Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

Publicerad: 2022-01-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Modellserien Knaus Van TI Vansation gjorde en bejublad comeback under fjolåret. Nu utökas duon med en tredje medlem, som till skillnad från sina syskon är byggd på MAN.

Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation
640 MEG byggs på MAN.

I somras provkörde Husvagn & Camping en liten, spännande rackare på 599 centimeter som är byggd på ett chassi från Fiat. Alldeles riktigt, den då nya Knaus Van TI Vansation 550 MF (se artikeln ur nr 7/2021 här). Den här gången tar vi oss an nytillskottet i familjen – Van TI Vansation 640 MEG – som har både chassi och drivlina från MAN.

De tre bokstäverna står för Maschinenfabrik Augsburg–Nürnberg som är en industrikoncern med huvudkontor i München. Rent historiskt sträcker sig företagets rötter hela vägen tillbaka till mitten av 1700-talet, fast då inom järnbruk.

Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation
Höga singelbäddar är populärt – då det också innebär garageutrymme.

På 1890-talet verkade Rudolf Diesel inom företaget. Som ni förstår handlade det redan då om utveckling av dieselmotorer, vilket sedan blev företagets specialitet.

Faktum är att MAN var först med direktinsprutade dieselmotorer (1923) och runt tio år senare drog de i gång utvecklingen av turbodieseln, vilket resulterade i att serietillverkningen av turbomotorer kom igång redan 1951. Lejonet som pryder såväl grillen som ratten infördes tjugo år senare.

Med allt detta som bakgrund kan man lugnt säga att det är få om en ens någon som slår MAN på fingrarna när det gäller dieselmotorer. Innan vi lämnar det historiska bakom oss, och tittar till själva husbilen, bör det även tilläggas att Volkswagen AG förvärvade aktiemajoriteten i MAN 2011.

Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation
Ljus och bekväm sittgrupp där Isofix-säte ingår.
Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation
Smal och hög kyl, utfällbar skärbräda och kryddhylla är detaljer vi gillar.

640 MEG byggs på MAN:s flatramschassi, vilket gör modellen till den lägsta i Knaus digra sortimentportfölj.

Att den framhjulsdrivna husbilen dessutom har 177 friska kusar under huven, en åttastegad automatlåda och tvåkanals luftfjädring på bakaxeln understryker det faktum att den här husbilen är något utöver det vanliga.

Jodå, komponenter som backkamera, multifunktionsratt, digitalradio, navigationssystem (8-tums TFT-pekskärm), trötthetsvarnare, fartbegränsare, nödbroms-assistans, multikollisionsbroms, vattenfiltersystem, Isofix-säte och den revolutionära akterkonstruktionen FoldXpand finns givetvis också, precis som Hill Holder, ESP, startspärr samt stopp/start-system.

Serien som sådan står allmänt för: kompakt och smidig på utsidan och storslagen på insidan. Dess smala, smäckra kaross gör det enkelt att ta sig fram där det annars kan bli lite trångt kring backspeglarna med en normalbred husbil.

Givetvis handlar det om ett givande och ett tagande eftersom man samtidigt får vara utan några centimeter på insidan. Nu är som bekant denna modell ämnad för endast två personer och då spelar det kanske inte så stor roll.

Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation
Svängbar handfatsvägg förvandlar på en sekund toaletten till en dusch.

Estetiskt sett är själva inredningen ljus med en stor portion modern touch. Höga singelbäddar, garageförråd (250 kg maxlast), vridbar duschvägg och en osedvanligt bekväm soffa är andra lösningar vi hittar här och som många husbilscampare dessutom prioriterar högt.

Hela åtta laddningsuttag noterar vi, två av dem är för USB. Tre takfönster plus sky roof bidrar i sin tur till att interiören känns både öppen och luftigt, trots fordonets ringa yta. 

Det bör även understrykas att det går att uppgradera husbilen med Aldes vattenburna värmesystem inkluderat booster. Det kostar 28 000 kronor och ökar vikten med 25 kg. Kommande vår finns den också att få med nedfällbar taksäng.

Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation
Rulla till toppen