Gör det själv: Bättre ljus med LED

Publicerad: 2020-09-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Ljuset i din gamla husbil kan bli mycket bättre med LED-lampor, omkring 20 procent ökat ljusflöde. Det är för tillfället inte lagligt men ett nytt reglemente är på gång.

Allt fler nya husbilar har LED-belysning i strålkastarna vilket ger bättre ljus och därmed säkrare körning. 

Tekniken har tagit stora steg framåt och idag är eftermarknadslampor billigare än för några år sedan med  en ljusbild som är lika bra som den standard-monterade LED-lampor ger.

Hur mycket bättre blir då ljuset om du eftermonterar LED-lampor i en äldre husbil istället för traditionella glödtrådslampor?

Gör det själv: Bättre ljus med LED
VÄNSTER: Ljusbilden är helt jämförbar med både traditionella glödtrådslampor och nya LED-lampor. Tidigare fanns problem både med form och med mörka skuggor i nederkant.
HÖGER: En vanlig glödtrådslampa ger med denna mätare och på detta avstånd 2 720 lux medan en LED-lampa ger 3 270 lux, hela 20,2 procent mer.
Gör det själv: Bättre ljus med LED
Färgtemperaturen hos en glödtrådslampa ligger på cirka 3 200 kelvin medan en LED-lampa ligger på 6 500 kelvin.

Utan att göra anspråk på att det skulle vara vetenskapligt genomförde vi ett enkelt test med hjälp av en ljusmätare till en kamera. Förbättringen av ljusflödet blev hela 20,2 procent enligt mätaren, men vid en testrunda upplevdes ökningen som ännu större.

Kanske berodde det även på att ljuset var vitare, med en färgtemperatur på 6 500 kelvin mot cirka 3 200 kelvin i en vanlig H4.

Nu är det inte lagligt att eftermontera LED-lampor, men det kanske kommer att bli det inom en inte alltför avlägsen framtid. Det finns ett nytt  EU-reglemente som föreslår att det ska bli tillåtet att montera ersättningslampor av xenon LED-typ i strålkastare som idag bara är typgodkända för halogenlampor.

Fakta om LED


+
Bättre (uppmätt) ljusflöde 

+ Imponerande (upplevt) ljusflöde

+ Enkelt att montera

+ Ingen ombyggnad av elsystem krävs

+ Låg strömförbrukning

+ Lång livslängd

– E-godkännande saknas, det vill säga lamporna är inte lagliga för gatbruk

– Dyra – räkna med 1 200 kronor och uppåt för två lampor av högsta kvalitet

Lampa Ljusflöde i procent
H4 55/60W 100
LED 25/25W 120,2
Rulla till toppen