Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Det finns en mängd olika faktorer som talar för Adria. Husvagnsflottan är diger och den täcker allt från instegs-vagnarna Altea till åretrunt-anpassade Alpina. Andrahandsvärdet står dessutom högt i kurs den dag man önskar byta eller sälja sitt kära fordon.
Återförsäljarnätet är brett, vilket i sin tur bidrar till en förstklassig eftermarknadsservice och reservdelshållning. Dessutom är det slovenska varumärket flerfaldigt prisbelönta inom kriterier som kundnöjdhet, kvalitet, design och innovation.
Innan vi kliver in i testobjektet Alpina 583 LP tar vi en titt exteriört samt läser på bland konstruktionerna som man inte kan se med blotta ögat.
Välrenommerade AL-KO står för chassit och vi noterar även extra kraftiga stödben. På fabriken monterar man det allra senaste inom värmeisoleringsmaterial till sitt eget Thermo-build-system, vilket i klarspråk innebär inga kallraspunkter samt optimerade värme- och luftflöden. Det sistnämnda går även under benämningen Air Flow System där kondensbildningen har minimerats.
Själva karosskonstruktionen är naturligtvis en hel vetenskap att förklara. Vi nöjer oss med att byggnationen lyder under benämningen Comprex som kombinerar träets vridstyrka, polyuretanens hållbarhet samt polyesterns fuktstoppningsegenskaper.
Givetvis testas alla Adrias husvagnar i en klimatkammare innan de levereras till återförsäljarledet. Råder det ett tufft "klimat" i kammaren? Ja, det kan man lugnt säga. Vagnarna utsätts nämligen för minus 40 grader till plus 60 samt för en luftfuktighet från 45 till 80 procent (mellan 30 och 60 plusgrader) innan de får stämplat och klart att de är godkända. Nog om detta.
Som Husvagn & Camping tidigare har skrivit är det serien Alpina som tillverkaren har lagt mest krut på till 2022. Det handlar i mångt och mycket om helt nya vagnar! Exteriört har de nu fått vindavvisare samtidigt som gasolkofferten har breddats för att förenkla i- och urlyftning av flaskorna.
Nytt på utsidan är även LED-belysningen på bakstammen, de frostade aluminiumdekalerna samt att frontfönstret har linjerats med panoramafönstret.
Interiört har vagnarna fått en mjukare framtoning via rundare ramar runt alla takfönster. De konkava överskåpen är inget nytt för i år, men även dessa bidrar till den minst sagt behagliga interiörens moderna designspråk. Nackstöden har gjorts justerbara och i köket gäller aluminiumprofil med portabla förvaringsdetaljer. Flyttbar är även en laddbar lampa. Till sist har ledningsröret i handfatet blivit grövre samt att golvet i duschen har höjts för bättre avrinning.
Den specifika modellen 583 LP har en främre planlösningskonstruktion som man inte hittar överallt på husvagnsmarkanden. U-sittgrupp är i och för sig knappast någon nyhet, men den är placerad på längden och inte på tvären, vilket är brukligt.
Dessutom påminner soffdelen närmast köket om en schäslong. Det finns helt enkelt inte annat att göra än att ge denna avdelning betyget: hemtrevligt, modernt och nytänkande.
I köket vill vi göra vågen, fast det är svårt när man ensam. Fläkt, mikro- och gasolugn, flyttbara detaljer och en ytterst fräsch finish gör det omöjligt att återkalla leendet.
Vi rundar av med ett annat stort plus i kanten. Då detta är en vagn som kan användas under alla fyra årstider gläds vi åt att toalettutrymmet även kan nyttjas som torkskåp för eventuellt blöta ytterplagg. Handfatet har å sin sida en egen plats intill fotänden på den franska bädden där vi hittar ett nydesignat spegelskåp.
Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.
Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.
Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!
Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.
Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.
Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.
En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.