Hobby 660 WQM Nordic Edition: Hobbys heta nordiska

Publicerad: 2024-04-02   Uppdaterad: 2024-04-01

En vagn som inte är som alla andra. Dessutom i ett nyutvecklat åretruntutförande. Populära originalet Hobby Maxia 660 WQM har uppdaterats till att bli Nordic Edition.

Har vi inte skrivit om den här modellen tidigare? Det korrekta svaret är både ja och nej. I utgåva 6/2022 testade vi Maxia 660 WQM – fast inte som Nordic Edition.

Husvagn & Camping ansåg då: Har ni någon gång bott på ett modernt, femstjärnigt hotell kommer ni att känna samma välbehag när ni kliver in i denna vagn. Det är luftigt och fräscht samtidigt som allt, ja precis allt, har kryddats med en stor portion modern touch, för att inte säga futuristisk ådra.

Nu har således Hobby bättrat vagnen ytterligare. Kortfattat har den förvandlats till att bli vintersäkrad med alltifrån vattenburen central- och golvvärme (naturligtvis är det Alde som gäller) till uppvärmd spillvattentank, isolerade ledningar och en hel del annat som är användarvänligt (se faktarutan).

Modernt, ombonat och stilrent.

För att gå från idé till fullfjädrad produkt har fullskaliga tester genomförts i norra Sverige och resultatet gav klartecken på alla önskade punkter. Vagnarna och företagets utvecklingsavdelning trivdes med andra ord finfint i både snö och kyla. 

– Hobby Nordic Edition är ett utvecklingsprogram som har tagits fram av representanter från nordiska återförsäljare tillsammans med Hobbys tekniker och ingenjörer. Genom referensgruppen har vi människor som vet vad vintercampande kunder vill ha, och vintercamping har en stark tillväxt i Norden. Möjligheten att ha med ett eget boende till exempelvis skidbacken under vintern är självklart en stor fördel på många sätt, förklarar Håkan Jägmar på Hobby.

Modellen 660 WQM är först ut att få utrustningsnivån som ger den namnet Nordic Edition. Den lär dock inte bli ensam om detta. 

– Vår plan är att Nordic Edition-kollektionen ska utökas alltefter. Vid den här tiden nästa år ska vi alltså ha ytterligare modeller att presentera, meddelar Håkan Jägmar.

Garderob på var sin sida om den tvärställda dubbelsängen.

Det är synnerligen enkelt att tycka om den här vagnen. Att den är försedd med frontkök får givetvis många att jubla och inte bara matlagningsvirtuoser. Skillnaden mot när vi testade originalvagnen dryga året tillbaka är att en gasolugn med grillfunktion har installerats. Annars är det sig likt, eller nja, egentligen inte (om vi jämför med många andra vagnar som har frontkök).

Där det i vanliga fall brukar finnas antingen en instegsgarderob eller ett förvaringsskåp direkt till höger om entrédörren finns i stället ett kylskåp av kompressormodell. Och där kyl/frys brukar ha sin position (det vill säga rakt fram från entrén sett), finns diskhon i 660 WQM.

Och precis som Husvagn & Camping påpekade vid förra testet upplever vi det som att arbetsytan blir bättre, fast det är definitivt inte faktabaserat, utan bara en känsla. 

Även sittgruppen är av arten ”one of a kind”. Vad sägs om två långa soffdelar som utgör var sin schäslong (plus en lite svårsutten mittdel mellan dem)? När det gäller avkoppling, ja då är denna avdelning svårslagen.

Inte som alla andra frontkök (udda placering av kylskåp).
Hobby 660 WQM mäter exakt 655 cm på längden.

Däremot är det inte lika mysigt vid frukost, lunch eller middag. Det går nämligen inte att sitta mot varandra, i varje fall inte om ni vill ha ryggstöd. Nej, vi får helt enkelt hoppas på bra väder och utspisning i förtältet – vilket det kan vara si och så med under vinterhalvåret. 

Förr i tiden var det synnerligen sällsynt med en tvärställd dubbelsäng centralt placerad i husvagnen. Nu är det allt vanligare att vi ser den typen av planlösning – och en sak är säker – det är något som den svenska marknaden gillar skarpt. Sängens huvudände går att justera så att passagen vid fotänden blir tillräckligt bred för att inte skapa problem.

På tal om att gilla: det fordonsbreda hygienutrymmet allra längst bak är lätt att tycka om – ett betyg som avslutningsvis gäller som helhetsintryck för hela vagnen.

Vagnsbrett hygienutrymme är praktiskt och populärt. 
Rulla till toppen