Redan när CaraCore lanserades för några år sedan kändes det som att tillhörigheten mer liknade segmentet mellanklass än att husbilen räknades in bland de som skulle attrahera förstagångsköparna. Och lita på en sak – bra har dessutom blivit ännu bättre – på bara ett par år.
Vad som är unikt med den här husbilen är att den har byggts med tekniken superlight. Kort förklarat handlar det om lättviktskonstruktioner av en mängd olika komponenter. Det bör betonas att det är just nu bara CaraCore 700 MEG och alkoven CaraHome 650 DG som har maximerad vikt-besparing inom Weinsbergs husbilsflotta.
I ärlighetens namn blir jag faktiskt en smula överraskad över hur fort utvecklingen har gått och det gäller många varumärken i allmänhet, och tyska Weinsberg i synnerhet. Från att ett tag ha varit ”de där billiga husbilarna och husvagnarna med orange strajpning” har de klättrat en mängd pinnhål på skalan inom både formspråk och kvalitetsfunktioner.
I just denna modell är den sobra färgsättningen (brunt och grått) så tilltalande att den bör passa i stort sett alla målgrupper. Lägg till rundade möbelmoduler (tänker närmast på överskåpet vid sittgruppen) som oftast bara ”dyrare” varumärken stolt kan visa upp. Kylskåpet är så snyggt integrerat i möblemanget att man knappt ser att det ens finns där.
Tv:n å sin sida är dold i ett skåp bakom den bältade soffan, och på tal om sitt-platser noterar jag ett femte säte bakom passagerarstolen.
Det bör i och för sig lyftas fram att detta är ett tillval där man så att säga färdas baklänges. Toalett och dusch har separata platser. Det sistnämnda utrymmet kan även användas som ”torkskåp” för eventuellt våta ytterplagg. Allt detta leder onekligen till ordet genomtänkt.
Dessutom finns det dubbla, fasta sängplatser. Dels de populära höga singelbäddarna, vars lösning leder till ett packvänligt garage, men även en taksäng med väl tilltaget mått.
Om vi backar tillbaka till ovan nämnda stuvutrymme är det stora garagedörrar på båda sidor av fordonet. På insidan av detsamma finner vi såväl belysning som lastsurrningsöglor. Mer inom den exteriöra ronden som är värt att veta: hagelbeständigt GFK-tak är på plats, likaså aluminiumfälgar (tillval) och en front med LFI-teknologi (Long Fiber Injection).
Även vattenfiltersystemet ”bluuwater”, Easy-Travel-Box (som inkluderar vattenpåfyllning, kran för färsk- och avloppsvatten samt 230V med Euro externanslutning kan vi addera till utrustningen. Jodå, förtältslampan har rörelsedetektor.
Om vi slänger ett getöga på faktarutan noterar vi att en mängd tillval har applicerats. Dessa svingar också upp prisbilden till närmare ett sjusiffrigt belopp. Mest iögonfallande bland extrautrustningen är naturligtvis värmepaketet från Alde (28 000 kronor bara där) som understryker det vi tidigare tog upp – är det verkligen en instegshusbil?
Finns det några nackdelar? Beroende på vad man tycker om och vilken typ av fordon man är ute efter blir svaret – ja, det finns alltid några detaljer att peka på. Som exempelvis nivåskillnad mellan hytt/sittgrupp och övrig bodel. Eller att köksavdelningen saknar fläkt och att den samtidigt kan anses vara i minsta laget (av en sann husmor).
Vi campingentusiaster kommer alltid att ha olika uppfattningar om saker och ting. Ingenting är egentligen fel – bara en fråga om tycke och smak.
Är det så att man anser att 700 MEG är en smula för stor finns det två mindre syskon i sortimentet också: 650 MEG (med toa/dusch i samma utrymme och köket på motsatta sidan jämfört med testad modell) och 650 MF som är utrustad med fransk sänglösning. Dessa båda är endast 699 centimeter långa.