Adria Altea 362 LH: Rätt i tiden

Publicerad: 2023-05-05   Uppdaterad: 2023-05-01

Lilla, futuristiska Action har länge varit en favorit hos husvagnsentusiasterna som sökt sig en bit utanför den konventionella säkerhetszonen. Nu finns samma typ av vagn – fast i vanligt utförande.

Altea 362 LH är egentligen inte någon ny modell hos Adria. Däremot har den inte funnits på den svenska marknaden förrän nu. Helt rätt i tiden skulle vi kunna säga med tanke på de skyhöga bränslekostnaderna, det växande intresset för eldrivna personbilar samt att endast B-körkortsbehörighet krävs för att dra den komprimerade minstingen.

Från utsidan ser Altea 362 LH ut som en vanlig, liten husvagn. På insidan är den i stort sett på pricken lik sina syskon Action 361 LH, 391 LH och Sport 391 LH (som vi testade i Husvagn & Camping 11/2022). Med andra ord ett ypperligt alternativ för kategorin som vill ha en liten och behändig vagn med de allra flesta bekvämligheterna utan att sticka ut på samma sätt som Actionmodellerna gör med sin särpräglade karossform.

Adria Altea kitchen
Köket i direkt anslutning till entrén.

Någon fast säng finns inte, och det är inte underligt med tanke på dess ringa storlek (378 centimeter invändig längd). Nej, det blir till att bädda i sittgruppen vilket sker i ett nafs. Antingen sover ni var för sig i var sin soffa eller så nyttjar ni möjligheten att konvertera sittgruppen till en närapå vagnsbred säng. Ni väljer.   

362 LH bjuder på en mängd fyndiga lösningar. Exempelvis ett upp- och nedfällbart handfat – en platsbesparande detalj i hygienutrymmet. I samma avdelning finns både öppningsbart fönster och takventil samt duschstång som gör det möjligt att använda området som torkrum. Husvagn & Camping gillar även de tre vridbara facken som är placerade intill vattenblandaren i köksavdelningen.

Adria Altea 362 förvaring
Förvaringsutrymme i hallmöbeln.
Adria Altea 362 toa
Behändigt hygienutrymme med duschmöjlighet.

Smart komponent som sväljer kryddor och andra småsaker. Vidare bör det understrykas att innerväggarna är tygbeklädda. Något som bidrar till en mjukare och varmare känsla. Det finns även tre tygfickor att tillgå. Garderob direkt innanför entrén tycker vi också om liksom de goda förvaringsmöjligheterna i köket, framför allt med tanke på hur liten vagnen är. 

Stort kylskåp som inkluderar utdragbar förvaring för skrymmande PET-flaskor (här skiljer sig Altea från Action som har liten kyl) samt stoppskydd i överskåpen är andra bra saker som förenklar campinglivet. Även ljusinsläppet är bättre än bra. Karossen är nämligen konstruerad med två sido-fönster, stort frontfönster och ett gigantiskt panoramafönster som mellan tummen och pekfingret utgör cirka en tredjedel av fordonstaket.

Adria Altea 362 köksdetalj
Smart förvaring i köksavdelningen.
Adria Altea 362 stora kylen
Det stora kylskåpet är placerat mellan sittgrupp och toalett.

Alla dessa går dessutom att öppna. Komforten i de raka soffdelarna är helt okej. Att få plats med sex sittande är naturligtvis riktigt bra. Här löper läsbelysningen på skena. Vi hittar en kvartett 230-uttag samt en laddningsstation för USB (med dubbla portar). För övrigt bör det tilläggas att det är serien Altea som Adria har lagt mest krut på inför modellår 2023. Många ting har utvecklats och en hel del är dessutom helt nya.

Vad noterar vi då från utsidan? Jo, fräcka aluminiumfälgar (ingår i ett pluspaket från tillvalslistan), delbar stalldörr, glasfiberarmerad kaross, sidokjolar och frontparti av ABS-plast, lastlucka på båda sidorna (72 x 27 centimeter) samt stödbensskruvar som sitter hyfsat lättillgängliga. Hur blir slutklämmen?

Det är en liten, behändig och genomtänkt modell för två resenärer som bör tilltala de som är något för konservativa för att ha en Action. Vi känner i alla fall doften av succé och ser fulltecknade orderblock framför oss!

Adria Altea 362 LH faktaruta
Rulla till toppen