Bra att ha – i nödfall

Publicerad: 2019-08-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Varför nöja sig med enbart en varningstriangel? Vi tipsar om prylarna du borde ha med dig på campingresan.

Bra att ha – i nödfall
örbandskudde, nödhammare, ficklampa, ett par handskar och våtservetter bör finnas i utrustningen. Brandsläckare borde vara ett måste och reservdunk kan komma väl till pass. Med silvertejp och buntband fixar du nödlagningar.

Varningstriangel är i princip det enda i säkerhetsväg som du måste ha med dig enligt lag, åtminstone i Sverige. Flera länder i Europa kräver att du har med en första förbandsförpackning och reflexväst också. Ett första hjälpen-kit bör finnas i varje klok bilists standardutrustning och inventera det vid varje vår- och höststädning och byt ut dåliga eller utgångna produkter. 

Dagens bilar går knappast att få fart på själv om du får stopp längs vägen. Därför kan en bogserlina vara till god hjälp, och kan du inte bli bogserad till verkstad kanske du i alla fall kan flytta dig ur vägen.

Moderna bilar är även känsliga för spänningsfall och i stort sett omöjliga att starta om batteriet är lite slitet. Räddaren i nöden heter i det här fallet startkablar.

Punktering är kanske inte så vanligt, men byter du hjul är det på sin plats med en reflexväst, och en kraftig ficklampa. Inte helt nödvändigt, men ändå skönt att ha vid en punktering är ett par handskar och en knippe våtservetter.

Vad du däremot bör ha i din bil, och det en i varje dörrficka, är en nödhammare. Med den blir det plötsligt möjligt att slå sönder ett fönster om olyckan är framme. Många nödhammare har också en finess i form av en kniv att skära av bilbälten med.

Brandsläckare bör finnas i varje husvagn och husbil och ta gärna till i storlek. Finns det mer? Ja, listan kan göras riktig lång men har du med ovanstående produkter är du ganska väl förberedd. Lägger du till en rulle silvertejp och några buntband har du även basingredienserna till många nödlagningar.

Bra att ha – i nödfall
Bogserlina och startkablar kan vara räddare i nöden.
Rulla till toppen