Gör-det-själv: I stället för GPS

Publicerad: 2020-10-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Inga krångliga eller kostsamma uppdateringar och trafikläget i realtid. Med 15-årsjubilerande Google Maps klarar du dig utan GPS, och du både hittar och blir hittad enklare.

Gör-det-själv: I stället för GPS
Till skillnad från många GPS ger en app uppdateringar i realtid. Ska du exempelvis till 10 Downing Street i London ser du att trafiken flyter lite långsammare förbi Big Ben, samtidigt som du ska ligga i andra filen från vänster.

Elektroniska vägvisare, GPS, var en lättnad för många förare när de kom för 15–20 år sedan.

Då var de dyra och saker som inbyggd GPS var ett säljargument i nya bilar, även om det snart visade sig att märkesinstallerade GPS:er ibland var hutlöst dyra att uppdatera.

För 15 år sedan släppte Google sin app Maps och den har stadigt blivit både bättre och säkrare. Med tiden har den fått trafikuppdateringar i realtid och väljer den snabbaste vägen enligt rådande förhållanden.

En GPS väljer den snabbaste vägen generellt men tar sällan hänsyn till rusningstrafik. Med de senaste uppdateringarna i appen bjuds du som användare in att hjälpa till och kan rapportera tillfälligt avstängda filer, stillastående fordon, olyckor med mera. Försök att göra det med en traditionell GPS.

En annan fördel med appen är att du kan hitta saker som parkeringsplatser, matställen och liknande i din närhet. Nu finns det ytterligare en finess som talar för att använda denna istället för en vanlig GPS och det är platsangivelsen.

Genom att trycka på ”siktet” markerar appen inte bara var du är på kartan utan också positionen med longitud och latitud.

Har man då någon nytta av detta? Absolut. Var exakt parkerade du bilen på den gigantiska storköpsparkeringen? Det är ett användningsområde.

Ett annat och kanske viktigare är att du kan ta positionerna och skicka dem till en vän – om du fått bilhaveri skogen eller behöver annan assistans. Då får du en mer exakt platsangivelse än ”jag är en bit bortom stället där vi plockade blåbär förra året” och du kan få hjälp snabbare. Fungerar för övrigt också om du vill hitta tillbaka till ditt bästa kantarellställe.

Gör-det-själv: I stället för GPS

Tillfälligt stopp på vägen? Lägg till en rapport och underlätta för dina medtrafikanter.

Genom att trycka på siktet (nedre högra hörnet av kartan) kan du placera ut en nål och få en position med longitud och latitud. Den kan du vidarebefordra och därmed få hjälp snabbare.

Rulla till toppen