men likväl fungerar det mycket bra. Måhända är skafferiet i djupaste laget. I gengäld sätter vi plus för stor kyl/frys, funktionen soft close (både lådor och överskåp) samt för en köksfläkt.
I sittgruppen finns det utrymme för sex personer. Vi noterar en skolåda under det så kallade femte sätet bakom passagerarstolen. Markis, backkamera och en 22-tums-tv (ovanför kylskåpet) understryker det vi tidigare tycktes skåda – det är bara att vrida på nyckeln och påbörja äventyret.