Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

En synnerligen cool husbil som inte liknar något annat på marknaden.

Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

Publicerad

Oplogat? Lägg i en lägre växel och kör! Så länge vägen är bred nog är det inga problem. Men det är klart att det finns en gräns även för Grand Canyon S CrossOver.

Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

Nya husbilsägare lär sig snabbt att anpassa sig efter underlaget. Framhjulsdrivna bilar är sämst, bakhjulsdrivna aningen bättre. Vill du vara säker på att ta dig fram krävs fyrhjulsdrift. Vi har testat Hymer Grand Canyon S CrossOver – en liten husbil för stora äventyr.

Den här husbilen är så olik det mesta som finns på marknaden att den garanterat inte passar alla. Men den är perfekt för den som kör i alla väglag, året runt, på jakt efter de bästa platserna för surfing, bergsklättring, off-pist-skidåkning eller spännande vandringar.

Redan första milen efter att vi hämtat bilen hos Hymer Center i Örebro får den visa vad den kan. Temperaturen ligger på minussidan och dagen innan föll det ungefär 15 centimeter nysnö. Väglaget kräver både omdöme, bra däck och fina vägegenskaper.

Grand Canyon S CrossOver har inkopplingsbar fyrhjulsdrift, vilket inte är så vanligt. Fördelarna visar sig redan i de första backarna, när vi lämnat Närkeslätten bakom oss.

Köket, det enda i testbilen som är gasoldrivet, har förhållandevis bra stuvutrymmen.

Mercedes har tagit tekniken till en ny nivå. Tillsammans med en niostegad automatlåda fungerar allt imponerande friktionsfritt. Vi har packat med oss skidor och ombyte för en dagsutflykt till skidmetropolen, Kilsbergen. En bra plats för att testa bilens äventyrspotential.

Backarna upp mot skidanläggningen är osandade med hårt packad snö. Det är riktigt halt! Terrängdäcken är grova och utan dubbar. Med drivkraften jämnt fördelad på alla fyra hjulen behåller de greppet ändå.

Mercedes värmesystem harmonierar fint med den dieseldrivna Trumapannan med elpatron. Lågt placerade värmeventiler har kompletterats med utblås vid sängen. Det går dessutom att välja till uppvärmning och isolertyg till taktältet. Med ett utvändigt vintertäcke över framrutorna bör det inte vara några problem att vintercampa i detta fordon.

I samvarodelen kan man sitta fyra personer. På några sekunder viker man undan bordet och ökar säkerheten under färd. Kontrollpanelen för all teknik är placerad i taket mellan framstolarna.

Detta är utan tvekan ett fordon för äventyr och, inte minst, för äventyrare, men om du stuvar in skidor, cyklar, kajaker och klättringsprylar blir det både trångt och överlastat. Ta en sak och ett äventyr i taget!

För den som verkligen drömmer om en husbil som klarar kittlande utmaningar är det svårt att tänka sig något bättre. Har man bestigit höga berg och sovit veckor i fjälltält känns det nästan som om Grand Canyon S CrossOver bjuder på lyxkomfort. 

Här är många detaljer som imponerar. Bilen är tyst och välbyggd. Inget skrammel och alla utrymmen tas till vara. Det finns tillräckligt med skåp för förvaring. I och för sig saknas en hänggarderob, men dunjackor och andra skrymmande plagg ryms i duschen.

Under sängen hittar vi bland annat bodelsbatterierna och omvandlaren.

Hygienavdelningen är smart utnyttjad. Handfatet är uppfällbart och det går att få rum med allt som behöver förvaras här inne.

I testbilen är det bara spisen som går på gas, och den drivs av en femkilos tub. En extra arbetsskiva gör det lättare att laga mat i köket, men ingen förväntar sig gott om plats för matlagning i en plåtis. Till skillnad från de flesta konventionella husbilar har Hymer ett nerfällbart bord framför passagerarstolarna. En både snygg och säker lösning.

Efter några timmar i skidspåren i Kilsbergen är det faktiskt lite sorgligt att skiljas från Grand Canyon S CrossOver – en husbil med oändligt många möjligheter.

Med sängbotten uppvikt kan man ha skrymmande packning längst bak.

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206