Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

Publicerad: 2021-12-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Tillhör ni dem som anser att plåtisarna är något för små och de normalstora husbilarna är lite väl skrymmande? Kolla då in den sprillans nya modellen Sun Living C 65 SL som är ett alternativ någonstans mitt emellan ovan nämnda husbilskonstruktioner.

Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig
Stort panoramafönster och stiliga, svarta beslag på överskåpsluckorna.

Att kalla årets mest intressanta nyhet från slovenska Sun Living för en halvintegrerad serie är en överdrift som heter duga, ty det finns i dagsläget endast en modell och det är C 65 SL. Den är för övrigt en kopia av den populära syskonmodellen S 65 SL. Vi pratar samma planlösning,möbelmoduler, designspråk – ja rubbet!

Skillnaden är den att C-husbilen är betydligt smalare än storasyskonets motsvarighet. För att ta det i siffror handlar det om 20 centimeter på bredden. Och med handen på hjärtat märks det – både i trånga gränder och stundtals även interiört.

Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig
Höga singelbäddar, eller i viss mån dubbelsäng, via bäddbreddning.

Alla ni som har siktet inställt på att besöka charmiga, pittoreska byar utmed den franska rivieran kommer att göra tummen upp. Samma betyg lär sättas av er som har tänkt att ni ska tråckla er fram bland böljande dalar och de väldoftande vinrankorna i Toscanabukten. 

C 65 SL är nämligen smal, smärt och ytterst smidig. Och samtidigt får man med sig ett bohag som är betydligt bekvämare än i en plåtis. Det är som en ”riktig” husbil och ändå inte! Hänger ni med?

Kapar konstruktörerna två decimeter utvändigt på bredden, ja då får man vara beredd på att samma sak även har skett interiört. Det gäller helt enkelt att kompromissa när man jämför äpplen med päron, eller som i detta fall – denna modell med en fullvuxen husbil.

Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig
Bordsskivan kan förlängas så att alla runt sittgruppen kan få sin beskärda del.

Det finns emellertid mycket som talar för C 65 SL. Titta exempelvis på vad man får för pengarna! Få husbilar, om ens några, på den svenska marknaden kan konkurrera med kombinationen human prislapp och riklig utrustningsnivå som Sun Living erbjuder.

Här finns läge för gos (sängbreddning), förlängningsbart bord vid sittgruppen, en dold, utskjutbar sittplats bakom passagerarsätet, stort garage som inkluderar Power-Tower (laddningsuttag för cyklar, elskotrar och/eller andra elektroniska komponenter) och kompressorkyl.

Vänta, det finns fler godsaker och då tänker vi närmast på löstagbara, flyttbara lampor med integrerade USB-uttag, förvaringsutrymmen i trappstegen vid sängen, utdragbar galgstång och ett ergonomiskt hygienutrymme med en platsbesparande detalj i ett in- och utfällbart handfat.

Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig
Rakt kök med två brännare och kompressorkyl.

Finns det något på minussidan då? Golv med nivåskillnader tycker man sällan om – inledningsvis. När man väl har ”bott in sig” brukar det sällan vara något problem.

Hur som helst noterar vi fyra olika nivåer från golv till tak att hålla reda på: 198 cm (centralt i husbilen), 189 cm (hygienutrymmet), 186 cm (sittgruppen) och 179 cm (vid sängen). Det är även lite knöligt att komma åt garderob och linneförråd under sängen.

Uppfattas då husbilen som trång? Nja, det vill vi inte påstå. Kanske en smula i passagen vid kök och toa. Men är man två eller fler i ett campingfordon lär man sig snabbt att alla inte kan vara uppe och springa samtidigt.

Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig
Skoskåp finns intill entrén. Handfatet är fällbart för smidig åtkomst av toan.

Är vi då förvånade över att Sun Living lanserar den här typen av smal byggnadskonstruktion? Nej, inte det minsta. Sedan drygt 15 år tillbaka ingår och tillverkas detta instegsvarumärke av storsäljande Adria, vid deras toppmoderna fabrik i Novo Mesto.

Då Adria redan har den här typen av fordon i sin sortimentportfölj (Compact) var det ett väntat drag från den slovenska koncernen. Compact har nämligen sålt riktigt bra både på kontinenten och i Sverige. Nu är det alltså tänkt att Sun Living ska nå samma framgång med sin 2022-nyhet.

Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig
Rulla till toppen