Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

Ett ytterst modernt färg- och formspråk gäller för serien Vansation där även syskonen 550 MF och 650 MEG också ingår.

Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

Publicerad

640 MEG byggs på MAN.

Modellserien Knaus Van TI Vansation gjorde en bejublad comeback under fjolåret. Nu utökas duon med en tredje medlem, som till skillnad från sina syskon är byggd på MAN.

I somras provkörde Husvagn & Camping en liten, spännande rackare på 599 centimeter som är byggd på ett chassi från Fiat. Alldeles riktigt, den då nya Knaus Van TI Vansation 550 MF (se artikeln ur nr 7/2021 här). Den här gången tar vi oss an nytillskottet i familjen – Van TI Vansation 640 MEG – som har både chassi och drivlina från MAN.

De tre bokstäverna står för Maschinenfabrik Augsburg–Nürnberg som är en industrikoncern med huvudkontor i München. Rent historiskt sträcker sig företagets rötter hela vägen tillbaka till mitten av 1700-talet, fast då inom järnbruk.

Höga singelbäddar är populärt – då det också innebär garageutrymme.

På 1890-talet verkade Rudolf Diesel inom företaget. Som ni förstår handlade det redan då om utveckling av dieselmotorer, vilket sedan blev företagets specialitet.

Faktum är att MAN var först med direktinsprutade dieselmotorer (1923) och runt tio år senare drog de i gång utvecklingen av turbodieseln, vilket resulterade i att serietillverkningen av turbomotorer kom igång redan 1951. Lejonet som pryder såväl grillen som ratten infördes tjugo år senare.

Med allt detta som bakgrund kan man lugnt säga att det är få om en ens någon som slår MAN på fingrarna när det gäller dieselmotorer. Innan vi lämnar det historiska bakom oss, och tittar till själva husbilen, bör det även tilläggas att Volkswagen AG förvärvade aktiemajoriteten i MAN 2011.

Ljus och bekväm sittgrupp där Isofix-säte ingår.

Smal och hög kyl, utfällbar skärbräda och kryddhylla är detaljer vi gillar.

640 MEG byggs på MAN:s flatramschassi, vilket gör modellen till den lägsta i Knaus digra sortimentportfölj.

Att den framhjulsdrivna husbilen dessutom har 177 friska kusar under huven, en åttastegad automatlåda och tvåkanals luftfjädring på bakaxeln understryker det faktum att den här husbilen är något utöver det vanliga.

Jodå, komponenter som backkamera, multifunktionsratt, digitalradio, navigationssystem (8-tums TFT-pekskärm), trötthetsvarnare, fartbegränsare, nödbroms-assistans, multikollisionsbroms, vattenfiltersystem, Isofix-säte och den revolutionära akterkonstruktionen FoldXpand finns givetvis också, precis som Hill Holder, ESP, startspärr samt stopp/start-system.

Serien som sådan står allmänt för: kompakt och smidig på utsidan och storslagen på insidan. Dess smala, smäckra kaross gör det enkelt att ta sig fram där det annars kan bli lite trångt kring backspeglarna med en normalbred husbil.

Givetvis handlar det om ett givande och ett tagande eftersom man samtidigt får vara utan några centimeter på insidan. Nu är som bekant denna modell ämnad för endast två personer och då spelar det kanske inte så stor roll.

Svängbar handfatsvägg förvandlar på en sekund toaletten till en dusch.

Estetiskt sett är själva inredningen ljus med en stor portion modern touch. Höga singelbäddar, garageförråd (250 kg maxlast), vridbar duschvägg och en osedvanligt bekväm soffa är andra lösningar vi hittar här och som många husbilscampare dessutom prioriterar högt.

Hela åtta laddningsuttag noterar vi, två av dem är för USB. Tre takfönster plus sky roof bidrar i sin tur till att interiören känns både öppen och luftigt, trots fordonets ringa yta. 

Det bör även understrykas att det går att uppgradera husbilen med Aldes vattenburna värmesystem inkluderat booster. Det kostar 28 000 kronor och ökar vikten med 25 kg. Kommande vår finns den också att få med nedfällbar taksäng.

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206