
– Om vi börjar med däcken så rullar husvagnsdäck inte lika mycket som på en person- eller husbil. I gengälld utsätts de ofta för mycket solljus. Skydda därför däcken mot solljus då gummi är en färskvara. Se även till att ha rätt lufttryck. Hellre för mycket än för lite luft, då plattare däck enklare leder till sprickbildning. Vid däckbyte, låt inte snålhet bedra vishet. Satsa hellre på kvalitetsdäck då de troligtvis ska sitta några år, förklarar Morgan Iscasson.
Därefter går vi vidare till nästa punkt – belysning. Statistiskt är det belysning (främst position- och bromsljus) och bromsar (13 procent vardera) som är det vanligaste felet på husvagnar.
– Kontrollera belysningen runt hela husvagnen och glöm inte dem vid registreringsskylten. Har man en gammal husvagn, kika så att glaset inte har förlorat all sin färg då fel färg innebär en tvåa. Kontrollera även att kondens inte har bildats innanför glaset på grund av en spricka. Det sistnämnda kan lagas via transparant silikon, avslöjar Morgan Iscasson.

Kopplingen mellan dragbil och husvagn kan också vara bra att kontrollera.
– Smörj så att det inte kärvar, men var noga med att bara smörja låsmekanismen och inte kulan och beläggen om man har en friktionskoppling. I övrigt bör man tänka på att i möjligaste mån även smörja rörliga delar som exempelvis stödbenen och veven till hjulet på dragstången. Dra även i parkeringsbromsen (när husvagnen står still) och kontrollera att den inte går att dra maximalt bakåt. Lossa gärna hjulbultarna också – och dra dit dem igen. Alla skiftar inte till vinterhjul på husvagnen, och låter man hjulbultarna
sitta år efter år kan det bli tufft att få dem att lossna. Smörj även där, säger Morgan Iscasson.
Sista detaljen som vår expert önskar att alla husvagnsresenärer håller ett vaket öga på är konpackningen till gasolen.
– Byt den gärna varje år, och utför helst en årlig gasolkontroll på samma gång, avslutar Morgan Isacsson.
