Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

En synnerligen cool husbil som inte liknar något annat på marknaden.

Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

Publicerad

Oplogat? Lägg i en lägre växel och kör! Så länge vägen är bred nog är det inga problem. Men det är klart att det finns en gräns även för Grand Canyon S CrossOver.

Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

Nya husbilsägare lär sig snabbt att anpassa sig efter underlaget. Framhjulsdrivna bilar är sämst, bakhjulsdrivna aningen bättre. Vill du vara säker på att ta dig fram krävs fyrhjulsdrift. Vi har testat Hymer Grand Canyon S CrossOver – en liten husbil för stora äventyr.

Den här husbilen är så olik det mesta som finns på marknaden att den garanterat inte passar alla. Men den är perfekt för den som kör i alla väglag, året runt, på jakt efter de bästa platserna för surfing, bergsklättring, off-pist-skidåkning eller spännande vandringar.

Redan första milen efter att vi hämtat bilen hos Hymer Center i Örebro får den visa vad den kan. Temperaturen ligger på minussidan och dagen innan föll det ungefär 15 centimeter nysnö. Väglaget kräver både omdöme, bra däck och fina vägegenskaper.

Grand Canyon S CrossOver har inkopplingsbar fyrhjulsdrift, vilket inte är så vanligt. Fördelarna visar sig redan i de första backarna, när vi lämnat Närkeslätten bakom oss.

Köket, det enda i testbilen som är gasoldrivet, har förhållandevis bra stuvutrymmen.

Mercedes har tagit tekniken till en ny nivå. Tillsammans med en niostegad automatlåda fungerar allt imponerande friktionsfritt. Vi har packat med oss skidor och ombyte för en dagsutflykt till skidmetropolen, Kilsbergen. En bra plats för att testa bilens äventyrspotential.

Backarna upp mot skidanläggningen är osandade med hårt packad snö. Det är riktigt halt! Terrängdäcken är grova och utan dubbar. Med drivkraften jämnt fördelad på alla fyra hjulen behåller de greppet ändå.

Mercedes värmesystem harmonierar fint med den dieseldrivna Trumapannan med elpatron. Lågt placerade värmeventiler har kompletterats med utblås vid sängen. Det går dessutom att välja till uppvärmning och isolertyg till taktältet. Med ett utvändigt vintertäcke över framrutorna bör det inte vara några problem att vintercampa i detta fordon.

I samvarodelen kan man sitta fyra personer. På några sekunder viker man undan bordet och ökar säkerheten under färd. Kontrollpanelen för all teknik är placerad i taket mellan framstolarna.

Detta är utan tvekan ett fordon för äventyr och, inte minst, för äventyrare, men om du stuvar in skidor, cyklar, kajaker och klättringsprylar blir det både trångt och överlastat. Ta en sak och ett äventyr i taget!

För den som verkligen drömmer om en husbil som klarar kittlande utmaningar är det svårt att tänka sig något bättre. Har man bestigit höga berg och sovit veckor i fjälltält känns det nästan som om Grand Canyon S CrossOver bjuder på lyxkomfort. 

Här är många detaljer som imponerar. Bilen är tyst och välbyggd. Inget skrammel och alla utrymmen tas till vara. Det finns tillräckligt med skåp för förvaring. I och för sig saknas en hänggarderob, men dunjackor och andra skrymmande plagg ryms i duschen.

Under sängen hittar vi bland annat bodelsbatterierna och omvandlaren.

Hygienavdelningen är smart utnyttjad. Handfatet är uppfällbart och det går att få rum med allt som behöver förvaras här inne.

I testbilen är det bara spisen som går på gas, och den drivs av en femkilos tub. En extra arbetsskiva gör det lättare att laga mat i köket, men ingen förväntar sig gott om plats för matlagning i en plåtis. Till skillnad från de flesta konventionella husbilar har Hymer ett nerfällbart bord framför passagerarstolarna. En både snygg och säker lösning.

Efter några timmar i skidspåren i Kilsbergen är det faktiskt lite sorgligt att skiljas från Grand Canyon S CrossOver – en husbil med oändligt många möjligheter.

Med sängbotten uppvikt kan man ha skrymmande packning längst bak.

 • Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-20 06:29

 • Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-14 07:04

 • Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-08 06:19

 • Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-03 07:21

 • Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-13 07:03

 • Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-10 07:13

 • Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-03 06:45

 • Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-01 06:36

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206