Tabbert Senara 460 E: Husbilshusvagnen

Publicerad: 2024-01-26   Uppdaterad: 2024-01-24

Var det så att fingrarna halkade runt på tangentbordet när jag skrev rubriken? Nej, det var faktiskt en tanke som låg bakom den något kryptiska ordkombinationen. Nya Tabbert Senara 460 E är nämligen utrustad med höga långbäddar.

Redan 1953 byggde grundaren Alfred Tabbert sin första husvagn, och bara två år senare kom den första serietillverkade modellen. I modern tid är denna tyska tillverkare sammankopplad med ledord som tradition, krav och kvalitet. Med erfarenhet och bred kunskap bygger de vagnar som hör hemma i premiumsegmentet.

Det är allmänt känt att deras ingenjörer analyserar och väljer material, form och funktion med största möjliga omsorg. Kort sagt handlar det om hög, kompromisslös standard.

Ur deras digra katalog ska vi kika på en alldeles nytillkommen serie – Senara – som puttar ut Rossini ur sortimentet. En lyxig uppsättning som består av sex olika vagnar – alla utrustade med innovativa bekvämligheter.

Tabbert Senara fotovägg
Smakfullt med träribbor och fotovägg.

Allra mest spännande är 460 E som inte liknar något annat på marknaden. För vad sägs om höga långbäddar? Jo, ni läste rätt. Den populära husbilsplanlösningen – i en husvagn! Är det ens möjligt? Jodå, om någon tillverkare kan är det Tabbert. Det bör även nämnas att det här är Tabberts så kallade instegsserie vilket innebär förhållandevis human prissättning.

De beskriver själva sin nyhet som markant, lyxig och innovativ. Och vi håller med. 460 E har en personbilsliknande exteriör. Interiört? Ja, vad ska vi säga? Wow!

I hemlandet och i bältet runt både Mellan- och Sydeuropa säljer de som smör. I Sverige har de däremot haft ett fasligt sjå att göra sig gällande, vilket i sin tur har mynnat ut i bara ett fåtal sålda vagnar per säsong. Märkligt är bara förnamnet, ty många beskriver upplevelsen med deras vagnsflotta som lite av höjdpunkten med själva campandet.

Tabbert Senara sittgrupp
Trevlig färgsättning samt både plus och minus för sittgruppen.

Första synbara överraskningen är däremot inte de höga långbäddarna, utan en belyst fotovägg. Den fyller naturligtvis ingen användbar funktion. Samtidigt är den ett synnerligen charmigt inslag i en i övrigt vacker inredning där de ljusa träribborna diggas skarpt. Dessa är numera ett genomgående inslag i de olika varumärkena inom koncernen Knaus Tabbert Group GmbH.

Vi lämnar det estetiska och går över till det funktionella. Ett intelligent ljuskoncept, den smarta FoldXpand-konstruktionen, eleganta handtagslösa överskåpsluckor samt ventilerande skåp och förvaringslådor är prov på användarvänlighet i den högra skolan. Gillar även de höga ryggdynorna i sofforna. Däremot är vi inte lika förtjusta i sittdjupet som är i snålaste laget.

Köksavdelningen har två brännare, låsbara överskåp, djupt skafferi och utfällbar skärbräda. Vi noterar duschmöjlighet i avdelningen för det sanitära och där finns även torkmöjlighet då en duschstång har applicerats i taket. På tal om tak: två takluckor (Hebe-Kipp) 40 x 40 centimeter sitter i bodelen och de släpper in gott om ljus.

Golvplacerat kylskåp gäller i köket.
Lika snofsigt på toa, som i övrig bodel.

Hur var det nu med de höga långbäddarna? I ärlighetens namn känns det lite ovanligt att se denna planlösning i en husvagn. Bäddarna har 5-zoniga skummadrasser av komforttyp.

En breddningsfunktion är på plats och som brukligt vid den här typen av sängmiljö är det garderob under ena fotänden som gäller. Att behöva gå ned på knä för att komma åt nya, rena klädesplagg kan både ni och jag tycka si och så om.

Till sist: konkret innebär det samtidigt utvändiga lastluckor (80 x 80 cm) på båda sidorna av karossen – precis som på en fullstor husbil (en-nyckelsystem gäller för denna vagn).

Tabbert Senara faktaruta
Rulla till toppen