Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

En synnerligen cool husbil som inte liknar något annat på marknaden.

Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

Publicerad

Oplogat? Lägg i en lägre växel och kör! Så länge vägen är bred nog är det inga problem. Men det är klart att det finns en gräns även för Grand Canyon S CrossOver.

Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

Nya husbilsägare lär sig snabbt att anpassa sig efter underlaget. Framhjulsdrivna bilar är sämst, bakhjulsdrivna aningen bättre. Vill du vara säker på att ta dig fram krävs fyrhjulsdrift. Vi har testat Hymer Grand Canyon S CrossOver – en liten husbil för stora äventyr.

Den här husbilen är så olik det mesta som finns på marknaden att den garanterat inte passar alla. Men den är perfekt för den som kör i alla väglag, året runt, på jakt efter de bästa platserna för surfing, bergsklättring, off-pist-skidåkning eller spännande vandringar.

Redan första milen efter att vi hämtat bilen hos Hymer Center i Örebro får den visa vad den kan. Temperaturen ligger på minussidan och dagen innan föll det ungefär 15 centimeter nysnö. Väglaget kräver både omdöme, bra däck och fina vägegenskaper.

Grand Canyon S CrossOver har inkopplingsbar fyrhjulsdrift, vilket inte är så vanligt. Fördelarna visar sig redan i de första backarna, när vi lämnat Närkeslätten bakom oss.

Köket, det enda i testbilen som är gasoldrivet, har förhållandevis bra stuvutrymmen.

Mercedes har tagit tekniken till en ny nivå. Tillsammans med en niostegad automatlåda fungerar allt imponerande friktionsfritt. Vi har packat med oss skidor och ombyte för en dagsutflykt till skidmetropolen, Kilsbergen. En bra plats för att testa bilens äventyrspotential.

Backarna upp mot skidanläggningen är osandade med hårt packad snö. Det är riktigt halt! Terrängdäcken är grova och utan dubbar. Med drivkraften jämnt fördelad på alla fyra hjulen behåller de greppet ändå.

Mercedes värmesystem harmonierar fint med den dieseldrivna Trumapannan med elpatron. Lågt placerade värmeventiler har kompletterats med utblås vid sängen. Det går dessutom att välja till uppvärmning och isolertyg till taktältet. Med ett utvändigt vintertäcke över framrutorna bör det inte vara några problem att vintercampa i detta fordon.

I samvarodelen kan man sitta fyra personer. På några sekunder viker man undan bordet och ökar säkerheten under färd. Kontrollpanelen för all teknik är placerad i taket mellan framstolarna.

Detta är utan tvekan ett fordon för äventyr och, inte minst, för äventyrare, men om du stuvar in skidor, cyklar, kajaker och klättringsprylar blir det både trångt och överlastat. Ta en sak och ett äventyr i taget!

För den som verkligen drömmer om en husbil som klarar kittlande utmaningar är det svårt att tänka sig något bättre. Har man bestigit höga berg och sovit veckor i fjälltält känns det nästan som om Grand Canyon S CrossOver bjuder på lyxkomfort. 

Här är många detaljer som imponerar. Bilen är tyst och välbyggd. Inget skrammel och alla utrymmen tas till vara. Det finns tillräckligt med skåp för förvaring. I och för sig saknas en hänggarderob, men dunjackor och andra skrymmande plagg ryms i duschen.

Under sängen hittar vi bland annat bodelsbatterierna och omvandlaren.

Hygienavdelningen är smart utnyttjad. Handfatet är uppfällbart och det går att få rum med allt som behöver förvaras här inne.

I testbilen är det bara spisen som går på gas, och den drivs av en femkilos tub. En extra arbetsskiva gör det lättare att laga mat i köket, men ingen förväntar sig gott om plats för matlagning i en plåtis. Till skillnad från de flesta konventionella husbilar har Hymer ett nerfällbart bord framför passagerarstolarna. En både snygg och säker lösning.

Efter några timmar i skidspåren i Kilsbergen är det faktiskt lite sorgligt att skiljas från Grand Canyon S CrossOver – en husbil med oändligt många möjligheter.

Med sängbotten uppvikt kan man ha skrymmande packning längst bak.

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206