Ta för vana att ge husvagnen en rundsmörjning, åtminstone en gång om året.

Gör det själv: Rundsmörjning

Publicerad: 2018-12-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Även nyare vagnar behöver en rundsmörjning. Varför inte passa på att gå ett varv med fettsprutan innan vintersäsongen kommer?

Förr fanns det en fettspruta i varje bilägares verktygslåda. Gamla bilar skulle rundsmörjas med några hundra mils mellanrum. Intervallerna ökade och försvann nästan helt på 1970-talet då permanentsmorning gjorde sitt intåg.

Husvagnar har inte utvecklats lika mycket på det området och även nyare vagnar behöver rundsmörjas, främst då påskjutsbromsen. Den kan närmast liknas vid en extra bromspedal som sköter bromsarna på vagnen. Därför är det självklart att kolven ska glida lätt i cylindern.

Gör det själv: Rundsmörjning
En del vagnar kan ha smörjnipplar på bakaxeln. Om de finns är de i allmänhet lätta att hitta och ska givetvis smörjas.

Men hur gör man när den smörjs?

Jo, ladda fettsprutan med en vanlig smörjfettspatron. Pumpa ett par tag med handtaget för att fylla slangen på sprutan. Därefter är det bara att trycka fast slangen på smörjnippeln – den är kulformad och låser fast sig själv i ett handgrepp. Pumpa ytterligare ett par tag med handtaget och lossa slangen med ett fast grepp. Om det finns två nipplar ska båda smörjas.

Vissa vagnar har även nipplar på själva bakaxeln. Kryp in och kontrollera om du är osäker – hittar du nipplar ska de smörjas också.

Gör det själv: Rundsmörjning
Krypande smörjmedel ger mindre kladd och längre verkningstid på exempelvis stödben. Alla rörliga delar, exempelvis dörrgångjärn, mår bra av lite underhåll.

Stödbenen mår också bra av att smörjas. En del trycker ut fett längs den gängade stången, men här rekommenderar jag istället att spraya på krypande smörjmedel – mindre kladd och längre verkningstid. Spraya inte bara på stången utan på alla lederna.

När du ändå är igång, passa på att smörja alla gångjärn, exempelvis till dörrar och fönster. Vanlig rostlösningsolja fungerar lika bra som ett par droppar smörjolja. Fettspruta, fettpatroner och smörjolja har du säkert redan, om inte kostar de bara några hundringar tillsammans.