Tabbert Pep Pantiga 390 WD: Synnerligen smart

Publicerad: 2023-05-23   Uppdaterad: 2023-05-19

Till modellår 2023 lanserar Tabbert en trio små husvagnar som lystrar till namnet Pep Pantiga. Vi har tagit oss an den minsta modellen 390 WD som har en smart och samtidigt annorlunda sänglösning.

Minns ni det glada åttiotalet? Tiden då det fortfarande fanns tillgång till hyreslägenheter. I storstäder kunde det i många fall handla om små ettor på i runda tal 20 kvadratmeter inkluderat ett litet pentry. För att inte sängen skulle stjäla all golvyta var det många som investerade i ett platsbesparande sängskåp – och plötsligt var saken biff.

Samma innovativa lösning i avdelningen för nattbruk gäller i vårt testobjekt Tabbert Pep Pantiga 390 WD (se även samma konstruktion i LMC Style 400 F som Husvagn & Camping testade i nummer 6/2022). Ett enda knapptryck och lite drygt tio sekunder senare har ni en skön dubbelsäng till ert förfogande. Ibland är det enkla det mest geniala.

Tabbert Pep Pantiga 390 WD
Notera det stora fönstret. Ett likadant sitter på motsatta sidan.

I takt med att efterfrågan på små, lätta husvagnar ökar drastiskt kommer denna modell som en skänk från ovan. Intresset för elbilar skenar iväg och samtidigt tycks allt fler nöja sig med att bara ha B-körkortsbehörighet.

Första gången vi tog del av den här modellen var på Elmiamässan i Jönköping. Tack vare sin ringa storlek rönte den stort intresse, men många valde också att vända kvickt när de kikade in och bara såg en sittgrupp.

Rent krasst trodde man nog att ”bädda i soffan” var det enda sängalternativet. När Husvagn & Camping fällde ut sängen (och lät den vara nere i sängläge), ja då stannade minsann mässbesökarna kvar i vagnen.

Tabbert 390 hallen
Ytterligare en garderob (108 x 61 x 57 cm, höjd/djup/bredd) bredvid dörren till hygienutrymmet.

Hyllningarna lät inte vänta på sig och många sextiotalister kände säkerligen igen den platsbesparande sänganordningen från sina egna glansdagar som hormonstinna tjugoåringar.

Men vänta, vi är inte färdiga än. Ytterligare en nöt finns att knäcka. En ovanlig konstruktion som tog desto längre tid att förstå sig på – i varje fall för undertecknad. Frontkök i alla ära men varför är brännarna undangömda i en utdragbar låda?

Efter att ha öppnat och stängt flera gånger trillade äntligen polletten ned. Det visade sig att spishällen var löstagbar. Således kunde ”induktionsplattorna” lyftas ur och även användas utomhus. När vi väl hade listat ut hur anordningen fungerade tog det mindre än en minut att få till ett mobilt utomhuskök. Listigt!

Tabbert 390 kitchen
Här en kökslösning där induktionshällen sitter fast monterad i köksbänken.
Tabbert mobilt kök
Den mobila spislösningen.

Inte nog med det. För att sätta pricken över i:et har ingenjörerna dessutom skapat en atmosfär få har upplevt i någon annan vagn på marknaden. Det vi syftar på är de båda sidofönster som är ungefär dubbelt så stora (80 x 75 centimeter) som normala husvagnsfönster. Vilket ljusinsläpp, jösses! 

Vad finns då i övrigt? När vi fäller upp sängen finns det utrymme för sex sittande, vilket är imponerande i en så pass liten vagn. På var sin sida om sängen har garderober applicerats. Kylskåp, tv och förvaringsskåp håller till i anslutning till entrén som har en premiumdörr. 

Tabbert 390 bed
Ett knapptryck och tio sekunder senare – en dubbelsäng är på plats.

Källsorteringskärl finns i köksavdelningen. Hygienutrymmet är förhållandevis rymligt och inkluderar goda förvaringsmöjligheter. 

På dragbalken sitter en viktindikator och det får oss samtidigt att ställa frågan: Är inte 93 kilos lastvikt i ynkligaste laget? Tur att det går att skrämma upp totalvikten till 1 400, 1 500 eller 1 600 kg – fast då försvinner samtidigt poängen med att ha en lätt husvagn som i stort sett alla kan dra.

Tabbert 390 toalett
Gott om utrymme och hemtrevlig känsla på toaletten.
Tabbert 390 entre
Snofsigt insteg med upplyst TABBERT.

Om inte 390 WD faller er i smaken finns två syskonmodeller inom Pep Pantiga (550 E med singelsängar och barnkammarvagnen 550 K) att sikta in sig på.

Fast det bör understrykas att ingen av dem har sängskåp. Dessutom är de dryga en och en halv meter längre och betydligt tyngre än vårt charmiga testobjekt.

Rulla till toppen