Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

Modernt designspråk i nya Maxia. Notera den något udda formen på bordsskivan.

Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

Publicerad

Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

Till modellår 2022, mitt under en pågående pandemi, chockar mer eller mindre den ikoniska husvagns- och husbilstillverkaren Hobby sina potentiella kunder. Detta genom att stärka modellprogrammet ytterligare via en lansering av två helt nya husvagnsserier.

I utgåva 12/2021 satte Husvagn & Camping tänderna i en av dem – Beachy 420 – en husvagn som visade sig vara en udda fågel. Med öppen planlösning, en synnerligen egen interiör design och utan vare sig toalett (Porta Potti som tillval) eller värmesystem liknar den ingenting annat på den annars så konservativa husvagnsmarknaden.

Rak köksbänk, men inte mycket till arbetsyta då brännarna är utanpåliggande.

Helt klart är Beachy inspirerad av den heta trenden vanlife och att designavdelningen flirtar hej vilt med den nya generationen nytillkomna campare är tydligt. Då syftar vi inte enbart på det hemtrevliga, ungdomliga designspråket och de fiffiga lösningarna utan även på prisbilden.

Den billigaste modellen (360) kostar nämligen låga 159 000 kronor. Sedan är det bara att addera tiotusen riksdaler för 420 och ytterligare tiotusen för 450-vagnen. Som synes är de prisvänliga alla tre.

Med den andra nya serien, Maxia, är det andra bullar som gäller.

Om Beachy är enkel med stort E är Maxia framtagen för att vara Hobbys nya top-of-the-line tillika premium-segment – alltså en motpol till Beachy. Som vi skrev i ingressen handlar det om en duo – 495 UL och 660 WQM.

Vi har denna gång greppat den förstnämnda, lite längre fram i vår är det tänkt att vi även ska hänga den större modellen på kroken. 660 har nämligen en ytterst spännande interiör och planlösning som närapå för tankarna till en slovensk tillverkare och deras trio Astella.

På den svenska marknaden är det populärt med singelbäddar.

Att Hobby har valt just 495 UL som en av två Maxia är inte speciellt underligt. Den har en traditionell planlösning – en oerhört populär sådan med stor U-sittgrupp bak och singelbäddar fram.

På den svenska marknaden är det just denna typ av husvagn (inom serien De Luxe) som sålde allra bäst det gångna året med 62 enheter. Lägger vi dessutom till 495 UL som Excellent och Excellent Edition, ja då landar vi på 84 exemplar.

Själva formspråket i Maxia är enligt deras designavdelning Skandinavien-inspirerat med koppling till det danska begreppet "hygge" som står för att unna sig något gott, att njuta och må bra. 

Exteriört utmärker sig den minikulhamrade karossen, de svarta aluminiumfälgarna och den antracitgråa strajpningen. Interiört handlar det om en färgmässig kombination av vitt, mörkgrått och tämligen ljus träfaner. Rent estetisk är det synnerligen tilltalande, modernt och fräscht. Vi noterar en ny design på de mattvita överskåpen vars luckor stängs så mjukt, så mjukt.

Hög och smal kyl från Dometic. Estetiskt tilltalande hygienutrymme.

I köksavdelningen finns bänkbreda lådor, en smal, platsbesparande kyl samt utanpåliggande brännare. Det sistnämnda är synnerligen elegant, men är det verkligen praktiskt? Avdelningen för horisontellt nattbruk bjuder på sjuzons-kallskummadrasser, tre öppningsbara fönster och en mängd användarvänliga hyllfack vid bakväggen.

Naturligtvis har Maxia systemet "HobbyKomplett", vilket innebär att vagnen är fullutrustad direkt från fabriken. Sedan har man också applicerat användarvänliga komponenter som USB-laddningsuttag och brandvarnare för att nämna några ting.

Enligt prislistan kostar en "vanlig" De Luxe 495 UL 272 800 kronor. Växlar man upp till Excellent gäller 289 800 kronor. Edition landar i sin tur precis under 300-strecket.

Under kommande campingsäsong återstår det att se hur många som vill få ut det där lilla extra av den storsäljande planlösningen. Med andra ord – satsar sina slantar på en Maxia.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206