Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

Publicerad: 2022-07-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!
Än så länge finns Maxia bara i två olika tappningar: 660 WQM och 495 UL.

I utgåva 4/2022 testade Husvagn & Camping Hobbys nya premiummodell Maxia 495 UL. Där och då utlovades att vi inom kort också skulle kika på dess systermodell 660 WQM, vilket vi nu gör.

Med handen på hjärtat kan det inte sägas annat än att den gamla, anrika husvagnstillverkaren verkligen har tagit ut svängarna med den tvåaxlade nykomlingen. Finns det över huvud taget något liknande inom husvagnsindustrin? Nja, det är tveksamt. I sådana fall skulle det vara Adrias trio Astella. 

Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!
Populärt med frontkök – notera samtidigt den ovanliga placeringen av kylskåp.

Vi tittar till husvagnen i samband med mässan hos Tumbo Husvagnar & Husbilar. ”Wow”, säger första besökaren som stoppar huvudet innanför entrén. ”Shit, pommes frites, det är som på ett lyxigt hotellrum”, säger nästa.

Fast glöm det där med slitna heltäckningsmattor, trista möbler och en tavla på väggen som på sin höjd lär ha kostat en tjuga eller två på närmaste loppmarknad. Har ni någon gång bott på ett modernt, femstjärnigt hotell kommer ni att känna samma välbehag när ni kliver in i denna vagn.

Det är luftigt och fräscht samtidigt som allt, ja precis allt, har kryddats med en stor portion modern touch, för att inte säga futuristisk ådra. Frågan är bara – är det verkligen användarvänligt i en husvagn? 

I föregående utgåva testade vår utsände Håkan Johansson fyrhjulsdrivna Hymer Grand Canyon S Crossover i den vintervackra skidmetropolen Kilsbergen. Han skrev i artikeln:

”Den här husbilen är så olik det mesta som finns på marknaden att den garanterat inte passar alla”.

Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!
Elegant hallmöbel som inkluderar en 40-tumsskärm.

Om vi byter ut husbil mot husvagn, stämmer hans beskrivning till punkt och pricka in även på vårt testobjekt, Hobby Maxia 660 WQM. Och det märktes klart och tydligt på de mer konservativa besökarna som tittade till vagnen.

Då hördes inga lovord längre, utan oftast bara ett ”nej, det här är ingenting för oss”, och sedan vände de på klacken och gick lika fort som de kommit. Men så är det med det mesta – det som passar herr och fru Persson, behöver samtidigt inte attrahera familjen Svensson.

Vi kikar på några detaljer där ingenjörerna har tänkt utanför boxen och synnerligen annorlunda. Många jublar säkerligen över att få höra att den här husvagnen är försedd med ett frontkök, men inte ens där är det sig likt.

I vanliga fall brukar det finnas antingen en instegsgarderob eller ett förvaringsskåp i direkt anslutning till entrédörren (till höger om den). Där har Hobby istället applicerat ett kylskåp av kompressormodell. Där kyl/frys brukar ha sin position i ”vanliga” frontkök (det vill säga rakt fram från entrén sett), ja där finns diskhon i 660 WQM.

Personligen upplever jag det som att arbetsytan blir bättre, fast det är definitivt inte faktabaserat, utan bara en känsla. 

Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!
Somna framför tv:n? Många kommer nog att hamna i halvliggande ställning, eller vad tror ni?

Om köksavdelningen är en smula annorlunda är sittgruppen mer än så och av arten one-of-a-kind. Här gäller nämligen två långa soffdelar som utgör var sin schäslong (plus en svårsutten mittdel mellan dem). Fram på kvällskvisten är det säkerligen skönt att avspänt halvligga och låta ögonen vila på 40-tumsskärmen.

Men hur gör man när det vankas utspisning och herr och fru önskar sitta mitt emot sin partner? Då finns inget ryggstöd. Eller är det enbart tänkt att frukost, lunch och middag ska serveras och förtäras i förtältet? Hm, här blir vi något konfunderade och undrar hur de har tänkt.

Vi kilar vidare till nästa avdelning. En gång i tiden var det synnerligen sällsynt med en tvärställd dubbelsäng centralt placerad i husvagnen. Nu är det allt vanligare att vi påträffar den typen av planlösning – så även här.

Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!
Vagnsbrett hygienutrymme gör vi tummen upp för.

Sängens huvudände går dock att justera så att passagen vid fotänden blir tillräckligt bred för att inte skapa problem. Rent estetiskt tycker i alla fall jag att träribborna – på båda sidorna om sängen – ger en bastuliknande feeling, på ett positivt sätt.

Avslutningsvis – det enda i vagnen som som ”vanligt” är det fordonsbreda hygienutrymmet allra längst bak. Fast i ärlighetens namn bör det nämnas att där är det också elegantare än vanligt.

Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!
Rulla till toppen